havadurum

Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri; "Krize karşı sokağa çıkacağız"

1483

2018 Ağustos ayında doların yükselmesi ile başlayan ekonomik kriz, etkisini 2019 yılında da sürdürmeye devam ediyor. Yaşanan ekonomik krizin faturasının artan fiyatlar ve vergilerle emekçilere kesildiğini belirten Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri dün, konuyla ilgili basın açıklaması yaptılar. Belediye Çalışanları Eğitim Sosyal Tesislerin sendikası binasında yapılan açıklamaya KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, partiler, dernekler ve STK’lardan oluşan Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri temsilcileri katıldılar.  Eğitim Sen Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Filiz Savaş tarafından yapılan açıklamada Savaş, fiyat artışlarının önüne geçilemediğini belirtti. Türkiye’de gıda fiyat enflasyonunun geçtiğimiz yılın her ayında, dünya gıda enflasyonunun üzerinde seyrettiğini ifade eden Savaş;  “Yetkili ağızların enflasyon düştüğünü söylemesi enflasyonu düşürmüyor! Yetkili ağızların ‘kriz yok’ demesi ekonomik krizi yok etmiyor. Bu söylemler yalnızca gerekli önlemlerin alınmasını geciktiriyor!” dedi. Emekçilerin ekonomik krizin altında ezildiğini belirten Savaş, seslerini yetkililere duyurmak için; “Kamu çalışanlarının, işçilerin, emeklilerin, esnafın ekonomik sorunlarını ve bunlara yönelik taleplerimizin karşılanması amacı ile 24 Şubat Pazar günü sokağa çıkma kararı almış bulunmaktayız” dedi.

 
“Gıda fiyat enflasyonu artmaya devam ediyor”
Gıda fiyat enflasyonun her geçen yıl artmaya devam etiğini belirten Savaş;  “Ocak başında 2018 yılı için enflasyon rakamı açıklandı: yüzde 20,8 ekonomi bilimine göre açıklanan resmi enflasyon bile aşırı enflasyon tanımlamasına girerken, gerçek enflasyonun hangi tanımlamaya girdiğini varın siz düşünün. Fiyatı zorla bastırılan ekmekte dahi son altı aylık artış yüzde 25 dolayında! İsterseniz fiyat artışının önüne geçilemediği yemeklerimizin olmazsa olmaz hammaddesi olan gıdalarda son bir yıllık ortalama fiyat artışlarına bakalım: Patates yüzde 300, kuru soğan yüzde 200, havuç yüzde128! Daha da vahimi, tarım ülkesi olan Türkiye’de gıda fiyat enflasyonu geçtiğimiz yılın her ayında dünya gıda enflasyonunun üzerinde seyretmiş…Birbiri ardına kapanan dükkânlar, konkordato ilan eden şirketler, iflas eden köklü şirketler…Kabaran elektrik-su-doğalgaz faturalarımız, ödeyemediğimiz borçlar nedeniyle evlerimize gelen hacizler…. İşten çıkarılan yüzlerce işçi ve emekçi kardeşlerimiz….” dedi. 
 
“Fiyat artışları son 16 yılın en yüksek seviyesinde…”
Türkiye’nin bir ekonomik krizin içerisinde olduğunu ifade eden Savaş;  “Yetkili ağızların enflasyon düştüğünü söylemesi enflasyonu düşürmüyor! Yetkili ağızların ‘kriz yok’ demesi ekonomik krizi yok etmiyor. Bu söylemler yalnızca gerekli önlemlerin alınmasını geciktiriyor! Enflasyon, işsizlik, yoksullaşma gibi hayatımızı cehenneme çeviren bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Ekonomik kriz sadece kamu emekçilerinin değil emeklilerin, esnafın, tarım emekçilerinin yaşamını tehdit etmektedir. Değerli basın, ülke ekonomisinin hızla durgunluğa doğru gittiğini görüyoruz, fiyat artışları son 16 yılın en yüksek seviyesinde…” dedi.
 
“Krizi biz yaratmadık, bedelini bizler ödemeyeceğiz”
Emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının içinden çıkılamaz bir hal aldığını belirten Savaş; “Ekonomide yıllardır benimsenen yanlış politikalar nedeniyle ek iş yapmak zorunda kalmaktayız. Kredi ve borç batağına saplanan bizler bu koşullarda iktidarın, ekonomide yaşanan ve yaşanması beklenen olumsuzluklar karşısında krizden etkilenen yüzde 99 yerine, yüzde 1’i oluşturanların talepleri doğrultusunda hareket etmesini kabul etmiyoruz. Ekonomik kriz altında ezildiğimizi, geçim sıkıntısı içinde boğulduğumuzu söylemek ve halkımızı doğrudan etkileyen ekonomik krizin faturasını ödemeyeceğimizi belirtmek, sesimizi yetkililere duyurmak için Çanakkale Emek Demokrasi Güçleri olarak kamu çalışanlarının işçilerin emeklilerin esnafın ekonomik sorunlarını ve bunlara yönelik taleplerimizin karşılanması amacı ile 24 Şubat Pazar günü sokağa çıkma kararı almış bulunmaktayız. Bütün Çanakkale halkını bizlerle birlikteliğe davet ediyoruz. Krizi biz yaratmadık, bedelini bizler ödemeyeceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş