Çanakkale’de kaç yabancı göçmen var

Uzak diyarlardan gelen misafirlerimiz sayısı artıyor?

713
IŞİD gibi İslami temelli terör örgütlerinin yarattığı kan ve vahşet, zorba ve baskıcı hükümetler, ülkelerindeki iç savaş, kötü yaşam koşulları, geleceksizlik ve daha pek çok nedenin ittiği yurtdışı maceraları Çanakkale`de biten çok sayıda mülteci, sığınmacı ve göçmenin yaşamları merak ediliyor. Sayılarının 3 binin üzerine çıktığı tahmin edilen bu insanların Çanakkale`deki hayatlarını nasıl idame ettirdikleri merak konusu! Sayısı, geçim kaynakları ya da iş şartları merak edilen sığınmacı, göçmen ya da mülteci çok sayıda misafiri ağırlayan Çanakkaleliler, her gün birçoğu ile karşılaşıyor.
 
Aralarında Irak, Sudan, Afganistan, Suriye, Mısır ve Etiyopya gibi ülkelerden vatandaşların bulunduğu göçmenler, Çanakkale gibi “Pilot” olarak belirlenen “Yerleşime açık bölge” denen şehirlere gönderiliyor. Kentte de bulunan ve sayısının 3 binin üzerinde olduğu tahmin edilen bu insanların, hangi altyapı ve düzenlemenin ardından Çanakkale`ye getirildikleri, kentin hangi açıdan “pilot” olarak seçildiği ise tam bir muamma! Yurtlarından kaçarak, tabiri yerinde ise “insanlık dramı” yaşamak zorunda kalan bu insanlar, ne iş bulabiliyor ne de devletten bir yardım alabiliyor...
 
Türkiye`de 2013 yılında kurulan Göçmen İdaresi Genel Müdürlüğü kendi yapılanmasını tamamlasa da Çanakkale örneğinde olduğu gibi taşralardaki teşkilatlanmasını ise henüz tamamlayamadı. Çanakkale`de bu konuyla ilgili çalışacak uzmanların henüz eğitim aşamasında oldukları öğrenilirken, ülkelerinden kaçarak Türkiye`ye sığınmak zorunda kalan bu insanlarla kimlerin nasıl ilgileneceği merak konusu! Sayısı ile ilgili afaki rakamlar ortada dolanırken, bu insanların hangi kurumun sorumluluğunda oldukları, hayatlarını nasıl devam ettirdikleri ve hangi yaşam koşullarında Çanakkale`de barındıkları merak ediliyor.
Paylaş