havadurum

Çanakkale’den Diyarbakır’a barış köprüsü...

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan dün Diyarbakır’da çok
önemli ve anlamlı bir metne imza attı. “Çanakkale artık bütün barış savunucularının ortak paydasıdır” parolasıyla, Sur, Dahok, Ramallah ve Çanakkale Belediyesi kardeşlik protokolünü gerçekleştirdi.

936
 
Barış için bir araya geldiler..
97. yıl önce Çanakkale’de savaşanların torunları Diyarbakır’da bir araya gelerek kardeşlik protokolüne imzalarını attılar. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir bu imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında yüz binlerce insanın Çanakkale’de büyük bir acı ve travma yaşadığını anımsatarak: “Ama bugünkü kuşaklar, yaşamını yitirenlerin torunları Türkler, Kürtler, Anzaklar Çanakkale’deki yitirmişlerimize dualar okuyorlar. Ve ‘bu olmayabilirdi’ diyorlar. 100 yıl sonra keşke bu savaş yaşanmasaydı diyorlar. Dolayısıyla bugün yaşadığımız trajedi ve zorlukları emin olun gelecek nesiller ‘keşke yaşanmasaydı’ diyecek. Onun için Çanakkale’den alınacak çok ders var. Filistin’den Ramallah’tan, Kürdistan Bölgesel Yönetiminden, Duhok’tan alınacak çok ders var.” dedi. 
 
Bir daha keşkeler olmaması için..
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Ortadoğu’nun en büyük ihtiyacının bütün farklı kimliklerin birbirini tanıması ve bu tanımayla geleceği kurgulaması olduğunu söyledi. Baydemir, bugün Diyarbakır’ın bir Kürdistani şehir olan Duhok’u, bir Filistin şehri olan Ramallah ve bir Türkiye şehri Çanakkale’ye ev sahipliği yaptığını söyleyerek yaşadığı heyecanı dile getirdi. “Çanakkale artık bütün barış savunucularının ortak paydasıdır” diyen Baydemir, 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında yüz binlerce insanın Çanakkale’de büyük bir acı ve travma yaşadığını anımsattı.
 
 
Gökhan; ‘Halkın ateşinden atlamayı tercih ederim’
İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, mutluluğunu dile getirerek şöyle konuştu: " Benim kökenim burada değil. Nereli olduğumun da çok önemi yok. Ben Anadolu insanıyım. 12 Bin yıldır buralara gelen medeniyetin evladıyım. Biz Çanakkale`de Newroz`u kutluyoruz. Hem de meydanlarda kutlanıyor. Ben de koruyorum ve fırsat veriyorum. Yok olsun istiyorlar ama hayır. Laf ola beri gele iki tane çırayı yakıp devlet erkanının üzerinden atlamasını komik buluyorum. Ben halkın yaktığı ateşin üzerinde atlamayı kendime sindiriyorum. Bu halkın kim olduğu önemli değil herhangi bir halk olabilir" dedi.
 
Büyük bir tören düzenlendi..
Greenpark Otel’deki imza törenine; BDP Diyarbakır milletvekilleri Leyla Zana, Altan Tan, DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Emin, Ramallah Büyükşehir Belediye Başkanı Janet Michael, ilçe belediye başkanları, muhtarlar, melleler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Tören, Sur Belediyesi Çocuk Halk Oyunları ekibinin Filistin’in yöresel oyunu olan “Dapgeh” adlı folklor gösterisiyle başladı. Ardından Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş yaptığı konuşmada, devletlerin Ortadoğu’da yaşanan çatışmalı ortamı maalesef bitirmediğini anımsattı. Yerel yönetimler olarak halklar ve inançlar arasındaki birlikte yaşamı geliştirmek görevlerinin olduğunu ifade eden Demirbaş, “Biz de etnik ve inançsal anlamda farklılıklarıyla Ortadoğu’daki halklarla kardeşleşip acılarımızı nasıl dindireceğimiz çabasındayız” dedi...
 
 
Çok anlamlı bir tabloyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Baydemir, “‘Kardeşimin kardeşi kardeşimdir’ deyimi sanırım böyle bir ortam için geçerli” dedi. Dört kardeş belediyenin kentte bulunmasından duyduğu mutluluğu anlatan Baydemir, şunları söyledi: “Gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz ki; Diyarbakır’dan Ramallah’a, Çanakkale’ye Duhok’a çok güçlü bir kardeşlik köprüsü inşa ediyoruz. Temennim o ki bu kardeşlik köprüsü ilelebet var olsun ve hep üzerinden barış elçileri, dostluk elçileri geçsin. Ortadoğu coğrafyasının bütün kadim halkları arzulamış oldukları barışa, huzura, kardeşliğe, ekonomik ve sosyal kalkınmaya kavuşmuş olmalarına vesile olsun. Bugünü yaşamak benim için büyük bir şeref. Katkısı olanlara teşekkür ederim.”
 
Baydemir daha sonra Çanakkale ve Duhok Belediye başkanlarına Matrakçı Nasuh’un Diyarbakır minyatürünün bulunduğu bir çini tablo hediye etti.
 
