havadurum

Çanakkale’ye yeni seramik müzesi...

Çanakkale’de bulunan eski askeri hamam, seramik müzesi oluyor. İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Tarihi bir eserin seramik müzesine dönüştürülmesi büyük önem taşımaktadır” dedi. Seramik müzesi için Çanakkale Belediyesi ile Mimsan Mühendislik İnş. Seramik San. Tic. Ltd. Şti arasında protokol imzalandı.

526
Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak’ta bulunan eski askeri hamam, seramik müzesi oluyor. Mülkiyeti Çanakkale Boğaz Komutanlığı`na tahsisli yapının protokol sonucu kullanım hakkı Çanakkale Belediyesi’ne devredilmişti. 36 ada, 31 parsel de bulunan 1763.44m2 tescilli yapı, Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı için er hamamı olarak 1904 yılında inşa edildi. Restorasyon projesi ile bu alanlar, sergi, seminer, seramik satış ve müze alanlarına çevrildi.  Bahçesi de ayrıca peyzaj projesi yapılarak düzenlendi.
 
Kentin önemli bir kültür mirası olan Çanakkale seramiklerinin halkla buluşması, bu amaca uygun tescilli bir mekânda sergilenmesi için seramik müzesi olarak fonksiyonlandırılan yerin 28 Kasım tarihinde yapılan ihalesini Mimsan Mühendislik İnş. Seramik San. Tic.Ltd.Şti. 428.542,23 TL bedelle kazandı. İhaleyi alan firma ile Belediye arasındaki imza töreni Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın makamında yapıldı.
 
Törende bir konuşma yapan Belediye başkanı Ülgür Gökhan, “Mimsan Mühendislik bir sene içerisinde müzeyi bize teslim edecek. Kentimiz bir müzeye daha kavuşmuş olacak” dedi.
 
Başkan Gökhan, şunları söyledi; “Kaya Sokak’ta bulunan eski er hamamı olarak bilinen tescilli hamam Boğaz Komutanlığına tahsisli bir alandı. Burası seramik müzesi olarak kullanılmak üzere belediyemiz tarafından kiralanmıştı. Seramik müzesi yapılarak çalışmaları sürdürdük. Çizimlerini bitirdik. Çizimleri, tescilli bir yapı olduğu için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na tasdik ettirdik, ihale yaptık. 1763 m2’lik bir alan üzerine kurulu bu hamam binası ve bahçe düzenlemesi projesini tamamladık. 28 Kasım’da ihale yapıldı. İhale yapım süresi 1 yıl olarak belirlendi. Mimsan Mühendislik ihaleyi aldı. Bir yıl içinde bize seramik müzesi haline getirecek. En uygun zaman diliminde yapacaklardır. Kentin önemli sembolü seramiğin böyle bir müze ile bütünleşmesi önemli. Bir müzeye daha kavuşmuş olacağız.”
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Mimsan Mühendislik İnş. Seramik San. Tic. Ltd. Şti sahibi Mehmet Aylı arasında protokol imzalandı.
Paylaş