havadurum

Çanakkale’de gerginlik devam ediyor

Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı Çanakkale’de merkezi olarak kutlayacağını açıklamasının ardından başlayan gerginlik, dün doruğa çıktı. Geçtiğimiz günlerde, aralarındaki afiş asma tartışmasının kavgaya dönüştüğü iki grup, aynı yerde ve saatte stant açınca olanlar oldu.

23 Nisan gecesi Çanakkale Halkevi ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri arasında yaşandığı ileri sürülen kavganın ardından dün de sinirler gerildi. Aynı alanın, aynı gün ve saatte iki grubu da verilmesi, aradaki gerginliğin tırmanmasına neden oldu.

TKP ve Halkevleri’nin sloganlarına, AGD üyeleri, yine sloganlar ve bozkurt işaretleri ile karşılık verdi. Bunun üzerine Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri iki grup arasına barikat kurarak, çıkması muhtemel olayları önlemeye çalıştı. İki grup arasındaki sloganlaşma gerginliği zaman zaman sertleşse de polis, ortamın gerilmemesi için gerekli önlemleri aldı.

2076
Memur-Sen genel merkezinin aldığı 1 Mayıs’ın Çanakkale’de “Çanakkale ruhu” ile merkezi olarak kutlanması kararının ardından sular bir türlü durulmuyor. Hatta öyle ki bugüne kadar karşı karşıya gelmemiş gruplar arasında bile gerginlikler yaşanmaya başladı. 23 Nisan gecesi Çanakkale Halkevi ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri arasında yaşandığı ileri sürülen kavganın ardından dün de sinirler gerildi. Aynı alanın, aynı gün ve saatte iki grubu da verilmesi, aradaki gerginliğin tırmanmasına neden oldu.
 
TKP ve Halkevi 1 Mayıs için imza topladı
Mümtaz Pirinççiler Meydanı olarak bilinen Şakir’in Yeri ve Donanma Çay Bahçesi arasındaki alanda hem Türkiye Komünist Partisi (TKP) hem de Çanakkale Halkevi iki ayrı stant açarak Çanakkalelileri, 1 Mayıs’a davet ettiler. Müzik ve sloganlarla Çanakkalelileri, 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağıran TKP ve Halkevi daha sonra DİSK Genel İş Şube Başkanı Erdinç Uslan’ın yaptığı açıklamaya destek verdiler. Uslan, “Taleplerimizle ve sorunlarımızın çözümü noktasındaki önerilerimizle 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Tüm Çanakkale halkını da daha güçlü bir, 1 Mayıs için Salı Pazarı’na davet ediyoruz” dedi. Memur-Sen’in 1 Mayıs kararına değinen Uslan, “1 Mayıs’ın Çanakkale ruhu ile alakası yoktur. Bu bilinçli yapılan bir durumdur. Biz Çanakkale’de önceki yıllarda olduğu gibi yine barış içinde 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Bu tür organizasyonlara karşı da bizlerin, tüm kurum ve kuruluşların, hassas ve sağduyulu olması gerektiğine inanıyorum” dedi.
 
AGD: “Ayasofya Cami olsun”
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri ise daha sonra açıklama yaparak, Ayasofya’nın cami olması gerektiğini ifade ettiler. Yapılan açıklamada “Anadolu Gençlik derneği mensupları olarak Ayasofya Camii’nin tekrar ibadete açılabilmesi için 15 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında ülke genelinde ‘imzanla zincirleri kır’ adlı bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Hedefimiz 10 milyon imzaya ulaşmaktır” dediler. Öte yandan 23 nisan tarihindeki olaylara da değinen AGD’liler, Halkevleri üyelerinin kendilerine saldırdıklarını ifade ederek suç duyurusunda bulunduklarını dile getrdi.
 
Sloganlar gerginliği artırdı
Açıklamaların ardından iki grup karşılıklı sloganlar atmaya başladı. TKP ve Halkevleri’nin sloganlarına, AGD üyeleri, yine sloganlar ve bozkurt işaretleri ile karşılık verdi. Bunun üzerine Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri iki grup arasına barikat kurarak, çıkması muhtemel olayları önlemeye çalıştı. İki grup arasındaki sloganlaşma gerginliği zaman zaman sertleşse de polis, ortamın gerilmemesi için gerekli önlemleri aldı.
 
Belediye izinleri iptal etti
Çanakkale Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ise gerginliğin artması ve emniyetin uyarılarının ardından üç gruba da verilen izinleri iptal etti. Bunun üzerine TKP, Halkevi ve AGD’li yöneticiler, “Bu karar baştan yanlıştı. Bu bir günlük olay değil. Aynı günde ve yerde izin verilmesi doğru değildi. Yöneticilerin bu tür olaylarda daha dikkatli ve hassa olmaları gerekiyor” diyerek zabıta ekiplerini uyardılar. İzinlerine kendilerine tebliğ edilmesinin ardından gruplar olaysız bir şekilde dağıldılar.
Paylaş