havadurum

Çanakkale’den İsrail tepkisi “Saldırıya sessiz kalmayın”

İsrail`in Filistin`e kara harekatı başlatmasıyla birlikte dünya ayağa kalkarken, Türkiye`den de siyasi partiler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra CHP`li milletvekilleri de saldırının derhal durdurulması gerektiğini belirterek; “Günahsız insanların öldürüldüğü İsrail saldırısını kınıyoruz” dediler.

704
CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, İHD Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar ve Çanakkale Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Gökhan Kökçak, yaptığı açıklama ile İsrail`in Filistin`e karşı gerçekleştirdiği ve çok sayıda insanın ölmesine neden olan saldırıyı kınadı.
 
Sarıbaş; “İsrail`in saldırısını lanetliyorum”
Filistin`de günahsız insanların ölümüne neden olan İsrail`in saldırısını kınadığını belirten CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “İsrail`in tutumunu kınıyorum. Günahsız insanlara saldırısını lanetliyorum. Bir ülkenin işgal edilmesi ve topraklarından edilmesi doğru değildir. Bir an önce bu katliama dur denilmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletler ve tüm İslam alemi de dahil olmak üzere herkes buna mutlaka dur demelidir. Çünkü, bu Filistin`in yok edilmesi anlamı taşır. Türkiye burada siyaset yapmamalı ve tüm partiler aklın ürettiği ortak noktada buluşarak bu katliama karşı tepki göstermeli. Recep Tayyip Erdoğan, derhal İsrail`den aldığı Devlet Nişanı`nı geri vermelidir. Çifte standart anlayışındaki ilişkiler ağını ortadan kaldırmalıdır. Bu katliama karşı tepkisini de İsrail`e karşı göstermelidir. Bu aldığı ödülü derhal geri vermelidir. Bunun da tam zamanı olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
Soydan; “Bu saldırıya seyirci kalınmamalı”
Ramazan ayında İsrail`in saldırısının Müslümanları derinden yaraladığını ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “İsrail işgal terörünü her zaman olduğu gibi sürdürüyor. Yıllardır Ortadoğu`nun kanayan yarası olmuştur. İsrail`in bu saldırısını kınıyorum. Yazıktır, günahtır bu saldırıda masum insanlar öldürülmektedir. Ortadoğu`nun halini gördüğümüzde Atatürk`ün `Yurtta Sulh, Cihanda Sulh` sözünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluyoruz. Tabi ki Türkiye`nin izlediği dış politikalar çok çok önemlidir. Bugün İsrail Filistin`e saldırmaktadır. Filistin`de çocuklar ölmektedir. Ramazan ayında bu saldırıların olması son derece üzücüdür. Müslümanların Ramazan ayında birlik ve beraberlik içerisinde olduğu dönemde İsrail`in bu saldırısı bizi yaralamıştır. Derhal bu saldırının durdurulması lazım” diye konuştu.
 
 
Şarlan; “Saldırıları şiddetle kınıyoruz”
Saldırıya sessiz kalmayan Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan ise şu şekilde; “İsrail, hedef gözetmeksizin çocuk ve kadınların da aralarında olduğu saldırılarına, Gazze` ye kara harekâtını da başlatarak devam etmektedir. Ulaşılan bilgilere göre hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı, 260`a ulaşmış olup, çoğunluğu çocuk ve kadınlardır. Gazze` deki saldırılar sonucu 18 binden fazla kişi evsiz kalmıştır. İsrail tarafından masum Filistin halkına uygulanan sistemli soykırımı ve saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu zulüm karşısında sessizliğe gömülenleri, Uluslararası toplumu ve vicdanları, Filistin halkıyla dayanışmaya davet ediyoruz.”
 
Bayar; “Gazze halkının yanındayız”
Katliamların insanlığa karşı işlenen ağır hak ihlalleri olduğunu vurgulayan İHD Çanakkale Şube Başkanı Serpil Bayar; “Gazze`de şu ana kadar çocuk, kadın demeden yüzden fazla insan katledilmiş, 600`den fazla insan yaralanmış, şehir ve kasabalar harabeye çevrilmiştir. İsrail, dünyanın gözü önünde pervasızca gerçekleştirdiği saldırılarına devam edeceğini ifade etmekte, kara harekatını da başlatarak bunu tescillemiştir. Filistin’de insanların katledilmesine yol açacak bu saldırılar sadece Filistin halkına yönelik gerçekleştirilen katliamlar ötesinde uluslar arası hukuk ve savaş ilkelerini hiçe sayan; insanlık onurunu yerle bir eden haksız, orantısız ve kuralsız saldırılardır. İsrail bu zalimce saldırılarından bir an önce vazgeçmelidir. Müslümanlar için kutsal sayılan Ramazan ayında, Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen bu katliamlar nerede ise her yıl tekrarlanan Ramazan katliamları haline dönüşmüş, adeta İslam`a karşı gerçekleştirilen saldırılar haline gelmiştir. İnsan hakları derneği olarak, devam edem katliamları kınıyoruz. Bu saldırılar, sadece İsrail tarafından gerçekleştirilmemekte, aynı anda kendine `Müslüman’ım` diyen İŞİD ve benzeri çeteler tarafından yine Müslüman olan halklara karşı yapılmaktadır. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı içerisinde Suriye, Irak, Rojava, Kobani, Musul ve Kerkük’te gerçekleştirilen katliamlar aralıksız devam etmekte, Müslüman çocukların, kadınların ve erkeklerin kanı akıtılmaktadır. Devam eden bu katliamların hiçbir haklı ve meşru gerekçesi olamaz. Bu katliamlar, insanlığa karşı işlenen ağır hak ihlalleridir. Kim ve kimler tarafından yapılırsa yapılsın şiddetle kınıyor, bir an önce katillerin insan öldürmekten vazgeçmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kökçak; “Filistin halkının acısını paylaşıyoruz”
Çanakkale Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Gökhan Kökçak, İsrail saldırısını kınadı. Başkan Kökçak; “İsrail’in yaklaşık 11 gündür sürdürdüğü katliamları dün geceden itibaren deniz, hava ve kara harekâtına dönüştürerek kadın, çocuk demeden sivil insanlara yönelmesi savaş bölgesinden binlerce kilometre ötede olmamıza rağmen bizleri de derinden etkilemiştir. Dün geceden bu yana Filistin topraklarında yaşananları insanlık adına büyük bir kaygıyla izlerken İsrail devletinin Müslüman toplum üzerinde gerçekleştirdiği vahşeti kınıyoruz. Çanakkale Aktif Gazeteciler Derneği olarak başta ABD ve Batılı ülkeler olmak üzere Ortadoğu’daki İslam ülkelerindeki meslektaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. “Bu savaşı Lahey Uluslararası Savaş Mahkemesine taşıyacak tarihi belge olarak üzerinize düşen hassasiyetleri hiçbir dil, din, ırk ayrımı olmadan, sadece insanlık adına korkusuz ve cesaretle yerine getirme” çağrısında bulunuyorum. İsrail’i bir kez daha esefle kınarken, 99 yıl önce ulusal kurtuluş mücadelesinin verildiği ve daha sonra savaştan barışı yeşerten Türkiye Çanakkale’den Filistin Halkının acılarını paylaşır, umut dolu günlerin, barış ve sevgi içinde, hep birlikte yaşama dileğimiz öncelikli olmak üzere baş sağlığı ile birlikte büyük sabırlar diliyoruz” dedi.
Paylaş