havadurum

Çanakkale Kadın Platformu; "Flormar direnişini, özgürlüğün kentinden selamlıyoruz.."

927

 Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Flormar Fabrikası’nda, sendikalı oldukları gerekçesi ile işçiler, birtakım hukuksuzluklar gerekçe gösterilerek işlerinden atılmış, çoğunluğu kadın olan yaklaşık 132 işçi birçok haktan mahrum edilerek işsiz bırakılmışlardı. Çanakkale Kadın Platformu, Flormar işçisi kadınlara destek eylemi gerçekleştirdi. Kadın Platformu üyeleri, 2 Mart Cumartesi günü, Esas 17 Burda AVM önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Sendikalı oldukları için işlerinden atılan kadınların yalnız olmadığını belirten kadınlar; “Kazdağı’nın eteklerinden Troya’dan barışın ve özgürlüğün kentinden Çanakkale Kadın Platformu olarak selamlıyoruz” dediler. Flormarlı kadınların, sağlık güvencesi olmadan, düşük ücretle çalıştırıldıklarını belirten kadınlar; “Flormar direnişinin yanında olduğumuzu, tüm işçiler işlerine sendikalı olarak ve taleplerinin tamamının yerine getirilip,  işe iadelerine kadar onların sesi olacağımızı buradan duyuruyoruz” dediler.  4 Mart Pazartesi günü Flormarda direnen işçi kadınları ziyaret edeceklerini belirten Kadın Platformu üyeleri, tüm kadınları 8 Mart’ta alanlara çağırdılar. Kadı Platformu üyeleri, Flormar işçileri için yaptıkları destek açıklamasında;  “Ülkemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü çerçevesindeki etkinlikleri krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı tüm kadınların her yerde yan yana gelmesi şiarıyla karşılıyoruz. Bizleri yalnızlaştıracak, umutsuzluğa düşürecek, tüm ayrımcılıklardan uzak durarak bir kadını bile dışımızda bırakmayarak mücadelemizi örüyoruz. ABD`nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında 16 saatlik çalışma süreleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşullarının her geçen gün daha da dayanılmaz hale geldiği günlerde,   kadın işçiler bir direniş başlamıştı.  “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret... gibi talepler ile yola çıkılmıştı. Ve biz Kadınlar 162 yıldır bu uğurda verilen haklı mücadelelerimize her alanda devam ediyoruz. Bu haklı mücadelelerden biri de Mayıs 2018 de Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi üzerinden örgütlenen Flormar işçilerinin mücadelesidir. Fabrika da sendikalı olan işçileri,  işveren birtakım hukuksuz gerekçeler göstererek işlerinden attı.  Çoğunluğu kadın olan yaklaşık 132 işçi birçok haktan mahrum edilerek işsiz bırakıldı” dediler. 

 
“Flormar değil, direniş güzelleştirir”
Kadın Platformu açıklamasında; “Haksızlıklar ve sömürü karşısında anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan Flormar işçileri yalnız değildir” diyerek devam eden kadınlar;  “Flormar değil direniş güzelleştirir. Direnişlerinin 291. gününü dolduran kız kardeşlerimizi Kazdağı’nın eteklerinden Troya’dan barışın ve özgürlüğün kentinden Çanakkale Kadın Platformu olarak selamlıyoruz. Flormar da İşten atılan ve direnişe geçen işçi kardeşlerimiz düşük ücretler, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu ortamda çalıştırıldılar,  eşit işe eşit ücret alamadılar. Tacize, hakarete, aşağılanmaya, şiddete ve mobbinge maruz kaldılar. İşte tüm bu haksızlık ve sömürü karşısında anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldular” dendi.
 
“İşe iadelerine kadar, onların sesi olacağız”
Flormar direnişinin anında olduklarını belirten kadınlar; “Biz kadınlar, sıcak soğuk demeden tüm baskılara,  engellemelere rağmen inatla sürdürülen Flormar direnişinin yanında olduğumuzu, tüm işçiler işlerine sendikalı olarak ve taleplerinin tamamının yerine getirilip,  işe iadelerine kadar onların sesi olacağımızı buradan duyuruyoruz. Ülkemizde ve dünyada küresel sermayenin ortaklığında, cinsiyetçi iktidarlar eliyle yürütülen politikalar emeğimiz üzerinde kurulan sömürüyü her geçen gün daha da arttırıyor. Kadınlar olarak haklarımız ve kazanımlarımız tehdit altında. Esnek, kuralsız, güvencesiz, kayıt dışı ve düşük ücretlerle sömürülmeye, ekonomik krizle birlikte daha fazla yoksullaşmaya doğru sürükleniyoruz. Çalışma yaşamının ayrılmaz parçası haline getirilmiş baskılara karşı fabrikada, atölye de, sokakta yaşamın her alanında örgütlenmeye ve örgütlü gücümüzle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dediler.  

“Çanakkaleli kadınlarımızı 8 Mart’a bekliyoruz”
Flormar direnişindeki işçilerin ziyaret edileceği belirtilen açıklamada, Çanakkaleli kadınlar 8 Martta alanlara çağrılarak; “4 Mart Pazartesi günü Gebze’ye Flormar direnişine kız kardeşlerimizle dayanışmaya Çanakkale Kadın Platformu olarak ziyarete gidiyoruz. Şiddette,  tacize,  ucuz ve güvencesiz kötü koşullarda çalıştırılmaya hayır demek için bizim yaratmadığımız krizin yükünü çekmemek için Çanakkale de bulunan tüm kadınlarımızı 8 Mart cuma günü saat17.30 da Salı Pazarından başlatacağımız yürüyüşümüze davet ediyoruz” denildi. 
(Eren Aşnaz)

 

Paylaş