havadurum

Çanakkale`de artık, seramik eğitimi verilmiyor!

Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi`nde bulunan seramik bölümü atölyesinin öğrenci olmadığı gerekçesi ile kapandığı ileri sürüldü. Öğrencilerin ilgisizliği nedeni ile kapanan atölyenin, şimdilerde beden eğitimi dersliği olarak kullanıldığı iddia edildi. Kente adını veren seramik kültürünün, eğitim programından çıkarılması ise tepkiyle karşılandı.

538
Geçmişi 17`inci yüzyıla kadar dayanan seramik kültürü, özgünlüğü ile üne kavuşmuş, hatta Avrupa`nın çeşitli müzelerinde bile yer aldığı söylenir. 18 ve 19`uncu yüzyıllarda gelişerek ününü artıran Çanakkale seramikleri, kente adını vermesinin de ötesinde kentin bir değeri olarak günümüze kadar ulaşmış. Son yıllarda özellikle 1950`lerden sonra kapanan seramik ocakları ile unutulmaya başlanan, o zamanki ustalardan seramik mesleğini öğrenin ve bugün halen kentte yaşayan ustaların sayısı ise bir elin beş parmağını geçmiyor. Önceki yıllarda ÇOMÜ ve Çanakkale Belediyesi`nin çeşitli çalışmalar yaptığı, geçtiğimiz yıl Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destekli seramik kursu ile seramik kültürünün yaşaması için çeşitli çalışmalar yapıldı. Ancak yapılan çalışmalar düzenli ve sistemli bir eğitimin yerini tutmaz iken, kentte bu kültürün gelişmesi ve öğrenilmesi amacıyla seramik eğitimi veren Milli Eğitim`e bağlı Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi`nde seramik bölümünün kapanması tepkiyle karşılandı.
 
Öğrencilerin ilgisi yokmuş!
Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi`nde kapanan seramik atölyesi kentte tepkiyle karşılandı. Kendine “Seramik Kenti” diyen Çanakkale`de, bu kültürün gelişmesi, şimdiki kuşakların öğrenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasının ancak eğitimi ile olduğu ifade edilirken, bu bölümün tekrar açılmasının gerektiğine vurgu yapılıyor. Kapanan seramik bölümünün kapanma nedeninin ise; öğrencilerin bu bölümü tercih etmemesi olduğu ileri sürülüyor.
“Öğrencilerin yönlendirilmesi gerekiyor”
Meslek liselerinde öğrencilerin seramik bölümü ile ilgili olarak bilgilendirilmesinin önemli olduğu ifade edilirken, öğrencilerin ilgisiz olmasının bir neden olamayacağı ifade ediliyor. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada “Öğrencileri bu tür bölümlere yönlendirmek de okul idaresinin, milli eğitimin bir görevi değil mi? `Öğrenciler bu bölümü seçmiyor` demek bir neden mi?” dendi.
Seramik atölyesi beden dersinde kullanılıyor
Öte yandan seramik atölyesinin, “öğrencilerin seramik bölümünü seçmemeleri” nedeni ile kullanılmadığı öğrenildi. Buranın beden eğitimi dersliği olarak kullanıldığı, bu durumun da seramik konusu ile yakından ilgilenenlerce tepkiyle karşılandığı öğrenildi. Seramik atölyesinin kapatılması ile artık, seramik kenti olan Çanakkale`de, artık seramik eğitim verilmiyor!
Paylaş