Çanakkale’de kiracıya baskı yok
Türkiye’de kira oranları üfe oranına göre belirlenirken Çanakkale’de ise ev sahibi ve kiracılar karşılıklı anlaşma yolunu tercih ediyor.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedelindeki artışın önceki yılın Tüfe artış oranını geçemeyeceği kuralının Çanakkale’de sistematik işlemediğini belirten emlakçılar, ev sahipleri ve kiracıların yıllık kira artışı karşılıklı iyi niyet ve anlaşmaya göre gerçekleştiğini belirtti.
Çanakkale’de 1+1 dairelere rağbet
Abdullah Özmen/Emlak Danışmanı;
“Çanakkale’de kira artışı çok da fazla tefe, tüfe, üfeye göre olmuyor. Kentte özellikle malın değerine ve önceki kiranın oranına göre dengeleniyor. Arz talep meselesine göre şehir merkezinde yer alan daireler ulaşım ücreti gerektirmediğinden ve bir takım kurumlara yakınlıklara da hesaplanarak daha pahalıya gidiyor. Bunun yanında Piri Reis, Beldemiz, Esenler gibi mahalleler merkeze uzak olduğu için daha uygun kiralanıyor. Bazen Esenler’de 3+1 daire aylarca kiralanmadan elimizde bekliyor. Ekonomik durumlar göz önüne alındığında son yıllarda Çanakkale’de 1+1 stüdyo dairelere rağbet olduğunu görüyoruz. İnsanlar az eşya alıp, küçük metrekarelerde yaşıyor. Çanakkale’de öğrenci ve askerlerin sayıca artması ve yeni evli çiftlerin ekonomik anlamda minimal daireleri tercih etmesi nedeniyle 1+1’e ciddi talep var. Kentimizde daire kiralanırken standart üfeye göre hesaplanır deniyor. Ama bu üfe oranı her zaman yüksek olacak ve kiraya zam gelecek diye de bir kaide yok. Bazı durumlarda üfe oranına göre düşük de çıkabilir. Şu anda emlak sektörü durgun bir süreçten geçiyor. Çanakkale’de Ağustos, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında sektör canlanır. Burada sınav sonuçlarının belli olmasından, atamaların gerçekleşmesinin ardından bir hareket olur bir de vilayette geçici yerleştirmeler nedeniyle misafirhanelerde kalanların mevcut yerleri boşaltmasının istenmesinin ardından bir hareket olur.”
Naci Gür
“Benim evim sobalı ve 300 lira kira ödüyorum. Asgari ücret alıyorum ve bu kirayı bile zor veriyorum. Üfe müfe bilmem bunu zor öderken ev sahibi artırırsa zorlanırım. Benim durumum bu ve ev sahibi de bu duruma anlayış gösteriyor.”
Sadi Gök
“Benim kirada evim var. Ama Çanakkale küçük şehir ve ben üfeye göre zam yapmıyorum. Zaten kiracılar eş, dost ve tanıdık, yabancı değil. Kiracı da kafasına göre zam yapıyor. Bazen 25-bazen 50 lira zam yapıyoruz. Çanakkale’de kurallar kesin değil ve baskı yok. Karşılıklı güven ve iyi niyet önemli.”
Ergun Ortacı
“Çanakkale’de kiralar 400-500 TL, büyük şehirlere göre bu kira oranı çok yüksek değil. Ben kiracıyım uzun yıllardır oturuyorum, ev sahibim demeden yılda 25 TL zam yapıyorum. Üfe’ye filan bakmıyorum.”