Çanakkale’yi bekleyen büyük tehlike!
Filiz Enerji`nin de devreye girmesiyle kentte sayıları hızla artan termik santraller bölgede solunacak havayı adeta tehdit ediyor. Yapılan araştırmalar ve olası istatistikler ile uyaran uzmanlar, termik santrallere bu kadar kolay izin verilmemesini istiyor. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan harita ve tablo ise tedingin edici düzeyde.
Lapseki`den Bandırma`ya kadar uzanan alanda kuralacak ve tüm çalışmalarından sonra 14 bin megavata kadar çıkacağı ileri sürülen termik santral çalışmaları devam ediyor. Özellikle Biga ve Karabiga bölgesinde yoğunlaşan termik santraller, başta yöre halkının sağlığı olmak üzere, hem bitki hem de hayvan çeşitliliğini tehdit edecek düzeye ulaşacak. Çanakkale`de ise başta yerel yönetimler olmak üzere, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve bilim adamlarının karşı çıktığı, izin verilmemesi gerektiğinin vurgulandığı bu dönemde termik santrallerin de sayısı hızla artıyor. Karabiga ve Biga`da kurulan, 2013 yılında da hızla ÇED`de “olumlu” raporu alan termik santrallere Kirazlıdere`de Filiz Enerji, Karabiga`da Sarıkaya ve Cenal Enerji de yatırım sürecine hız kazandırması ile Çanakkale ve bölgesini bekleyen tehlikenin boyutları da artıyor.
Harita ürpertiyor
Çanakkale bölgesinde kurulacak ve kurulu gücü 14 bin megavata kadar çıkacağı ileri sürülen termik santrallerin kurulumu bittiğinde Lapseki-Bandırma arasındaki şeridin tamamını etkileyeceği ifade ediliyor. Bu sahil şeridini etkileyecek olan termik santrallerin, rüzgar ve kaynak sular gibi doğal şartlar nedeni ile de tüm Biga Yarımadası`nı etkisi altına alacağı belirtiliyor. Haritada görüldüğü gibi etki alanlarının birbirine geçtiği, girift bir yapıda tüm bölgeyi etkisi altına alacak termik santrallerin, yenileri kurulmaya devam ederken, eskileri de yeni bacalarını faaliyete geçirmeye ya da kapasite artırımına gitmeye hazırlanıyor.
“Kümülatif değerleri hesaba katılmalı”
Termik santrallerinde kullanılan linyitin, doğaya kükürt dioksit, azot oksitleri, karbon monoksit, karbon dioksit, ozon, hidrokarbonlar, ağır metaller, partiküler madde ve kül gibi atıklar bıraktığı biliniyor. Termik santrallerin tek tek etki değerlerinin hesaplanmasından öte kurulumları bittiğinde, tam kapasite ile çalıştıklarında ortaya çıkacak toplam etki değeri ise hesaba katılmıyor. Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar toplam etki değerlerinin hesaplanarak ortaya çıkacak geri dönüşü olmayan zararın, termik santrallerin karı ile amorti edilemeyeceğine vurgu yapıyorlar.
Büyük bir çevre felaketi!
Çanakkale’de kurulması planlanan çok sayıda termik santral olduğu bilinirken, kurulmuş, ve kurulma hazırlığında olan 10 dolayında işletme olduğu biliniyor. Bu konuda araştırma yapan bazı bilim adamları ve çeşitli sivil toplum örgütleri, Çanakkale’nin emisyon hacminin dikkate alınması gerektiğini, yer seçimlerinin yanlış yapılarak bir doğa katliamına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yapıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi`nin Lapseki-Karabiga arasındaki alanda kurulan ve kurulması planlanan termik santrallerle ilgili olarak yaptıkları araştırmaları anlatan harita ve acı tabloyu sizlerle paylaşıyoruz.