Çanakkale’den demokrasi mesajı verildi

Türkiye Kent Konseyleri Birliği buluşması, Çanakkale Kent Konseyinin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda yapılan konuşmalarda kent konseylerinin özgür demokratik olduğu ve hiçbir belediyenin arka bahçesi olmadıklarının altı çizildi. Çanakkale Kent Konseyi Türkiye Kent Konseyleri Birliği dönem başkanlığı görevini devraldı.

694
 
Türkiye Kent Konseyleri Birliği buluşması, Çanakkale Kent Konseyinin ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Vali Vekili Alper Faruk Güngör, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Demokratik Yönetişim Program Müdürü Leyla Şen,  Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Sedat Yücel, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz ile kentlerin kent konseylerinin üyeleri katıldı. Toplantı sonrası Çanakkale Kent Konseyi, Türkiye kent konseyleri birliği dönem başkanlığını devraldı.
 
 
“Tek göstergemiz samimiyet ve açıklık”
Yüzyıllık "yönetim" kültürümüzün değişmesinin kolay olmayacağını vurgulayan Çanakkale Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Saim Yavuz; “Kısa bir günde uzun ve dolu bir programı, yorulmadan tamamlayacağımıza olan inancımızla bugünün Kent Konseylerimizin tarihinde bir sıçrama noktası olacağına inanmaktayım” dedi.
 
Yavuz şunları söyledi; “Çok fazla gerilere gitmeye gerek yok; bundan 5-6 yıl önce ne olduğunu, nasıl olacağını bilemediğimiz, kendimizin bile tereddütler taşıdığı, sorularımızın olduğu Kent Konseyleri şimdi daha farklı ve daha derin sorunlarla uğraşmak üzere ayakta durmayı başarmış ve yürümeye başlamıştır. Tabii ki sorular ve sorunlar bitmeyecektir. Tabii ki çelişkiler ve çatışmalar yaşanacaktır. Ve tabiidir ki; yanlışlarımız ve eksiklerimiz olacaktır. Ve tabii ki hâlâ anlayamayan kent yöneticileri ve kent aktörleri olacaktır. Tabiidir ki ve bence en önemlisi de Kent Konseyleri`ni anlayamayan; herhangi bir dernek, Oda, Sendika ya da Parti anlayışıyla, geleneksel, klasikleşmiş yöntemlerle yürütmeye ya da yönetmeye çalışan Kent Konseyi yöneticilerimiz de olacaktır. Bütün bunları bağışlatacak, ilerlemeyi ve gelişmeyi sağlayacak, tek bir göstergemiz ve tek bir imkânımız vardır: Samimiyet ve açıklık. Kolay olamayacaktır yüzyıllık "yönetim" kültürümüzün değişmesi. Kolay değildir, kurum/kuruluş/örgüt kültürümüzün değişmesi. Gönüllü emeklerimiz ve gönüllü zamanımızı vererek katıldığımız Kent Konseyleri modelini; yeni bir kültürlenmeye de geçişi sağlayacak bir imkân olarak yanlışlarımızla birlikte, ancak şeffaf, duyarlı, farklılıklarla bir arada, eleştirilere açık, herhangi bir özel grup ya da kişi çıkarlarına kapalı, gerek kendi içinde, gerekse kurum ve kuruluşların üzerinde egemenlik oluşturmayan bir anlayış ve akılla sürdürebildiğimiz ölçüde yeni değerlerin yaratıcıları olunabilecektir.”
 
 
“Kent Konseylerinin siyasi görüşü olmaz”
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Sedat Yücel, yaptığımız çalışmaların siyasi virüs kapmasını hiç kimse istemiyor. Kent Konseylerinin siyasi görüşü olmaz. Kent konseyleri çalışmasında şehrin önceliklerini belirleyen çalışmalardır. Bütün çalışmalar bunun altında inşa edilir. Kent konseyleri adına herkesin proje yapmasından rahatsızız. Kent konseyinin dışında olanlar, kent konseyleri ile ilgili projeler iletiyorlar. Ama içinde çalışan sahada olan problemi anlatan problemi yaşayan insanlar bundan haberdar değil. Kimsenin diktası ile olan çalışmalarımız yoktur. Halkımız arasında kent konseyleri kent Konut ya da Polat Alemdar’ın konseyi ile karıştırılıyor. Kent konseylerinin daha iyi anlatılması için çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Kent konseyleri kendi mecralarında düzenli ve düzgün çalışarak kendini daha iyi anlatabilecektir. Meclislerden iyi projeler geçirebilir bunu halkla paylaşırsak bu kentle paylaşılır. O zaman yaptığınız işlerle tanınmak çok daha kolay olur. Ama kent konseyleri ne mevcut belediyelere muhalif ne de onun arka bahçesidir.``
 
