Fuardaki izlenimlerini kamuoyu ile paylaşan Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, ÇATOD Başkanı Ali Akol ve ÇTB Başkanı Kaya Üzen, fuarda kent için ayrılan bölümün dar olmasına rağmen Çanakkale’nin başarıyla temsil edildiğini ifade ettiler.
Fuara katılan Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada Belediye Başkanları ile Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ,ve ÇATOD Başkanı Ali Akol fuar hakkındaki düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı. Bazı planlama eksikliklerine rağmen çok başarılı bir organizasyon olduğunu belirten yetkililerin ortak görüşü ise önümüzdeki fuarlarda Çanakkale adına daha organize bir duruş sergilemek oldu.
“Salt Gelibolu isminden yararlanarak geçmişi korumak, doğru olmaz”
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, fuarların doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerin tanıtılması açısından çok önemli organizasyonlar olduğuna belirterek; “EMİTT fuarı da bu aktivitelerden birisidir. Türkiye’nin tüm ilçeleri, illeri ve dünya ülkeleri bu fuarda kendi tanıtımlarını yapmak için bir araya gelmişler. Bu fuarların yararı çok büyük ki bunlar oluşuyor. Bizlerde yarımada turizm altyapı birliği olarak Gelibolu, Gökçeada ve Eceabat olmak üzere bu stantta toplandık. Kendi tanıtımımızı yapmaya çalışıyoruz. Her ne kadar bizler Gelibolu’nun dünyaca tanındığını düşünüyorsak da hem kendimizi yenileme açısından, hem tanıtım sürecini yaygınlaşması açısından bu tür fuarlara katılmanın gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Bunun yararını görüyoruz. Standımıza ilgi büyük oldu. O nedenle bu tür tanıtım aktivitelerini çok gerekli olduğunu düşünüyoruz. Gelibolu olarak tanıtıma büyük önem veriyoruz. Bundan önceki dönemlerde de arkadaşlarımız bunu yapmışlar. Bizde bunu devam ettirelim istedik. Gündemden ve güncellikten düşersek toparlanmamız zor olur. Salt Gelibolu isminden yararlanarak geçmişi korumak, tanıtımını öyle yapmak doğru bir davranış biçimi olmaz. O nedenle bu tür etkinliklerde yer almak istiyoruz. Bunun içinde hiçbir düzenlemeden kaçınmıyoruz” dedi.
“Daha güzel bir Çanakkale’yi sunacağız”
Çanakkale’nin kendisine tahsis edilen yere sığmadığı için başka bir bölümde stant açmak zorunda kaldıklarını belirten Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay “EMİTT Dünya’nın en büyük 5.’nci turizm fuarı. Özellikle turizm anlamında artık rekabet ön plana çıktı. Her şehir artık birbiri ile rekabet halinde. İnşallah seneye daha fazla organize olarak, bizim pazarlanabilir ürünleri ön plana çıkaracak bir fuar çalışması yapılacaktır diye düşünüyorum. Seneye Vali beyin önderliğinde daha güzel bir Çanakkale’yi sunacağız” dedi.