 
 
Kardeşlik halayı
Greenpark Otel’deki imza törenine; BDP Diyarbakır milletvekilleri Leyla Zana, Altan Tan, DTK Eş Başkanları Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Emin, Ramallah Büyükşehir Belediye Başkanı Janet Michael, ilçe belediye başkanları, muhtarlar, melleler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
 
Tören, Sur Belediyesi Çocuk Halk Oyunları ekibinin Filistin’in yöresel oyunu olan “Dapgeh” adlı folklor gösterisiyle başladı. Ardından Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş yaptığı konuşmada, devletlerin Ortadoğu’da yaşanan çatışmalı ortamı maalesef bitirmediğini anımsattı. Yerel yönetimler olarak halklar ve inançlar arasındaki birlikte yaşamı geliştirmek görevlerinin olduğunu ifade eden Demirbaş, “Biz de etnik ve inançsal anlamda farklılıklarıyla Ortadoğu’daki halklarla kardeşleşip acılarımızı nasıl dindireceğimiz çabasındayız” dedi.
 
Barış köprüsü kurduk
“Filistin’den Çanakkale’ye, Filistin, Türk ve Kürt halkının birlikteliğini ve barış kültürünü geliştirmek için bir barış köprüsü oluşturmak istedik” diyen Demirbaş, şöyle konuştu: “Umuyoruz bu yaptığımız devletlere ve iktidarlara birer örnek olur. Bu barış köprüsünden onlar da barışı sağlamak için yürürler. Eğer bunu yapmazlarsa, tarihin çöplüğünde birçok iktidar halkların barış ve özgürlük talebini gerçekleştirmedikleri için çok ciddi sıkıntılar yaşadılar. Bu nedenle buradan bir kez daha halklarımız arasındaki bu kültür alışverişini arttırmanın yanı sıra Ortadoğu’nun en çatışmalı bölgelerinden barışa bir nefes vermek için bu barış köprüsünü kurduk. Umarız bu köprüden herkes geçer ve halklarımız hak ettiği özgürlüğü ve barışı elde eder.”
 
‘Keşke yaşanmasaydı’ dememek için
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Ortadoğu’nun en büyük ihtiyacının bütün farklı kimliklerin birbirini tanıması ve bu tanımayla geleceği kurgulaması olduğunu söyledi. Baydemir, bugün Diyarbakır’ın bir Kürdistani şehir olan Duhok’u, bir Filistin şehri olan Ramallah ve bir Türkiye şehri Çanakkale’ye ev sahipliği yaptığını söyleyerek yaşadığı heyecanı dile getirdi.
 
“Çanakkale artık bütün barış savunucularının ortak paydasıdır” diyen Baydemir, 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında yüz binlerce insanın Çanakkale’de büyük bir acı ve travma yaşadığını anımsatarak şöyle konuştu: “Ama bugünkü kuşaklar, yaşamını yitirenlerin torunları Türkler, Kürtler, Anzaklar Çanakkale’deki yitirmişlerimize dualar okuyorlar. Ve ‘bu olmayabilirdi’ diyorlar. 100 yıl sonra keşke bu savaş yaşanmasaydı diyorlar. Dolayısıyla bugün yaşadığımız trajedi ve zorlukları emin olun gelecek nesiller ‘keşke yaşanmasaydı’ diyecek. Onun için Çanakkale’den alınacak çok ders var. Filistin’den Ramallah’tan, Kürdistan Bölgesel Yönetiminden, Duhok’tan alınacak çok ders var.”
 
Birbirimizi tanımaktan başka yol yok
Bugün bu dersleri bir toplama dönüştürmek için böylesi bir kardeşlik ve dostluk köprüsünü inşa ettiklerini ifade eden Baydemir, sahneye Çanakkale, Duhok, Ramallah ve Sur belediye başkanlarını davet etti. Baydemir, şöyle konuştu: “Türk’ün, Kürt’ün, Arap’ın bir arada, birbirini tanıyarak yaşam sürdürmesinden başka bir yolu yoktur. Biz birbirimizi tanıyarak ancak ecdadımızın mirasını geleceğe taşıyabiliriz. Önümüzdeki yıllarda bu kareye İran topraklarından, İsrail, Lübnan ve Suriye’den belediye başkanlarımızı da dahil etmeye çalışacağız.”
 
Yerel halka en yakın yönetimler olarak görevlerinin halka sağlıklı, temiz içme suyu sağlamak olduğunu anımsatan Baydemir, “Ama bir diğer görevimiz de yerelden barışı tesis etmektir. Barış öyle kutsal ve ciddi bir iştir ki sadece hükümetlere teslim edilemez. Biz yerel halkların temsilcileri olarak kendi zeminimizde halklarımız, dilimiz, kültürlerimiz arasında nihai bir barışın kardeşleşmenin sağlanmasının çabasını vereceğiz” diye konuştu. Daha sonra el ele tutuşarak fotoğraf çektirdi.
 
Daha sonra BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, DTK Eş başkanı Ahmet Türk, Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptıkları konuşmalarda; bu protokolün, Ortadoğu halkları arasında barışa ve hoşgörüye zemin olabilecek bir adım olması temennisinde bulundular.
 
“Halkın ateşinden atlamayı tercih ederim”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, " Benim kökenim burada değil. Nereli olduğumunda çok önemi yok. Ben Anadolu insanıyım. 12 Bin yıldır buralara gelen medeniyetin evladıyım. Biz Çanakkale`de Newroz`u kutluyoruz. Hemde meydanlarda kutlanıyor. Bende koruyorum ve fırsat veriyorum. Yok olsun istiyorlar ama hayır. Laf ola beri gele iki tane çırayı yakıp devlet erkanının üzerinden atlamasını komik buluyorum. Ben halkın yaktığı ateşin üzerinde atlamayı kendime sindiriyorum. Bu halkın kim olduğu önemli değil herhangi bir halk olabilir" dedi.
Paylaş