Çanakkale’den Tunceli’ye dostluk köprüsü...

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kardeş köy ilan edilen Tunceli"nin Pülümür ilçesine bağlı Kırkmeşe Köyü’ne gitti. Gökhan ve iki belediye meclis üyesinin ziyaretleri Kırkmeşe Köyü’nün daha önceki ziyaretleri kapsamında iade-i ziyaret olarak gerçekleştirildi.

413
 
Belediye Meclis üyeleri Mehmet Çetin Ersan ve Fatma Sağlam Olcaytu ile birlikte Pülümür ilçesi Kırkmeşe Köyü’ne gelen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı törenlerle karşılayan köylüler yoğun sevgi gösterisinde bulundular. Gazeteci Yazar Uğur Dündar aracılığıyla atılan dostluk köprüsünün temellerinin sağlamlaştırıldığı ziyarette bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gazeteci Yazar Uğur Dündar aracılığıyla Kırkmeşe Köyü ile Çanakkale’nin kardeş olduğunu söyledi. Kardeş köye iadeyi ziyarette bulunduklarını belirten Başkan Gökhan, giderek artan kardeş ilişkilerinin ülkenin içinde bulunduğu durum açısından önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekti.
 
Doğulusuyla, batılısıyla bir arada kardeşlik içerisinde yaşamak için bu ilişkileri kurduklarını ifade eden Başkan Gökhan; “Batıdan bir kent ve doğudan bir kentin köyü ile ilişki kurarak, bu ilişkinin önemini kavrayarak başlattık. Doğudaki insanlarla, batıdaki insanların bir arada ortak değerlere sahip olabileceğini aynı duyguları paylaşabileceğini, bu vatanın üstünde hep birlikte barış içerisinde yaşayabileceğimizi, sadece kardeşlik ve barış temeli üzerinde ilişki kurulabileceğini göstermek üzere bir adım olarak algıladık. Bu adımı geliştireceğiz. Batıdaki insanı doğu insanına, doğudaki insanı batı insanına tanıtarak ülke barışına katkıda bulunacağımıza inanıyorum. Nitekim bunu burada yaşayarak gördük. Çok iyi ağırlanıyoruz. Bizi bir kardeş gibi bağrına basıyorlar. Bu gün ülkenin içinde bulunduğu durum açısından önemli bir gösterge. Eğer insan ilişkilerimizi ve toplum ilişkilerimizi kurabilirsek, barışa giden yolda çok daha hızlı hareket edeceğiz. Buradaki kardeşlerimizin de düşünceleri aynı. Doğulusuyla, batılısıyla bir arada kardeşlik içerisinde yaşamak için bu ilişkileri kuruyoruz” dedi.
 
Çanakkale’nin savaşlarla anıldığını, Troya ve Çanakkale Savaşı’nda Anadolu’nun her köşesinde insanların yan yana savaşarak yan yana gömüldükleri halde bu topraklarda karşı karşıya savaşmalarının saçmalığının ve garabetin ortada olduğunu ifade eden Gökhan; “Biz bu toprakların insanıyız, kim olduğumuzun önemi yok. Biz Türk’üz, biz Kürt’üz, biz Boşnak ve Ermeni’yiz. Burada bir arada olmamızın temel hedefi Anadolu’da bir arada kardeşçe yaşayabileceğimizin başlangıcını göstermektir” diye konuştu.
 
Birlikteliğin ülke barışı açısından önemine vurgu yapan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise; “Genel Başkanlarının Akil Adamları önerisin Türkiye’nin her tarafında bir umut yaratmış. Bu tip ilişkilerin genelleşmesi Kürt sorunu açısından önemli olduğu ortadadır” şeklinde konuştu.
 
Köy Muhtarı Hıdır Eren de kardeşlik projesi ile atılan dostluk köprüsü adımının tüm Türkiye’ye örnek olmasını diledi. Köy meydanında kurulan çadır altında davul zurna eşliğinde çekilen halaylar ile yemek ziyafetinin ardından yöre sanatçılarının okuduğu türkülerle tören sona erdi.
Paylaş