Çanakkale’de “Savaşa hayır anıtı” açıldı

Avustralyalı sanatçı Hermann Nitsch tarafından yapılan “Savaşa hayır anıtı” ismini verdiği 27 parçadan oluşan eser Çanakkale`de sergileniyor. Sanatçı tarafından süresiz olarak kullanım hakkı Çanakkale Valiliği`ne verilen eser, çok sayıda davetli tarafından ziyarete açıldı.

553
 
 
Avustralyalı performans sanatçısı Hermann Nitsch (76) 1 yıl boyunca çalışarak Çanakkale savaşlarının 100`üncü yılı için özel olarak hazırladığı 27 parçadan oluşan eserini Çanakkale`de sergiliyor. “Savaşa hayır anıtı” ismini verdiği ve kullanım hakkını süresiz olarak Çanakkale Valiliğine teslim eden sanatçının eseri, sanat galerisine dönüştürülen Fevzipaşa Mahallesi Nalbantlar Caddesi’ndeki eski palamut deposunda açıldı. Açılışa, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri ve sanatseverler katıldı. Törende konuşma yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, “İnsanlık 1. Dünya savaşında çok büyük acılar çekti. Dünyada yıkımlar yaşandı. Bunlardan en büyük acıyı da Çanakkale çekti. Hermann Nitsch, savaşa karşı mücadele veren, barış olsun diye mücadele veren, bunun için de toplumda nesiller, asırlar boyu gidebilecek bir mesaj olarak sanatı kullanan bir insan. Bu yıl Çanakkale savaşının 100. Yılı. 100. Yıl dolayısıyla bir proje olarak böyle bir çalışmayı uygun gördük. Burada 100. Yılda dünyaya bu savaşın kötülüğünü bilerek bu savaşın acılarından ibret alarak, barış mesajları vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
 
“1`inci Dünya Savaşı beni çok etkiledi”
27 parçadan oluşan eserini Çanakkale`de sergileyen Sanatçı Hermann Nitsch ise konuşmasında eserinin hazırlanma sürecinin temelinden bahsetti. Nitsch, “1. Dünya savaşındaki büyük savaşı hepimiz biliyoruz. Bunun hakkında duyduklarım beni gerçekten çok etkiledi. Buna karşı bir tepki göstermek istedim ve bunu da bu müzede yaptım” dedi.
 
 
“Mutluluk duyuyoruz”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “ Hermann Nitsch`in `savaşa hayır anıtı` adlı sergisinin açılışını, içinden çok savaşlar geçen ama artık biz `barışın kentiyiz` diyen bir kentte, Çanakkale`de gerçekleştiriyor olmaktan duyduğum mutlulukla sanat sever katılımcılara hoş geldiniz diyorum. Çanakkale`nin önemli bir kültür aksı olmaya aday bu bölgesinde GESTAŞ tarafından kente yeniden kazandırılan ve artık Çanakkale`ye çok amaçlı bir galeri olarak hizmet verecek, eski palamut deposunun bugün böylesine önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor olması ayrıca gurur verici. Cesur girişimlerle hemen yanında bulunan depo yeni bir kimlikle, Mahal Sanat Merkezi olarak sanat ve kültür adına yoluna devam ediyor. Çanakkale Belediyesi olarak, bu bölgede planladığımız yeni projelerin de hayata geçmesi ile bölge yeni bir kamusal alan olarak herkesin faydalandığı bir alana dönüşecek. 100`üncü yılda dünyaca ünlü bir sanatçının, kıymetli eserlerine ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı mutluyuz ve kendisine çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bu sergi geçici bir sergi değil, sayın Nitsch, 2013`te İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarın`da sergilenin eserlerinden 27`sinin kullanım hakkı süresiz olarak Çanakkale Valiliği`ne verdi. Böylesine önemli seerlerin Çanakkale`ye kazandırılmlasında emeği geçen herkesi kutlarım” dedi. Konuşmaların ardından açılış kurdelasının kesilmesi ile tüm davetliler sergiyi gezdi, sonrasında ise sergi için verilen kokteyl gerçekleştirildi.
Paylaş