Çanakkale halkı adına şikayetçi oldu

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kazdağları ve çevresinde altın arayan şirketleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e şikayet etti. Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketine karşı mücadele veren Başkan Gökhan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kente gelmesini fırsat bilerek, Çanakkale’nin su ve oksijen kaynağı olan Kazdağları’nın önemine değindi.

1432
Çanakkale Belediye Başkanlığı makamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ağırlayan Başkan Ülgür Gökhan, kent halkının altın madencilerinden şikayetçi olduğunu söyledi. Kazdağları’nda siyanürle altın çıkarılmasına karşı olduklarını ifade eden Başkan Gökhan; “Kazdağları, Allah`ın bize zımnen yüzünü gösterdiği yerdir. Sadece Çanakkale’nin Atikhisar Barajı değil, tüm Biga Yarımadasının sulama, içme suyu ve yeraltı suyu kaynağıdır. Kazdağları’nda yaşa-nan siyanürle altın çıkarılmasına Çanakkale halkı karşıdır” dedi.
 
Bunun üzerine ziyarette konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, Kazdağları`nın Milli Park olduğunu hatırlatarak, bu alanın içinde siyanürle altın çıkarılmasına izin verilmediğini, faaliyetlerin milli park alanı dışında belli şartlarla yürüdüğünü anlattı. Kordonboyundaki eski belediye binası fotoğraflarını gösteren Başkan Gökhan, Cumhurbaşkanı Gül`e o alanda yapılacak düzenlemeler hakkında da bilgi verdi. Daha sonra Gül`e Çanakkale`ye özgü peynir tatlısıyla burada yetiştirilen erik ve çilek ikram edildi.
 
 
Cumhurbaşkanı Gül`ü, Çanakkale Havaalanı`nda Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş ile diğer yetkililer karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül’e programında gün boyu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da eşlik etti.
 
Etten duvar örüldü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çanakkale Valiliği’ni ziyareti sırasında güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı korumalarının adeta etten duvar ördüğü ziyaret öncesi basın mensupları da arandı. Ziyaret öncesi ayrıca Cumhurbaşkanlığı korumaları gazetecilerin çanta, kamera ve fotoğraf makinelerini bir alana bıraktırdı ve bomba uzmanı köpekler didik didik aradı. Binalara özel keskin nişancıların yerleştirildiği valik binası çevresinde kuş uçurtulmadı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Cuma namazını kıldığı Necipaşa Camisinde de güvenlik önlemleri alındı. Cuma namazını kılmak için camiye gelen vatandaşların da üstleri  arandı.
 
“Çanakkale`deki kahramanlık, dünya tarihini değiştirdi”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’yı ziyaret etti. Çanakkale`deki temaslarına Valiliği ziyaret ederek başlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale`yi ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çanakkale`nin dünyanın en büyük savaşlarından birinin yaşandığı, dünya tarihinin seyrinin değiştiği ve büyük kahramanlıkların kaydedildiği bir yer olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu: “Memleketimizin her bir yanı şehit kanıyla sulanmıştır. Ama her adımının şehit kanıyla yoğrulduğu toprak olarak düşündüğümüzde Çanakkale`nin emsalsiz bir yeri vardır. Çanakkale`deki kahramanlık, dünya tarihini değiştirdi, Türkiye Cumhuriyeti`nin yolunu açtı. Büyük komutanlar burada toprağa verildi. İmparatorluğun göz nuru içinde yetiştirdiği tahsilli nesil burada bizler için, gelecek nesiller için canlarını feda etti. Burada büyük komutanlar çıktı, Atatürk dünya çapında burada bilinir hale geldi.” Gül, 2015 yılında Çanakkale Zaferi`nin 100. yıl dönümünün kutlanacağını belirterek, kentin dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği yapacağını söyledi. Çanakkale`ye ilk kez 1970`li yıllarda 18 Mart törenlerinde İstanbul Üniversitesi öğrencilerini temsilen geldiğini anlatan Gül; “Çanakkale`yi o yıllardan hafızama işlemişimdir” dedi. Gül, Çanakkale`ye daha sonra çeşitli vesilelerle geldiğini, 2008 yılındaki 18 Mart töreni hariç tutulursa Cumhurbaşkanı olarak da ilk kez geldiğini kaydetti. Çanakkale`nin sanayisiyle dikkati çeken bir il olduğunu dile getiren Gül, seramik, gıda, demir-çelik ve gemicilik gibi bir çok alanda kentin kendini ispatlamaya başladığını ifade etti. Gül, Çanakkale`nin özellikle İstanbul ile bağlantısı geliştikçe maddi değerinin de artacağını söyledi. Turizmin Çanakkale`nin vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizen Gül, Gelibolu`nun yeniden düzenlenmesi, anıtların gözden geçirilmesi ve her yıl on binlerce kilometre uzaktan binlerce insanın buraya gelmesinin Çanakkale`ye titizlikle sahip çıkılması, sorunların üzerine ivedilikle gidilmesi gerekliliğini hatırlattığını kaydetti. Ziyarette Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da hazır bulundu. Vali Güngör Azim Tuna ziyaretin anısına Gül`e el dokuması halı ve Osmanlı döneminde il ziyareti yapan devlet adamlarına verilen 150 yıllık bir anahtar hediye etti.
 
