havadurum

Çanakkale Bit Pazarı’nda bu hafta unutulmaz nostalji rüzgarı esti

Çanakkale Bit Pazarı, geçmişi günümüze taşıyan unutulmaz eşyalarla kuruldu. Her genç kızın rüyası olan dikiş makinasından çeyiz sandığına kadar bir çok ürün meraklısını buldu.

12596

Çanakkale Bit Pazarı’nın yolunu şehrin tarihine ve kültürüne derinlemesine bir yolculuk yapmak isteyenler tuttu. Son haftalarda, antika eşyalar daha az kendini gösterse de; bugün yeniden Bit Pazarı eski ruhunu yakaladı. İkinci el kıyafet, kap kacak, ayakkabı ve ev eşyalarının yanı sıra; tarihin tozlu raflarından antika sayılabilecek çok sayıda ürün; Bit Pazarı’ndaki yerini aldı. Okulların vazgeçilmez siyah önlüklerinden beyaz yakalarına, nostaljik tarak ve aynalardan tablolara kadar…

Çeyiz Sandığı: Evliliğe Adım Atarken Nostalji

Çeyiz sandıkları, evlilik hazırlıkları sırasında kullanılan eşyaların saklandığı özel sandıklardır. Üzerinde işlemeleriyle eski bir çeyiz sandığı; meraklısını buldu.

Eski Madeni Paralar: Tarih Kokan Değerler

Eski madeni paralar, tarihi anlamda büyüleyici birer doküman olarak; bir bavulun içinde kentliyle buluştu.

Odun Sobası ve Katalitik

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, özellikle geçmişte evlerin vazgeçilmez bir parçası olan odun sobaları ve katalitik sobalar; tezgahlardaki yerini aldı. 750 ile 1000 lira arasında değişen fiyatlarıyla yeni sahiplerini bekledi.

Tül Eldiven: Zarif Dokunuşlar

Tül eldivenler, özel günlerde ve davetlerde zarafeti tamamlayan aksesuarları olarak geçmişte sıklıkla kullanılıyordu. Çanakkale Bit Pazarı'nda bulunan bu eldivenler, geçmişin zarif modasını yansıttı.

İşlemeli Para Kesesi: Sanatın İncelikleri

İşlemeli para keseleri, el emeğiyle süslenen sanat eserleri olarak çerçevelenmiş halde tarihi anlattı. Özellikle bayram gibi özel günlerde; çocuklara bu para keseleri ile harçlık verilirdi. Bu özel parçalar, geçmiş zanaatkârlarının ustalığını gözler önüne serdi.

Bakır Kap Kacak: Mutfakta Zaman Yolculuğu

Bakır kap kacaklar, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası olarak mutfakta nostaljik bir yolculuk vadetti.

Dikiş Makinesi: El İşi Sanatının İzleri

her genç kızın çeyizini kazırlamak için rüyalarını süsleyen dikiş makinası; vintage duruşuyla pazardaki yerini aldı. Çanakkale Bit Pazarı'nda bu antika makine, el işi sanatının izlerini taşıdı. Çeyizlik eşyalar, işleme ve kanaviçelerde; meraklısını bekledi. (Damla Yeltekin)

Paylaş