havadurum

Çanakkale’de termik santral tehlikesi...

Lapseki ilçesi sınırları içerisinde kurulmak istenen termik santral her geçen gün tepki topluyor. Çanakkale bölgesinde büyük bir çevre felaketine neden olacağı düşünülen Termik santralin kurulmaması için bir yandan çevreciler kolları sıvarken, diğer yandan ise söz konusu yatırımın zararlı olacağını düşünen Lapseki Belediyesi de gerekli çalışmaları başlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla irtibata geçti.

1493
Lapseki Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim önderliğinde bir araya gelen meclis üyeleri, konu hakkında fikir alışverişlinde bulunduktan sonra termik santral ile ilgili düşüncelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazıyla iletti. Çanakkale’yi de olumsuz yönde etkileyeceği ifade edilen termik santral hakkında şahsı görüşlerini kamuoyuna açıklayan Çanakkale Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, termik santralin yaratacağı çevre felaketi nedeniyle önemli uyarılarda bulundu.
 
Kurulan termik santraller nedeniyle Çanakkale’nin hava kirliliği açısından İzmit’i geçeceğini belirten Karakaş, kentin çok ciddi bir çevre felaketi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Karakaş; “Çanakkale’ye kuşuçusu çok yakın bir mesafe. Rüzgar ve poyraz kuzeyden geliyor. Direk olarak termik santralin kurulacağı bölgede oluşacak olan hava kirliliği, Çanakkale’nin üzerine karabulut gibi çökecek. Hava kirliliğindeki serpintiler, Çanakkale ile beraber batak ovası, Ezine, Geyikli ve Küçükkuyu bölgesine kadar gider. Termik santraline evet demek mümkün değil. Bir çevre felaketi olur” dedi.
 
 
Ekim; “Teknik özellikte yapılmaz ise zararlı olacağını düşünüyoruz”
Lapseki Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim, ilçe sınırları içerisinde kurulmak istenen termik santral ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Lapseki ilçesinde meyve ve sebzeciliğin ileri düzeyde yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim, belediye olarak söz konusu termik santralin eğer istenilen teknik özellikte yapılmaz ise zararlı olacağını söyledi. Bu nedenle termik santralin ilçenin geçim kaynağı olan tarıma ve hayvancılığa büyük zarar vermesinin yanı sıra insan sağlığı açısından da büyük bir tehlike oluşturacağını kaydeden Başkan Ekim, meclis üyeleriyle birlikte yapılan toplantıdan çıkan sonuçları yazı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettiklerini ifade etti. Hem çevre hem de insan sağlığı açısından önemli olan termik santral konusunda dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Ekim; “Kirazlıdere denen mevkide termik santral kurulmak isteniyor. Bununla ilgili belediyemizin görüşünü, meclis üyelerimizle toplantı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettik. Lapseki ilçesinde meyvecilik ve sebzecilik ileri düzeyde yapılıyor. Termik santrallerin eğer istenilen teknik özellikte yapılmaz ise zararlı olacağını ve ilçemizde üretilen ürünlere, tarıma ve hayvancılığa zarar vereceğini düşünüyoruz. Çok dikkat edilmesini istiyoruz” dedi.
 
“Zararlı olan hiçbir şeyi istemeyiz”
Lapseki Belediyesi olarak ilçeye zararlı olan hiçbir yatırıma müsaade etmeyeceklerini ifade eden Başkan Ekim; “Elektrik de çok önemli bir ihtiyaç. Gelişmemiz için elektriği fazlasıyla üretmemiz lazım. Ama bir deyim vardır. Kaş yapalım derken göz çıkarılmasın. Biz belediye olarak gerekli olan görüşlerimizi yazdık. Tabi biz zararlı olan hiçbir şeyi istemeyiz” diye konuştu.
 
“Bakanlık bizi dikkate alacaktır”
Termik santral ile ilgili düşüncelerini ilettikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu görüşleri dikkate alacağına inandığını vurgulayan Başkan Ekim şu şekilde konuştu: “Gerekli olan bütün detayları başka kurumlardan teknik yardımda alarak yazdık. Tabii bu yetki bakanlıktadır. Bakanlık da bizim bu konudaki görüşlerimizi dikkate alacağına inanıyorum. Çünkü bir taraftan devlet Lapseki’de hayvancılık yapan çiftçiye, fidan diken meyveciğe, sertifikalı fidan başına destek veriyor. Bunun dışında gübre, süt, fidan, ilaçlama, mazot ve akaryakıt desteği veriyor. Ama bir taraftan da bunlara zarar verecek ve körleyecek bir tesise de müsaade edeceğine düşünmüyorum.”
 
 
Karakaş; “Çevre felaketi olur”
Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş ise büyük bir felakete neden olacak olan termik santral hakkında şahsi görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Kentin burnunun dibinde bir termik santralin olması halinde, Çanakkale’nin çok ciddi bir çevre sağlığı problemiyle karşı karşıya kalacağına dikkate çekti. Söz konusu termik santralin kurulacağı bölgede oluşacak olan hava kirliliğinin, kentin üzerine karabulut gibi çökeceğini belirten Karakaş; “Eğer burnumuzun dibinde termik santral olursa Çanakkale hava kirliliği açısından İzmit’i geçer. Kesinlikle, Çanakkale çok ciddi bir çevre sağlığı problemiyle karşı karşıya kalır. Çanakkale ilinin kuşuçuşuna mesafesi son derece yakın bir mesafe. Rüzgar ve poyraz kuzeyden geliyor. Direk olarak termik santralin kurulacağı bölgede oluşacak olan hava kirliliği, Çanakkale’nin üzerine karabulut gibi çökecek. Hava kirliliğindeki serpintiler, Çanakkale ile beraber batak ovası, Ezine, Geryikli ve Küçükkuyu bölgesine kadar gider. Termik santraline evet demek mümkün değil. Bir çevre felaketi olur” dedi.
 
“Çevre kirliliği yaratan enerji santraline ihtiyacımız yok”
Termik santralleri çevreye verdiği zarar nedeniyle gereksiz bir yatırım olarak nitelendiren Karakaş; “Bu termik santralinin kurulmasını hiç bir Çanakkale’nin de isteyeceğini düşünmüyorum. Burnumuzun dibinde çevre kirliliği yaratan bir enerji santraline ihtiyacımız yok. Onun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak daha akıllıca. Çanakkale bölgesinde güneş enerjisinden elektrik üretmek, rüzgarın uygun olduğu yerlerde rüzgar enerjisinden elektrik üretmek çevreye daha az veren ve dünyada daha kabul gören bir durumdur. Neden burada termik santral yapmak zorundayız. Mecburiyetimiz ne bunu anlamak zor. Çevreye zarar verdiği için gereksiz bir yatırım” diye konuştu.
Paylaş