“Yöremizde üretilen markaları tanıtmak için mutlaka buralarda olmalıyız”
Çanakkale’nin marka değerinin artırılması yönünde değerlendirmelerde bulunan Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay; “Bu sene fuara katılım oldukça iyi, ilk günden itibaren çok iyi bir artış gördük. Yerimiz fena değil. Seneye Çanakkale’ye daha yakışır bir yerde stant kuracağız. Bu fuarlara gelmemiz gerekiyor. İlçemizi, ilimizi, yöremizi, yöremizde üretilen markaları tanıtmak için mutlaka buralarda olmamız gerekiyor. Bizler onun için buralardayız. İnşallah bundan sonraki fuarların daha iyi olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Çanakkale bu işe 3 metrelik stantlarda başladı”
ÇATOD Başkanı Ali Akol bu yıl Çanakkale’nin küçük bir alanda tanıtım yapmak zorunda kaldığını, küçük bir alanda da olsa yakaladıkları büyük ilgi nedeniyle bunun bir başarı olduğunun altını çizerek; “ Her sene olduğu gibi bu senede Çanakkale olarak EMİTT fuarına geldik. Yine kalkınma ajansı desteği ile geldik fakat Valiliğimizin önderliğinde belediye başkanımız, ticaret borsamız, ÇATOD ve Çanakkale Belediyesinin de önemli katkıları var. Tabi ki kentimizi en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. En iyi şekilde tanıttığımıza çok inanmasam da tanıtmaya çalışıyoruz. Bu sene yerimizde bir sıkışıklık oldu. Dar bir alanda kaldık. Maalesef genişletmek istedik alanımızı ama almak istemediğimizden değil yer bulamadığımızdan genişletemedik. Onun için 70 metrekareye sıkıştık. Daha önce Çanakkale bu işe 3 metrelik stantlarda başladık. 3 metreden 6 metreye çıktı. Bugün 70 metreyi kullanıyoruz. Seneye valimizin önderliğinde 250 metrekareye çıkmayı hedefliyoruz. Çanakkale ülkenin olmazsa olmazlarındandır. Çanakkale bu fuarda olmalı. Bizim otellerimizi satıp satmamamız ayrı bir konu ama markalaşma yolunda önemli adımlar atmış olan kentimizin böyle bir fuarda olmaması kadar acayip bir durum olamaz” dedi.
“Gelen turist sayımızda her geçen gün artış var”
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, fuarlarda gördükleri eksiklikleri gidermek için yoğun bir çaba harcadıklarını ifade ederek; “Çanakkale Ticaret Borsası olarak bu fuarda yerimizi aldık. Burada en büyük amacımız şudur. Çanakkale’mizin coğrafi yapıda çok önemli bir yeri var ve bu coğrafi yapı, bu tarih, bu kültür zenginliğinden dolayı ciddi bir ziyaretçi sayımız var, Çanakkale turizm açısından bir atılım içinde. Gelen turist sayımızda her geçen gün artış var fakat bizim burada yapmamız gereken birkaç eksiğimiz olduğuna inanıyorum. Gelen turistlerin Çanakkale’de daha uzun süre kalmasını sağlamalıyız, bu eksiklikleri gidermek için buradayız” diye konuştu.
EMİTT Fuarı’na ÇTSO çıkarması
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`ndan 42 kişilik bir heyet, EMITT Fuarı`na çıkarma yaptı.
ÇTSO üyesi Çanakkaleli turizmcilerden oluşan heyet, bu yıl 16`ncısı düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı`nda yoğun ilgi gören Çanakkale standını ziyaret etti ve fuar alanında çeşitli temaslarda bulundu. Çanakkale standı, kentin tarihi ve turistik özeliklerini anlatan birçok unsuruyla fuarın ilgi çeken noktalarından biri olurken, fuara Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Kültür Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Defterdar Sacide Şakar, işadamları, siyasetçiler, turizmciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Üniversite öğrencileri EMİTT Fuarı’nda
İstanbul’a giden Ayvacık MYO öğrencileri EMİTT Fuarı’nda yer alan stantları gezdi. Ayvacık MYO, Uluslararası 2012 EMİTT Turizm Fuarı’nı inceledi. Öğr. Gör. Adnan Şimşek, Öğr. Gör. Erdem Temeloğlu, Öğr. Gör. Ufuk Ateş, NUSRATDER Başkanı Süheyla Doğan Ünal ve Turizm ve Otel İşletmeciliği programı öğrencilerinden oluşan grup, sektördeki gelişmeleri takip etmek, dünyadaki ve Türkiye’deki turizm olanaklarını ve potansiyellerini öğrenmek amacıyla stantlardan bilgiler alırken, çeşitli görüşmelerde yapmayı ihmal etmedi.