"Çanakkale'de İstihdam için devlet yatırımlarına ihtiyaç var"
Türkiye’de artan işsizlik nüfusunu azaltmak amacı ile Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ülke genelinde ‘Milli İstihdam Seferberliği’ projesi başlatılmıştı. DİSK araştırma verilerine göre istihdam seferberliği sigortalı istihdamı tersine azalttı. DİSK Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada SGK verilerine göre, Aralık 2016 tarihinde 21 milyon 132 bin olan toplam sigortalı istihdamın, Şubat 2017 tarihinde 20 milyon 874 bine gerilediği belirtildi. Genel Şube Başkanı Uslan konu ile ilgili olarak Türkiye’de sigortasız ve güvencesiz çalışmanın arttığını ifade etti. Çanakkale’deki işsizlikle ilgili görüşlerini aktaran Uslan, resmi devlet kurumları haricinde herhangi bir istihdam yaratacak işletmenin bulunmadığını ifade etti. Çanakkale’de istihdam yaratacak projelerin devlet tarafından yaratılması gerektiğinin altını çizen Uslan; “Çanakkale genelinde konuşmak gerekirse bu kentin iş istihdamı ile ilgili projelere ihtiyacı var. Yatırımcı olan kişilerinde ucuz iş gücü yerine kaliteli, sağlıklı, güvenceli işle, kaliteli ürünler çıkartacak bir pazar oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” dedi.
“Kentte yatırımlar farklı düşünülüyor”
Fabrika ve atölye tarzı imkanların kısıtlı olduğu bir kentte yaşadığımızı dile getiren Uslan; “İstihdam ile ilgili olarak Çanakkale’de bir sıkıntı var. Çanakkale’de resmi devlet kuruluşlarının dışında herhangi bir çalışma imkanı yok. Fabrika ve atölye tarzı imkanlarının kısıtlı olduğu bir kentte yaşıyoruz. Emekli ve öğrenci kenti olarak nitelendirilmesine rağmen gelişmekte olan bir ülkenin, gelişmekte olan bir kentinde, turizm sektöründe de bir canlanma yok. Bu kentle ilgili bir takım yatırımlar anladığımız kadar ile farklı düşünülüyor” dedi.
“Yatırımlar için devlet desteği önemli”
İstihdamla ilgili yatırımlarda devlet desteği ve projelerinin çok önemli bir yerde olduğunu belirten Uslan; “Çanakkale içerisinde eskiden bugüne gelen Dardanel fabrikası, karşıda birkaç fabrika dışında kentte lokomotif olacak ve istihdamı sağlayacak başka bir imkan yok. Dolayısı ile Çanakkale bu anlamda kısır bir kent. İstihdamla ilgili başlatılacak her türlü kampanyada başta devlet yatırımlarının önemli olduğunu vurgulamak lazım. Devletin bu anlamda neye, nasıl yatırım yapacağını bilmiyoruz. Çanakkale’de bir köprü projesi hayata geçirilmek isteniyor. Bu köprü ile birlikte 2040 yılında Çanakkale nüfusunun 450 bin civarında olması planlanıyor. 450 bin nüfuslu bir kentin ne yiyip ne içeceğini de herhalde düşünmüşledir diye dile getiriyoruz ama düşünülmediği de ortada. En azından turizm açısından, geliştirilebilecek tarihi açısından Truva Savaşı, Çanakkale Savaşı gibi bir takım özelikleri olan bu kentin en azından turizm kenti ahaline dönüştürülebilmesi için bir takım çabaların gösterilmesi gerektiği de ortada” dedi.
“Yatırımlar iş imkanlarına uygun yapılmalı”
Yatırımların nüfusa ve iş imkanlarına uygun yapılması gerektiğini vurgulayan Uslan; “Ülke genelinden çok Çanakkale genelinde konuşmak gerekirse bu kentin iş istihdamı ile ilgili projelere ihtiyacı var. Yatırımcı olan kişilerinde ucuz iş gücü yerine kaliteli, sağlıklı, güvenceli işle, kaliteli ürünler çıkartacak bir pazar oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’nin de fazlası ile bu talebe cevap vereceğini düşünüyorum. Genç nüfusun fazla olduğu, tarım kökenli insanların kentte yaşama hayali ile göç ettiği, ancak eldeki avuçtaki parayı bitirdikten sonra tekrar köye geri döndüğü bir şehirde yaşıyoruz. Bu yüzden yatırımların bu nüfusun iş imkanlarına doğru yapılması, kentin istihdamı ile ilgili sorunların ortadan kalkmasına da yardımcı olacaktır” dedi.
(Eren Aşnaz)