“Bütün seçilmiş milletvekillerini TBMM`de görmek isterim”
Gül, Çanakkale Valiliği`ni ziyaretinde açıklamalarının ardından gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Tutuklu milletvekillerinin tutuksuz yargılanması için TBMM`de sağlanan uzlaşmayı nasıl değerlendirdiği sorulan Gül; “Bütün seçilmiş milletvekillerini TBMM`de görmek isterim” diye konuştu. Bu yönde daha önce de çalışmalar yapıldığını ancak sonuç vermediğini hatırlatan Gül, son teşebbüsün netice verecek şekilde geliştiğini gördüğünü söyledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in de gelişmelerle ilgili kendisine bilgi verdiğini belirten Gül; “Ümit ederim ki seçilmiş olan herkes Meclis`te görevlerini yaparken mahkemeler de devam etsin” dedi. Gül, tutukluğun sona ermesinin önemli olduğunu ifade ederek, yargılamanın devam etmesinin ayrı bir konu olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “Bugün 27 Nisan e-muhtırasının yıl dönümü. Bu konudaki görüşünüzü alabilir miyiz`` sorusu üzerine; “Bu konu çok taze. Siyasi tarihimizin bir parçası olduğu için onunla ilgili fazla bir şey söylemek istemem” dedi.  Gül, TBMM`nin kendi gündemine hakim olduğunu, Türkiye`nin gerçek meseleleri ile yakından ilgilendiğini ve gerek temsil, gerek katılım açısından demokrasiyi en iyi şekilde yansıttığına inandığını belirtti. Gül, 1960`lı yıllardan sonra Türkiye dışındaki diasporalar kimliklerini ve dayanışmalarını muhafaza etmek için 1915 olaylarını politika haline getirdiklerini dile getirerek, Türkiye aleyhine bazı parlamentolarda haksız kararlar alındığına işaret etti.
 
Gül, bu kararları alan parlamenterlerin bu konu ile ilgili iki dakika bile konuşamayacaklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Ama siyasi kararlarla Türkiye aleyhine bu kararları almışlardır. Biz gayet açık bir şekilde bütün dünyaya çağrıda bulunuyoruz. Eğer bu iddianızda samimiyseniz gelin bir ortak tarih komisyonu kuralım. Bu ortak tarih komisyonu otursun konuşsun ve bütün arşivlere baksın. Ortaya gerçekçi durum çıksın diyoruz. Biz bu çağrılarımızın hiçbirine cevap alamadık ve bunu TBMM`deki bütün partilerin müşterek kararı ile aldık bu çağrıyı. Onun için son günlerde özellikle Fransa`da bir seçimin aleti yapılması ve bu çerçeve içinde akıl almaz boyutlara giden Türkiye düşmanlığı ve Türk düşmanlığı yapılmasını esefle karşılıyorum.”
 
 
 
Çevreci Başkan fırsatı kaçırmadı
Gökhan; “Siyanürle altın aranmasından Çanakkale halkı şikayetçi”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de çevre felaketinin yaşandığı Kazdağlarını gündeme getirerek, kent halkının siyanürle altın aranmasından şikayetçi olduğunu söyledi. Gül, valiliğin ardından Çanakkale Belediyesi`ne geçti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gül`e Kordon boyundaki eski belediye binası fotoğraflarını göstererek, o alanda yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Başkan Gökhan, Gül`ün ziyareti anısına Atikhisar Barajı`nın bulunduğu yerde 2 bin fidanlık ağaçlandırma çalışması yapacaklarını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Gül`e Kaz Dağları`nda siyanürle altın aranmasından Çanakkalelilerin şikayetçi olduğunu dile getiren Gökhan; “Siyanürle altın arama çalışmaları hızla devam ediyor. Kaz Dağları, Allah`ın bize zımnen yüzünü gösterdiği yerdir. Sadece Çanakkale’nin Atikhisar Barajı değil, tüm Biga Yarımadasının sulama, içme suyu ve yerlatı suyu kaynağıdır. Kazdağları’nda yaşanan siyanürle altın aranmasına Çanakkale halkı karşıdır. 34 işletme siyanürle altın arama izni aldı. Bunlar yabancı firmalar olduğu için beyan edilen altının yüzde 4,5`i devletin kasasına girecek. Yani ülkemize ekonomik bir katkısı da olmayacak. Çanakkale halkı, siyanürle altın aranmasından şikayetçi. İlginize arz ederim” dedi. Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kaz Dağları`nın Milli Park olduğunu hatırlatarak, bu alanın içinde siyanürle altın çıkarılmasına izin verilmediğini, faaliyetlerin milli park alanı dışında belli şartlarla yürüdüğünü anlattı. Daha sonra Gül`e Çanakkale`ye özgü peynir tatlısıyla burada yetiştirilen erik ve çilek ikram edildi.
 
 
 
Gül kordonboyunda halkla buluştu
Çanakkale Belediyesi ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Garnizon Komutanlığı`nı da ziyaret etti. Ziyaretin ardından Cuma namazını Necip Paşa Camisi`nde kılan Gül, daha sonra kordon boyunda halkla buluştu. Camiden ayrılırken sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı’na gül takdim etti. Gül, caminin bulunduğu yerden itibaren kordon boyunda yürüyüş yaptı ve vatandaşlarla selamlaştı. Bazı vatandaşların kentle ilgili taleplerini dinleyen Gül, vatandaşlarla da fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşünün yarısına geldiğinde eşi Hayrünnisa Gül ile buluşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kordonboyundaki çalışmalar hakkında da Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’dan bilgi aldı. Gül çifti yürüyüş güzergahlarında bulunan güneş saati ile Truva antik kentinin maketini inceledi. Gül çifti, yürüyüşlerini Truva filminde kullanılan ve daha sonra Çanakkale`ye hediye edilen Truva atının önünde bitirdi ve burada fotoğraf çektirdi. Gül`e, yürüyüşü boyunca Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Vali Güngör Azim Tuna ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da eşlik etti. Gül daha sonra Çan ilçesine geçti.
 
 
 
 
Paylaş