Çanakkale için büyük fırsat

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İl Koordinatörlüğü tarafından Kolin Hotel’de düzenlenen tanıtım toplantısında IPARD destekleri anlatıldı.

868
 
TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen lansman toplantısında konuşan Vali Güngör Azim Tuna IPARD programı çerçevesinde belirli kriterlerle seçilen 42 ilden biri olan Çanakkale’nin tarım, hayvancılık ve kırsal turizm potansiyellerini değerlendirme açısından büyük bir fırsat yakalandığını ifade etti.
 
Tanıtımın yeni aktörlüğünü üstlendik”
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit Ortan toplantıda yaptığı konuşmada TKDK’ın tarımda ve kırsal alanda tanıtımın yeni aktörlüğünü üstlendiğini belirterek, hedeflerinin IPARD Programı kapsamında Çanakkale’de güzel projelere imza atmak ve kırsalda yaşayan kesimin gelir ve refah seviyelerinin arttırmak olduğunu söyledi. Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkan Vekili Ali Sürücü, İl Defterdarı Sacide Şakar’ın katıldığı lansman toplantısında konuşan Vali Güngör Azim Tuna tarımın önemli ve stratejik bir sektör olduğunu belirterek son yıllarda toplumlardaki beslenme alışkanlıklarının, coğrafi koşullar ve kültürel faktörler nedeniyle önemli farklılıklar gösterdiğini ve dışarıya bağımlı olmadan kendi kendine yeterli olmak adına devlet desteğinin ve korumasının önemli olduğunu ve buna uygun politikalar geliştirildiğini söyledi.
 
 
“Kalkınma planlarında kırsal nüfusa ve tarıma özel bir önem verilmektedir”
Tuna: “Ülke nüfusunun sağlıklı ve dengeli beslenmesi ve gelecek nesillerin sağlıklı olması, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın sağlanması, iç ve dış piyasada rekabet gücü yüksek ürünlerin üretilerek üretici gelirlerinin arttırılması ve tarımsal alt yapının iyileştirilmesi için, gerekli olan politika ve araçların belirlenerek uygulanması giderek önem kazanmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmalara bakıldığında ülkemizde nüfusunun yüzde 35’inin köylerde yaşadığı ve işgücünün yüzde 36’sının tarımda istihdam edildiği bir kırsal kesime sahip olduğu görülmüştür. Gerek ülke nüfusunun önemli bir bölümünün kırsal alanda yaşaması, gerekse tarımın ülke ekonomisindeki ağırlığı nedeniyle kalkınma planlarında kırsal nüfusa ve tarıma özel bir önem verilmektedir” dedi.
 
“İlimizin kalkınması için bu desteklerin önemi çok büyüktür”
Kırsal kalkınmanın tarım sektörünün sürdürülebilir gelişmesi, kırsal kesimdeki refah düzeyinin yükseltilmesinde temel araç ve destek alanı olduğunu kaydeden Tuna: “Çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma konusunda Avrupa Birliğine üye olmanın en büyük merhale olduğunu düşünen ülkemiz, uzun süren bir bekleyişten sonra 3 Ekim 2005 yılından itibaren Avrupa Birliği ile müzakere sürecine başlamıştır. Bu sürecin başlaması ile birlikte Avrupa Birliği müktesebatına uyum çerçevesinde fasıllar açılmış ve katılım öncesi yardım aracı olarak (IPA) bileşenler belirlenmiştir. Bu fasılların on birincisi olan Tarım ve Kırsal Kalkınma Faslının gereği, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurulmuştur. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD programı kapsamında, gerçek veya tüzel kişilere AB standartlarında, yeni işletmelerin kurulmasına veya mevcut işletmelerin modernizasyonu veya geliştirilmesine yüzde 50 ile yüzde 65 arasında hibe desteği sağlayacaktır. İlimiz nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı tarım sektöründe çalışması, ilimizin besi, süt ve kümes hayvancılığındaki potansiyeli, dünyaca ün kazanmış tarihi ve doğal güzellikleri düşünüldüğünde, ilimizin kalkınması için bu desteklerin önemi çok büyüktür. Verilecek bu hibe destekleri ile birlikte AB standartlarında modern, sürdürülebilir, rekabet gücüne sahip işletmelerin kurulması hedeflenmektedir. Bu sayede ilimize diğer bölgelerden yatırım yapılması, istihdam sağlanması, kırsal alanlar da göçün azaltılması, gelir düzeyinde artış ve yaşam koşullarında iyileşme sağlanması öngörülmektedir.
 
 
Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş ise tarımın ekonomide stratejik bir rolü olduğunu belirterek, cumhuriyetin kuruluşundan Türk ekonomisinin can damarı olan tarımın 1960’lı yıllardan sonra dünyadaki gelişmelere paralel olarak ekonomideki payının azaldığına dikkat çekti. Akkuş nüfusun yüzde 25’ine yakın bir kesimin sektörde istihdam edildiğini söyleyerek, gayrisafi hasılanın yüzde 7’inin tarım sektöründen karşılandığını belirtti. Eski usullerle yapılan tarımın yerini çağdaş ve modern usullerin aldığını belirten Akkuş gelişmiş ülkelerde tarımın desteklendiğini ve desteklenmesine yönelik politikalar geliştirildiğini söyledi. Çanakkale’nin 2012 yılında IPARD kapsamına alınmış alt tedbirleri belirlenmiş ve çağrıya çıkılmış olduğunu kaydetti. Akkuş: “Amacımız IPARD hibe desteklerinden üreticilerin faydalanmasını sağlamak” dedi.
Paylaş