havadurum

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri "Patronlarla aynı gemide değiliz"

883

 Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından, ‘Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin’ başlıklı yürüyüş düzenlendi. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ülkede zor günler yaşandığı belirtilen açıklamada, krizin faturasının emekçilere ödetilmemesi gerektiği vurgulandı. Düzenlenen yürüyüşe sendika, oda ve TSK temsilcileri katıldı. Yürüyüşe, Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP Yönetimi, CHP Belediye Meclis Üyeleri, CHP Belediye Meclis Üyesi adayları, CHP İl Genel Meclis Üyesi adayları ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş, Golf Aile Çay Bahçesi önünden başladı. Yürüyüş kapsamında toplanan kitle, Truva Atı, İskele Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı istikametini takip etti. Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı, marşlar söylendi. Cumhuriyet Meydanında, basın açıklaması nedeniyle toplanıldı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Filiz Savaş yaptı. Savaş, ülkenin son yıllarda en kırılgan süreçte olduğunu söyledi. AKP’nin yaşanan krizin adının bile anılmasını istemediğini söyleyen Savaş; “AKP, toplumun tümünün üç maymunu oynamasını istemektedir” dedi. Savaş; “Yaşadığımız krizin adının bile söylenmesini istemeyen AKP, toplumun tümünün üç maymunu oynamasını istemektedir. Ancak mızrak artık çuvala sığmamaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışlar mutfaklarımızda yangına yol açmış, elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatları karşılanamaz boyutlara ulaşmış, enflasyon yüzde 25’lere dayanmıştır. Hal böyle iken iktidar sahipleri, Saray ve AKP hükümeti, sanki bu yaşananların sorumlusu kendileri değilmiş gibi davranmaktadır” dedi. Eğitim Sen Şube Başkanı Savaş; “AKP hükümetinin uyguladığı bu ekonomi politikaları, damat ekonomisinin sonucudur. Krizi çıkaranlar sorumlu değilmiş gibi krizin faturası zamlar, vergiler, işten atmalar yoluyla bizlere ödetilmek istenmektedir. Bir sermaye iktidarı olan bu iktidara buradan sesleniyoruz. Krizin sorumlusu biz değiliz. Faturasını da biz ödemeyeceğiz. Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin” ifadelerini kullandı. 


“Mızrak, artık çuvala sığmamaktadır”
Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş; “Bu gün ülkemiz son yılların en kırılgan sürecindedir. Muhalefetten her kesimin sık sık dile getirdiği ekonomik kriz, artık tüm ağırlığı ile hissedilmektedir. Çarşıda, pazarda fiyatlar artarken, bizler kredi borçları ve gider faturaları altında ezilirken, nasılsa resmi enflasyon rakamları sürekli düşmektedir. Yaşadığımız krizin adının bile söylenmesini istemeyen AKP, toplumun tümünün üç maymunu oynamasını istemektedir. Ancak mızrak artık çuvala sığmamaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışlar mutfaklarımızda yangına yol açmış, elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatları karşılanamaz boyutlara ulaşmış, enflasyon yüzde 25’lere dayanmıştır. Hal böyle iken iktidar sahipleri, Saray ve AKP hükümeti, sanki bu yaşananların sorumlusu kendileri değilmiş gibi davranmaktadır. Yaşanan krizin, dış mihrakların oyunu, döviz lobisinin işi, terör örgütlerinin işi gibi bahanelerle kendisini sütten çıkmış ak kaşık misali dışarıda tutma gayretindedir. İktidar 17 yıldır uyguladığı politikalarla KİT’leri haraç mezat satıp özelleştirmiş, dışa bağlı borçlanma uygulamalarıyla ithalatı teşvik etmiş, üretimi değil tüketim ekonomisini hayata geçirmiştir. İşçilerin sendikalaşmasını engelleyen, grevlerini erteleyen, işsizlik fonunu yağmalayan, kıdem tazminatına göz koyan, memurları kapı kuluna çeviren, yüzde 4’lük dilimlerle verdiği zammı doğrudan ve dolaylı vergilerle anında geri alan, güvenceli çalışma düzenini yok eden, köylünün toprağını ekmesine engel olan, köylünün üretemediği, üretse bile zarar ettiği şu durumun yegâne sorumlusu hükümetin politikalarıdır. Esnafın siftah yapmadan kepenk kapattığı, küçük ölçekli işletmelerin artık iflas etmek üzere olduğu, çarkların dönmediği dönemde krizin olmadığını söylemek, aklımızla alay etmektir. Soğanın, patatesin, patlıcanın terörist ilan edildiği bu günler, biz emekçilerin yaşamının daha da çekilmez hale geldiği günlerdir. Büyük işletmeler ve şirketler de kriz fırsatçılığı ile kendilerini garantiye alma telaşındadır” dedi. 
 
“Yaşanan kriz aynı zamanda bir yönetememe krizidir”
Eğitim Sen Şube Başkanı Savaş; “Üretimin daraldığı, işçilerin işten atıldığı, ücretsiz izne çıkarıldığı, işsizliğin tavan yaptığı; kısacası krizin her geçen gün büyüdüğü bu günlerde, AKP hükümetine ‘gerçek etkili politikalarla acil ekonomik tedbirler’ almasının şart olduğunu söylüyoruz. Hükümet ekonomik kriz adına, bankalar üzerinden sermayeye krediler vermekte, büyük patronların borçlarına hazine garantisi, vergi indirimleri uygulamaktadır. Ancak İşçiye memura emekliye köylüye gelince zırnık vermemektedir. Tanzim satış çadırlarıyla günü kurtarmak artık mümkün değildir. Yerel seçimleri atlatmaya yönelik, seçim ekonomisi uygulayarak her şeyi seçime kadar güllük gülistanlık gösterme gayretinde olan hükümete buradan haykırıyoruz, elimizdeki ekmeğe göz koyanları biliyoruz, biz bu oyuna gelmeyeceğiz, bu oyunu bozacağız. Samanı, eti, buğdayı, bile ithal ettiğimiz bu Türkiye, AKP Türkiye’sidir. Çorum`un milli (!!!) leblebisini bile artık Arjantin nohudu ile yapmanın gururu AKP`nin olsun, diyoruz. Yargıyı, yürütmeyi, yasamayı, saraya bağlayan ‘Tek Adam’ rejimi ve onun küçük ortağı yaşanan krizin sorumlularıdırlar. Yaşanan kriz aynı zamanda bir yönetememe krizidir. Yerel seçimleri bir beka meselesi olarak gören bu zihniyetin beka sorunu vardır. Biz işçiler, emekçiler, emekliler köylüler ve küçük esnafın beka sorunu, bu krizi yaratan ve kriz politikaları uygulayan hükümetin bir an önce iktidardan indirilmesiyle giderilebilir. AKP hükümetinin uyguladığı bu ekonomi politikaları, damat ekonomisinin sonucudur. Krizi çıkaranlar sorumlu değilmiş gibi krizin faturası zamlar, vergiler, işten atmalar yoluyla bizlere ödetilmek istenmektedir. Bir sermaye iktidarı olan bu iktidara buradan sesleniyoruz. Krizin sorumlusu biz değiliz. Faturasını da biz ödemeyeceğiz. Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş