Çanakkale’nin gelişimi masaya yatırıldı...

Çanakkale ili Odaları ve Borsaları müşterek toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapıldı. İlin gelişmesi adına ÇTSO’nun Yat Limanı Projesi, Gestaş’ın Kruvaziyer Gemi İskelesi Projesi gibi projeleri tüm Çanakkale Odaları ve Borsaları olarak desteklediklerini belirten Üzen, Trakya Bölgesi Ticaret Borsaları olarak “Uluslararası Balkan Emtia Borsası” oluşturmak üzere “Ürün İhtisas Borsası” kurulması konusunda fikir birliğine varıldığını dile getirdi...

555
 
5174 sayılı TOBB kanuna göre her 4 ayda bir yapılan müşterek toplantısında Çanakkale odaları ve borsalarının ilin gelişimine katkı sağlamak adına yaptıkları çalışmaların yanı sıra ilin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantıya, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tunçay Yaşar, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen, Biga Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Deniz ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Toplantıda öncelikle AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı görüşüldü. Konu ile ilgili Çanakkale Ticaret Borsası Proje Sorumlusu Burcu Genç tarafından sunum yapıldı. Odaların yerel ve bölgesel düzeyde kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi, uluslararası hizmetlerin geliştirilmesi, sektörel kümelenme projelerinin geliştirilmesi, bölgedeki girişimcilik kültürünün ve ruhunun gelişimini arttırmak, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamalarının incelenmesi, benimsenmesi ve bunların en iyi yollarından uygulanması, uluslararası ticaret, fikri mülkiyet haklarının önemi konusunda farkındalığın artırılması; aktif patent politikasını anlamak, yerel ve uluslararası ticaret için aktif ürün patentlerini koruyarak rekabet gücünün artırılmasını sağlamak gibi konularda odalar ve borsaların birer tane proje hazırlamalarına karar verildi. UMEM Beceri 10 Projesi çalışmaları hakkında bilgilerinde verildiği toplantıda, projeye katılan kursiyerlerin başarıları konularında da bilgiler sunuldu.
 
Toplantıda Çanakkale’de turizmin gelişmesi konusunda, GESTAŞ’ın kruvaziyer gemi iskelesi projesinin gerekliliği konusu da ele alındı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, GESTAŞ’ın kruvaziyer gemi iskelesi projesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Çanakkale turizminin gelişmesi için Kruvaziyer gemi iskelesi projesinin yapılmasının şart olduğunu söyledi. Toplantıda Çanakkale havayolu bağlantısı ile görüşlerini aktaran Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, havayolu şirketlerine bağlı kalmaktansa Çanakkale’nin 25’er kişilik uçaklar alarak kendi hava ulaşımı için kullanması konusunun da gündeme alınması gerektiğini de ifade etti.
 
Gelibolu TSO Başkanı İbrahim Özen ise Gelibolu’da turizmin gelişmesi için öncelikle üniversitenin Gelibolu’ya çok katkı sağladığını belirterek yeni bölümlerin açılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Özen, ayrıca GMKA’dan hibe desteği aldıkları Gelibolu Turizm Master Planı Projesi’ni de anlattı.
 
Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tunçay Yaşar da Karabiga limanının işler hale getirilmesi ile ilgili görüş bildirirken Biga Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Deniz, ilin gelişmesi adına yapılacak çalışmalara borsa olarak destek vereceklerini belirtti.
 
Toplantının moderatörlüğünü yürüten Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, ilin gelişmesi adına ÇTSO’un Yat Limanı Projesi, Gestaş’ın Kruvaziyer Gemi İskelesi Projesi gibi projeleri tüm Çanakkale Odaları ve Borsaları olarak desteklediklerini ve bu konuda istenirse her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti. Üzen, ayrıca Trakya Bölgesi Ticaret Borsaları olarak “Uluslararası Balkan Emtia Borsası” oluşturmak üzere “Ürün İhtisas Borsası” kurulması konusunda fikir birliğine varıldığını, bu amaçla Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ticaret Borsası olarak anonim şirket niteliğindeki şirkete ortak olduklarını belirtti.  Projenin kısa vadeli amacının; Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini geliştirme çabalarına uygun olarak kısa vadede oluşturulacak elektronik ticaret çerçevesinde, Trakya bölgesinin Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya’yla tarımsal ürün ticaretinin geliştirilmesi olduğunu kaydeden Üzen, projenin uzun vadeli amacının ise; Bütün Balkan ülkelerini ve Türkiye’yi kapsayan bir “Balkan Vadeli İşlemler Borsası”nın kurulması olduğuna dikkat çekti. Bir sonraki toplantının ÇTSO ev sahipliğinde Mayıs ayında yapılacağı öğrenildi.
Paylaş