 
“Kent Konseyleri siyaset üstü yapılardır”
Her görüşe eşit mesafede duran siyaset üstü yapıların güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Demokratik Yönetişim Program Müdürü Leyla Şen; “Günümüz sorunlarına eğilirken geleceğe de ufuk açan çalışmalar içerisinde olmalıyız. Çerçevesi zamanı mali kaynağı belli olan programlar uygulanmalıdır.  Kent konseyleri siyaset üstü her türlü ideolojiye eşit mesafede duran toplumu kapsayan yapılardır. Mevcut yasal düzenleme platformların çalışma alanlarına duyarlı değildir. Bunlar gözden geçirilmelidir. Mali kaynak çok önemli. Kaynak yaratırken kendine özgü yapılarını bağımlı kılmayacak düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
 
 
"Kendine saygısı olanın, yaşadığı kente de saygısı vardır"
Kentlerin geleceğe taşınması açısından Kent Konseyleri`ne önemli görevler düştüğünü bildiren UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman; “Bu nedenle, gelecekte karşılaşılması muhtemel sorunları şimdiden hesaplayıp, ona göre projeler üretmeliyiz. Gelişen, büyüyen kentlerin iyi yönetilmesi ancak, toplumun tüm kademelerinin yönetime katkı vermesiyle sağlanabilir. İşte bu yüzden hepimizin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Çünkü kentlerin değerini, en iyi o kentte yaşayanlar bilir. Unutmamalıyız ki, bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar” dedi.
 
Duman şunları söyledi; “Kent Konseyleri herkese ve her kesime açıktır. Kentin hızlı gelişme ve kalkınması için kim katkı yapacaksa, kimin bir fikri varsa, bunlardan faydalanmak kentleri yönetenler için en büyük kaynak olacaktır.ilkesinden hareketle, Kent Konseyleri`ne bugüne kadar destek veren, yaşatan ve gelişmesine katkıda bulunan herkese ve özellikle de Kent Konseyleri`nin saygıdeğer Başkanlarına, Genel Sekreterlerine ve ekibine teşekkür ediyorum.”
 
 
“Kent Konseyleri belediyelerin arka bahçesi değildir”
Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek yaptığı konuşmada Çanakkale de demokrasiyi geliştirmek adına ciddi çabalar gösterdiklerini ifade ederek; “Bizim için kent konseyleri en önemli sivil toplum örgütüdür. Çünkü içerisinde bir çok sivil toplum örgütünü barındırmaktadır. Bizler kent konseylerinin belediyenin arka bahçesi olarak görülmesini istemiyoruz. Kent konseyleri tamamen siyaset üstüdür. Kentlilik bilincinin gelişmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Bende kent konseyinde görev aldım. Kentimi daha iyi tanıdım. Kentlilik bilincim gelişti. O nedenle kent konseyinde görev yapmak çok önemlidir” dedi.
 
“Kent konseyi çağdaş yönetim anlayışının en önemli göstergesidir”
Vali Vekili Alper Faruk Güngör de konuşmasında kentin yaşanabilir durumunun gelişmesinde kent konseylerinin öneminin büyük olduğunu belirterek; “Katılımcı demokratik toplumsal bir örgütlenmedir. Tüm kurum ve kuruluşlar uyum içerisinde çalışmalıdır. Sorunun çözümü başkasından beklenmemelidir. Sorunların çözümünde sivil insiyatif devreye girmeli, yerel yönetimlere yol göstermelidir. Kent konseyi çağdaş yönetim anlayışının en önemli göstergesidir” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı bir yıl süreyle Çanakkale Kent Konseyine devredildi.
Paylaş