Çanakkale Barosu’ndan siyasetçilere çağrı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında yaptığı açıklamada ‘“başka iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir” sözlerine karşı Çanakkale Barosu’nun da aralarında bulunduğu 74 barodan ortak açıklama geldi. Açıklamada “Siyasetçileri ve kitle temsilcilerini mesleğimize yönelik ifadelerinde dikkatli ve özenli olmaya davet ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

521

Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkında yaptığı açıklamada ‘“başka iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir” şeklindeki sözleri, aralarında Çanakkale Barosu’nun da yer aldığı 74 baro tarafından kınandı.

Ortak bir açıklama yayınlayan, barolar, siyasetçileri ve kitle temsilcilerini ifadelerinde dikkatli ve özenli olmaya davet etti.

Çanakkale, Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tekirdağ, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak baroları tarafından yayımlanan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘Avukatlık mesleğine yönelik açıklamalar bağlamında siyasetçilere çağrımızdır’ başlığıyla yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Basın organlarına ve sosyal medya platformlarına yansıyan haberlerde; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik “Başka bir iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir “ şeklindeki açıklamasında avukatlık mesleğini küçümseyici ifadeler kullandığı öğrenilmiştir. Yurttaşların siyasi iradesini temsil eden siyasetçilerin, bu kimlikleri ile yaptığı söz konusu açıklamaların; muhataba yönelik bir açıklama sınırını aşarak, avukatlık mesleğine ve avukatlara da yönelmesini kabul etmiyoruz.

Kutsal hak savunuculuğu mesleğini yurdun her köşesinde fedakarca yerine getiren avukatlar hukuk devleti ilkesinin teminatıdır. Avukata ve avukatlık mesleğine yönelik amacını aşan haksız söylemler, toplum nezdinde avukatın itibarını zedelemekte, avukatların hukuk devletinin tesisi ve vatandaşın adalet duygusunu tatmin eden bir yargı hizmeti almasına yönelik çabasını yok saymaktadır.

Toplumu temsil edenlerin, adaletin tesisi için fedakarca mücadele eden bir meslek grubunun ruhunu anlamaya ve bu ruhu yücelten bir dil kullanması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda siyasetçileri ve kitle temsilcilerini mesleğimize yönelik ifadelerinde dikkatli ve özenli olmaya, avukatlık mesleğine yönelik ifadelerini gözden geçirmeye ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz. Hocamız merhum Prof. Dr. Baki Kuru’nun dediği gibi:

"Bir hukukçunun erişebileceği en yüksek mertebe avukatlıktır.” Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş