Kent Meydanı ve Çevresi Düzenlemesi “Yeşil’’ Kentsel Tasarım Proje Yarışması Jüri Başkanı, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamalarında hem Çanakkale Belediyesi`nin yeni `yeşil` binasını değerlendirdi, hem de bu konsepte bağlı olarak kentteki çevre sorunlarına göndermelerde bulundu. Savaşın arenası olarak tarihteki yerini alan Çanakkale`nin `barış` sloganıyla yeni bir vizyon edindiğini ifade etti. Altınoluk, “Yakın çevremizde savaşın ne olduğunu hergün izlemekteyiz. Barışın dünya toplumları için önemini anlamak üzere dünyanın dört bir yanından insanlar Çanakkale’de toplanmaktadır. Kente iki yeni vizyon eklenmiştir: Barış ve yeşil” dedi.
Bir tarafta çevre katliamı, diğer tarafta yeşil bina!
Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Çanakkale`nin maden ve termik santral arasına sıkıştığını ifade ederek, böyle bir ortamda yeşil bina uygulamasının önemli olduğunu söyledi. Altınoluk, “Günümüzde artan bir hızla ve hoyratça, az gelişmiş ülkelerden çıkarılan her çeşit madenin, gelişmiş ülkelere transfer edildiği, bu kaynakların, enerjilerin depolanarak, ileride gelişmişlik-azgelişmişlik oranının daha da açılmasına neden olacağı, Kazdağı’nın altını üstüne getirecek çalışmaların yapıldığı ve termik santraller istilasına maruz kalındığı bu zamanda, Çanakkale Belediyesi’nin `Yeşil` başlıklı proje yarışmaları sadece teknik değil aynı zamanda sosyal-kültürel içerik de taşımaktadır” ifadesini kullandı.
İşte Kent Meydanı ve Çevresi Düzenlemesi “Yeşil’’ Kentsel Tasarım Proje Yarışması Jüri Başkanı, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Altınoluk`un OLAY`a yaptığı o açıklamalar;
OLAY: Çanakkale, son yıllarda maden ve termik santral gibi yatırımlar nedeni ile orta ve uzun vadede yaşayacağı olası çevre sorunları ile gündeme geliyor. Çevreye zararlı olduğu düşünülen bu yatırımlar bir tarafta, Çanakkale Belediyesi`nin yeni “yeşil” hizmet binası bir tarafta, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkü Altınoluk: Kent Meydanı ve Çevresi Düzenlemesi “Yeşil’’ Kentsel Tasarım Proje Yarışması, sosyal-çevresel sorumluluk anlayışının bir gereğidir. Bu projeyle, bugüne ve geleceğe bir mesaj verilmektedir. Günümüzde artan bir hızla ve hoyratça, az gelişmiş ülkelerden çıkarılan her çeşit madenin, gelişmiş ülkelere transfer edildiği, bu kaynakların, enerjilerin depolanarak, ileride gelişmişlik-azgelişmişlik oranının daha da açılmasına neden olacağı, Kazdağı’nın altını üstüne getirecek çalışmaların yapıldığı ve termik santraller istilasına maruz kalındığı bu zamanda, Çanakkale Belediyesi’nin ‘’Yeşil’’ başlıklı proje yarışmaları sadece teknik değil aynı zamanda sosyal-kültürel içerik de taşımaktadır.
OLAY: Günümüzde doğayı ve tarihi değerleri korumanın önemli olduğu sıkça söylenir. Çanakkale de hem doğal güzellikleri hem de tarihsel birikimi ile önemli bir kent. Bu birikimin ve değerlerin geleceğe sağlıklı aktarılması konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkü Altınoluk: Ekoloji alanındaki gelişmeler bize insanın doğadan ayrı veya doğanın üstünde olmadığını, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu göstermektedir. İslam düşünürleri doğayı simge ve belirtilerle dolu bir kutsal kitap sayarlar. Celaleddin Rum-î insanlığı uyarır: ‘’Seni bir avuç topraktan insan yaptı ya; bütün toprağı da böyle bilmek gerek’’ der. Kur’an dünyanın sırf insanoğlunun yararlanması için yaratılmadığını vurgular. Biz şimdi nasıl Assos’la, Troia’yayla, Skepsis’le övünüyorsak sonrakiler de bu yaptıklarımızla gurur duyacaklar veya üstünü örteceklerdir. Çanakkale; güneyde Üniversite, doğuda havaalanı ve sanayi, batıda Boğaz, kuzeyde askeri alanlar ve topoğrafik eşiklerle çevrilidir. Verimli tarım toprakları ve sit alanları sonraki bandı oluşturur. Bu nedenle kentin mevcut yerleşimi için yapılan ve yapılacak çalışmalar önem taşımaktadır. İki kıtayı bağlayan kentin, Anadolu Yakası’ndaki kapısı, iskele meydanı odak noktası özelliğiyle kentin vitrini konumundadır. Henüz denizin üzerindeyken bile kentin en yüce erdem ve duygularının ‘’okunduğu’’ bu alan, Nusrat Mayın Gemisi’yle büsbütün anlamlıdır.
OLAY: Savaşların egemen olduğu bir dünyada yaşadığımız gerçeğinden hareketle, dünyanın en yıkıcı ve büyük savaşlarından iki tanesine ev sahipliği yapan Çanakkale`nin, “Barış`ın kenti” sloganını değerlendirir misiniz?
Ülkü Altınoluk: Çanakkale’de her imge savaşı simgelemektedir. Bunu barışın kentine dönüştürmek, her ulustan insanın burada barış için toplanmasını sağlamak çabası bence başarıdır. Yakın çevremizde savaşın ne