"Çanakkale jeolojik bir laboratuar"

1580

 TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Bursa Jeoloji Mühendisi Özer Akbaş’ın düzenlediği toplantı JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan’ın katılımıyla yapıldı. 13-14 Ocak Güney Marmara Yönetim seçimi adaylarından Özer Akbaş’ın Marina restoranda düzenlediği yemekli toplantıya JMO Genel Başkanı Hüseyin alan, Çanakkale Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş ve birçok jeoloji mühendisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Temsilcisi Erdinç Yiğitbaş; “Toplanmamızın sebebi, 12-14 Ocak’ta Güney Marmara bölgesinin yönetim seçimi var. Bu seçimde de aday olan arkadaşlar var. Bunlardan Özer Bey, bu toplantıyı düzenlediler. İki yıla yakın zamandır sizlerle beraberiz. Bir görev değişikliğiyle biz görevi devraldık. Benim burada bir dezavantajım var, ben akademisyenim. Sizlerin sorunlarını birebir yaşamıyorum ama yürekten yaşadığımı hepiniz biliyorsunuz. Mümkün olduğunca size destek vermeye çalışıyorum” dedi.

 
“Çanakkale’deki jeoloji mühendisleri istedikleri yerde olamadılar”
Jeoloji Mühendisi Çanakkale İl Temsilcisi Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş, jeoloji mühendisleriyle bir araya geldiği toplantıda ilk konuşmayı yapan isim oldu. Prof. Dr. Yiğitbaş; “Sayın başkan Hüseyin Alan sağ olsun bana 71’inci Türkiye Jeoloji Kurultayının, Kurultay Düzenleme Başkanlığını verdi. Biz de elimizden geleni yapmaya çalıştık. Burada bir şey gördük Çanakkale’deki jeoloji mühendisleri istedikleri yerde olamadılar. Bunu içinde bulunduğunuz coğrafyanın, içinde bulunduğunuz iş dünyasının kabahati olarak görüyorum. Bir de bizde biraz bilim düşünen insanın kıymeti bilinmiyor. Özer Akbaş arkadaşımıza seçimde başarılar diliyorum”  dedi.
 
“Çanakkale, tam bir laboratuar alanı”
Toplantıya katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin alan, Çanakkale’nin jeolojik bakımdan tam bir laboratuar olduğunu belirtti. Jeoloji Genel Başkanı Alan; “Çanakkale jeoloji açısından tam bir laboratuar ama Çanakkale’de tam bir laboratuar yok. Bu gün jeoloji ile ilgili her türlü şey var burada. Bunlar doğal afet riskleri açısından baktığınız zaman kuzeyinden geçen faylar var, güneyinden geçen faylar var, içinden geçen faylar var ve bunlar yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Yine madencilik açısından da zengin bir potansiyele sahip bir bölgedir. Jeotermal açısından Türkiye’nin birinci sınıf kentlerinden biri, önemli yer altı kaynaklarına sahip, kömürü var. Bunlar varken bunların risklerini de taşıyor bu kentsel yerleşim yerleri. Mesela Çanakkale’deki kentsel yerleşim yerleri çürük zeminler üzerine inşa edilmiş. Yani bu bölgede meydana gelecek depremlerden hızlı bir şekilde etkilenecek bir bölge” dedi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş