havadurum

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'inci yılı coşkuyla kutlandı

465
Çanakkale Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen ilk törende, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk`ün anıtına çelenk sunumu gerçekleşti, şehitleri selamlamak adına `TCG Kınalıada` korvetinden 21 pare top atışı yapıldı. Cumhuriyet Meydanı`nda başlayan törene, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Avustralya`nın Çanakkale Konsolosu Lucas Robson, Avustralya`nın Askeri Ateşesi Albay Richard Campbell, Yeni Zelanda`nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nicole Slight, Yeni Zelanda Askeri Ateşesi Albay İan Brandon, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Anıta ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar çelenk bıraktı. Ardından Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da çelenk koydu. Şehitleri selamlamak adına Çanakkale Boğazı`nda bulunan `TCG Kınalıada` korvetinden 21 pare top atışı gerçekleştirildi.
Altın madalya bayrakla göndere çekildi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında, 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanunla, Çanakkale`ye verilen ve üzerinde `Çanakkale geçilmez` yazan altın madalya, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından Türk bayrağına takıldı. Şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Boğaz Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. `Çanakkale Geçilmez` yazılı altın madalya Türk bayrağı ile birlikte göndere çekilmesinin ardından resmi çelenk koyma töreni sona erdi. 
Devlet protokolü Şehitler Abidesi`ndeki törende buluştu 
Tarihi Gelibolu Yarımadası`ndaki Şehitler Abidesi`nde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 107`nci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. İki dev ekranın kurulduğu alanda, törenin başlangıcına kadar askeri bando tarafından marşlar çalındı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 2`nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda şehit yakını, gazi ve gazi yakınları katıldı. Törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Anıtı`na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve saygı atışı ardından İstiklal Marşı okundu. 
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 2`nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız`ın açılış konuşmasını yaptığı törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan televizyon kanallarında canlı yayınlanan konuşmasıyla hitap etti. "Çanakkale Savaşları milletimizin vatanseverlik, fedakarlık, cesaret gibi yüksek faziletlerinin sergilendiği büyük bir kahramanlık destanıdır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnanmış, inancı uğrunda ölümü göze almış, İstiklale aşık bir millet 107 sene önce burada tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale`de imanlı yürekler karşısında, dünyanın en güçlü orduları hüsrana uğramış, işgal ruhu karşısında inanç galip gelmiştir. Vatanını ve hürriyetini canı pahasına korumaya kararlı bir millet karşısında durabilecek hiçbir kuvvetin, hiçbir silahın olmadığı görülmüştür. Türk milleti Çanakkale`de verdiği eşsiz mücadeleyle tüm mazlumlara umut olmuş, sömürge altındaki birçok ülke Çanakkale`den ve daha sonra İstiklal Harbi`mizden aldıkları ilhamla kendi mücadelelerini başlatmışlardır. Çanakkale Zaferi bu bakımdan sadece bizim değil, Balkanlardan Afrika`ya, Avrupa`dan Asya`ya yüz milyonlarca kardeşimizin de ortak zaferidir. Bu şanlı zafer Türkiye`nin ve Türk milletinin olduğu kadar gözünü ve gönlünü ülkemize çevirmiş mazlum halkların da zaferidir. Hemen yanı başımızdaki mezar taşlarına baktığımızda bu hakikati çok net görebiliyoruz. Burada sadece Türkiye`nin her ilinden, her ilçesinden, hemen her köyünden kahramanların kabirleri yok. Aynı zamanda gönül coğrafyamızın dört bir köşesinden gelip, burada toprağa düşen şehitlerin mezarları da var. Saraybosna`nın, Üsküp`ün, Gümülcine`nin, Bakü`nün, Batum`un, Halep`in, Gazze`nin, Kudüs`ün çocuklarıyla İstanbul`un, Ankara`nın, Çorum`un, Yozgat`ın Mardin`in, Edirne`nin evlatları tam 107 senedir bu mukaddes topraklarda beraberce koyun koyuna yatıyor. Bunun için Çanakkale millet olarak bizim ebedi ve ezeli kardeşliğimizi ifade ettiği kadar, bütün bu bölgenin hatta İslam dünyasının kardeşliğini, kader ortaklığını da yansıtır, sembolleştirir" dedi. 
Sancak, Erdoğan`a verildi
Öte yandan İngiltere`deki bir müzayededen alınan, 25 Mart 1893`te Katar`daki Osmanlı Kalesi`ne yardıma giden Binbaşı Yusuf Bey kumandasındaki Osmanlı Birliği`ne ait olan sancak, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan`a verildi. Erdoğan, sancağı daha sonra Milli Savunma Bakanı Akar`a teslim etti. Konuşmaların ardından Kur`an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şehitler için dua etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlik defterini imzaladı. Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Erdoğan ayrıca tören alanından ayrılırken `Bosna` diye bağıran bir grup Bosna Hersekli ile sohbet ederek, fotoğraf çektirdi.
(DHA)
Paylaş