havadurum

Çanakkale Belediyesi taşeron işçilerinin isyanı

Çanakkale Belediyesi’nde görev yapan taşeron işçiler, yaşadıkları bazı sorunlar nedeniyle isyan etti. Senelik izinleri olmayan, gece gündüz demeden çalıştıkları halde çıkarılma tehditlerine maruz kaldıklarını iddia eden taşeron işçiler; “Yeter artık bu çığlığa kulak verin” dediler.

1009
Çanakkale Belediyesi’nde asgari ücret ile çalışan taşeron işçiler, aldıkları maaşların düşük olması ve bazı haklardan yararlanamadıkları için isyan etti. Aldıkları asgari ücret ile sadece faturaları karşılayabildiklerini ifade eden taşeron işçiler, bayramlarda ve diğer günlerde eşlerine ve çocuklarına bir şey alamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek; “Çanakkale Belediyesi’nde asgari ücret (701 TL) karşılığı çalışan evli ve çocuklu isen 15-25 TL arası fark alıp 701-730 TL arası maaşla çalıştırılan taşeron işçileriyiz. Yeter artık bu çığlık duyulsun. Kışın 48 saat, yazın ise 54 saat hatta bazen daha fazla da çalışıyor, herhangi bir fark almıyoruz. Senelik iznimiz yok. Buna rağmen işten çıkarılma tehtidlerine, sen gidersen başkası gelir aşağılanmasına ve baskılara maruz kalıyoruz. Ne yemek ne yol parası ne de servisimiz var. Yaşamak için 701 TL maaş. Ev kirası, elektrik, su faturası, odun kömür, ulaşım; etti mi 500 TL. Hani evin ihtiyaçları hani çocukların bezi maması sütü okul masrafları. Hani bayramlarda kendimize yeni bir gömlek eşimize bir etek çocuğumuza bir ayakkabı alamayacak mıyız? Geriye kalan bu 201 lira ile gelin sizler yaşamayı deneyin. 1 ay bu masraf ve ihtiyaçları 201 lira ile karşılayın” dediler.
 
“Eşitlik ve adalet istiyoruz”
Her seçim öncesi verilen vaatlerin hep sözde mi kalacağını dile getiren işçiler; “ Bize her seçim öncesi verilen vaatler ve işçi emekçi hakları ile ilgili söylemler hep söz demi kalacak. İnsanca yaşamak ve insanca koşullarda çalışmak istiyoruz. Biz taşeron işçilerinin de sizler gibi ailesi ve çoluk çocuğu var. Eşimize haftada bir pazar parası, iş dönüşü çocuğumuza bir çikolata okula gönderirken bir simit parası vermek bizim de hakkımız değil mi? Bizler belediyenin ya da diğer kamu kuruluşlarının sahipsiz üvey evlatları mıyız? 700-730 lira arası maaş haftanın altı günü tam gün kışın 48 saat yazın 54 saat çalışma. Bu sessiz çığlığa kulak verin. Eşitlik ve adalet istiyoruz fazla bir şey değil” dediler.
 
“Emek sömürüsü insanlık suçudur”
Yaşadıkları sorunlara dayanamayarak isyan eden taşeron işçiler; “Sosyal demokrat zihniyete sahip olduğuna inandığımız ve bunu iddia eden belediye ve yönetimi bunların farkında değil mi? Tekrarlıyoruz bize her seçim öncesi verilen vaatler ve işçi emekçi hakları ile ilgili söylemler sadece sözde kalmasın. İnsanca yaşamak ve insanca koşullarda çalışmak istiyoruz” dedi.
Paylaş