"Çanakkale`de Aile hekimliği"

"Çanakkale’de Sağlık Ocağı bırakılarak aile hekimliği uygulamasına 12 Temmuz 2010 itibarı ile başlamıştır.
Aile hekimleri bireyin anne karnına düşmeden önceki döneminden, ölümüne kadar her tür sağlık sorunu ile ilgilenmeyi, hastalıklar medyana gelmeden önlemini alıp toplumumuzun sağlık problemlerini çözmeyi amaçlar.

796
Dünyada sağlık hizmetlerinin kalitesini gösteren en önemli kriterlerden ikisi anne ve bebek ölüm oranlarıdır. Aile hekimliği sistemine geçildikten sonra ülkemizdeki anne ve bebek ölümleri ciddi şekilde düşmüş ve bu iki kriteri en hızlı düzelten ülke olmuştur.
Sağlıklı bir birey olmanın ilk adımı ;doğacak bebeği korumak, dolayısı ile annenin gebelik öncesini dönemini değerlendirip, olası riskleri azaltmaya çalışmaktır.
Sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için gebelik öncesi ve gebelik süresince yapılacak olan kontrollerin ve alınacak tedbirlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Hamilelik döneminin daha sağlıklı ve sorunsuz geçmesi için; hamilelik öncesi bir takım testlerin ve kontrollerin yapılması gereklidir. Gebelik öncesi sigara ve alkol kullanımının kesilmesi, doktora danışılmadan ilaç kullanılmaması, radyasyon içeren görüntüleme yöntemlerinden kaçınılması basit gibi görülse de çok önemli tedbirlerdir.
Ayrıca gebelik planlayan anne adayına gebelikten en az 3 ay öncesinde yapılacak Folık asit desteği ile nöral septal defekt denilen omuriliğin kapanmaması hatta beyin gelişim bozukluğunu da içerebilen doğumsal anomali riski en aza indirilebilir. Yine annenin kansızlığı, tiroid hastalığı kan grubu uyuşmazlığı gibi durumlarının tespiti için tahliller yapılmalıdır. Epilepsi, hipertansiyon yada diyabet gibi kronik hastalığı varsa ilaçlarının gebe kalmadan tekrar ayarlanması gerekebilir.
Riskli enfeksiyonların varlığı araştırılmalı;gebelik öncesi ve gebelik sırasında gerekli aşılar uygulanmalıdır.
Bu bağlamda Çanakkale aile hekimleri derneği olarak biz; anne adaylarını hamilelik öncesinden başlayarak hamilelik ve hamilelik sonrası dönemde aile hekimleri ile sıkı bir işbirliğine davet ediyoruz.
Anne adaylarına bu özel dönemlerinde elimizden geldiğince destek olmak istiyoruz. Bu nedenle de Gebelik şüphesi yada tespiti durumunda kendilerinin en kısa sürede bizlere başvurmalarını bekliyoruz".
Paylaş