Çanakkale dünyaya açılıyor…

756

 Çanakkale’nin kültürel bir marka olarak tanınırlığına katkı sağlamak amacıyla organize edilen Truva Atı Kısa Film Festivali, ülke sinemasının gelişimine katkı sağlayacak yeni sinemacıları teşvik etmek, farklı kültürlerden gelen kısa filmleri seyirciye ulaştırmak, festival aracılığıyla uluslararası kültürel diyaloğu geliştirmek, kısa filmlerin yapımını özendirmek, farklı tür ve temalı kısa filmleri mümkün olabildiğince daha çok izleyiciye ulaşmasını sağlamak, bir festival kültürü içerisinde alanında yetkin profesyoneller ile atölyeler, söyleşi ve paneller düzenleyerek sinemanın tartışılacağı nitelikli bir platformu sağlamak amaçlarını barındırıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ortaklığında düzenlenen festivalin bu yılki organizasyonun yarışma bölümünde tema ve tür kısıtlaması bulunmuyor. Festival için son başvuru tarihi 19 Mart olarak belirlenirken, başvurularda seçilen kısa filmler 27-28 ve 29 Mart tarihlerinde Çanakkale`deki sinemaseverler ile buluşacak. Festivale şu ana kadar 100`ü aşkın başvuru yapıldığı toplantıda dile getirildi. Festivale katılan eserleri Hülya Koçyiğit, Ahmet Yenilmez, Mehmet Çoban, Uğur İçbak, Nezih Orhon’dan oluşan jüri değerlendirecek. Festivalde birinciye 5 bin , ikinciye 3 bin 500, üçüncüye bin 500 TL para ödülü takdim edilecek. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali için ÇOMÜ`de yapılan tanıtım toplantısına  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Festival Başkanı Doç. Dr. Hülya Önal, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Hakan Özbilek’in katıldı ve festivale ilişkin detaylı bilgiler verildi. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali`nin uluslararası ölçekte bir gala organizasyonu ile start alması bekleniyor. Bu yıl ilki düzenlenecek festival, 2018 Troia Yılı için bir ön hazırlık olacak. 2018 Troia Yılı`nda çok daha görkemli bir festivalin organizasyonu planlanıyor. 

 
"Festival uluslararası niteliği ile güçlü bir faaliyet olacak"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel Acer basın toplantısında yaptığı açılış konuşmada; “Çanakkale bir metropol olmamasına rağmen önemli şehirlerden birisidir. Hem nüfus olarak küçük olup hem de önemli bir şehir olmak, her şehre nasip olan bir şey değil. Türkiye`de hakkında en çok konuşulan şehirlerden biridir Çanakkale. Bunun bir kaç sebep var.  Çanakkale, hem Osmanlıda hem de antik dönemde ayrı bir öneme sahip. Sadece geçmişle yetinmek hiçbir toplumu kurtarmaz. Geçmişi çok iyi bilerek geleceğe yön vermek durumundayız. Festival uluslararası niteliği ile güçlü bir faaliyet olacak” dedi. Rektör Acer konuşmasının devamında nüfusu çok olmayan Fransa`nın Cannes şehrinde düzenlenen film festivali örneği verdi. Rektör Acer, Çanakkale`de de Cannes Film Festivali gibi bir dev organizasyonun benzerinin yapılabileceğini belirtti. 
 
"Şehrimizin marka değeri oldukça yüksek"
Çanakkale’de bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı ile toplantıda bulunduğunu belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Çanakkale’de bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı ile burada bulunuyorum. Çanakkale`nin iki önemli kurumu ÇOMÜ ve Tarihi Alan Başkanlığı`nın bir araya gelerek bu önemli organizasyonda beraber olması festivali çok daha anlamlı kılıyor. Çanakkale hepimizin, tüm Türkiye`nin gözbebeği. Şehrimizin marka değeri oldukça yüksek. Çanakkale bir marka, ÇOMÜ de Tarihi Alan Başkanlığı da bir marka. Yaptığımız her işi kaliteli ve güzel yapmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu festivalle uluslararası camiada büyük bir farkındalık oluşturacağız" dedi. 

"Fransa ve Hindistan’dan başvurular var"
Toplantıda konuşan Festival Başkanı Doç. Dr. Hülya Önal ise; “Bir Köprü Kuralım Geçmişten Günümüze Geçilmez Çanakkale’ye sloganı ile yola çıktık.  Bizler geleceği inşa edecek gençleri geçmişi ile buluşturmalıyız. Bu kentin değerlerini marka haline getirmek için bir adım attık. Biz on farklı üniversiteden iki öğrenci davet ederek, onları şehrimizde geçmişleri ile buluşturduk.  Bu atmosferde hissettiklerini somut çıktılara dönüştürdüler. 100’ün üzerinde film geldi ve filmler değerlendirmede. Fransa ve Hindistan’dan başvurular var. Tatsız olaylar yaşayan üniversitemizin bilim ve sanatla anılmasını istiyoruz” dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş