Çanakkale’de 2015 seferberliği

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 yılı çalışmaları için Vali Güngör Azim Tuna işbirliği çağrısı yaptı. Vali Güngör Azim Tuna 100. yıl çalışmalarının Çanakkale’ye yeni yatırımlar kazandırılması için araç olacağını bildirirken, diğer bir katkısının tanıtım alanında olacağı belirtti.

678
Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ÇTB Başkanı Kaya Üzen, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör ile çok sayıda basın mensubunun yer aldığı toplantıda Çanakkale açısından önemli bir yıl olan 2015 yılı için seferberlik ilan edildi.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Güngör Azim Tuna, yaklaşık bir yıldan beri Çanakkale’nin 2015 yılı çalışmaları için hazırlık yaptıklarını söyledi. 2015 yılı için birlik ve beraberliğin ilk adımlarını attıklarını belirten Vali Tuna; “Temaslar yapıyoruz. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu hazırlıklarımızı yaparken, organizasyonlarımızı planlarken üniversitesiyle, belediyesiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek kuruluşlarıyla, basın kuruluşlarıyla, kamu kurumlarıyla hep beraber Çanakkale’yi kucaklayan, herkesi içine alan bir yapı düşündük. Bugün de bu birlikteliğin bu beraberliğin ilk adımlarını atıyoruz” dedi.
 
 
Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ÇTB Başkanı Kaya Üzen, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör ile çok sayıda basın mensubunun yer aldığı toplantıda Çanakkale açısından önemli bir yıl olan 2015 yılı için seferberlik ilan edildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Güngör Azim Tuna, yaklaşık bir yıldan beri Çanakkale’nin 2015 yılı çalışmaları için hazırlık yaptıklarını söyledi.
 
2015 yılı için birlik ve beraberliğin ilk adımlarını attıklarını belirten Vali Tuna; “Temaslar yapıyoruz. Görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu hazırlıklarımızı yaparken, organizasyonlarımızı planlarken üniversitesiyle, belediyesiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek kuruluşlarıyla, basın kuruluşlarıyla, kamu kurumlarıyla hep beraber Çanakkale’yi kucaklayan, herkesi içine alan bir yapı düşündük. Bugün de bu birlikteliğin bu beraberliğin ilk adımlarını atıyoruz. 2015 çalışmalarımızı yürütecek olan yürütme kurulumuzda, çalışma gruplarımızda bu kurumların hepsi temsil edilecektir. Önce ben bu çalışmalarımızdaki ana hedeflerimizi ana fikirlerimizi size kısaca ifade edeyim. Bizim 2015 çalışmalarında en önde gelen en önemli amacımız Çanakkale’ye bu vesileyle kalıcı, uzun vadeli eserler ve yatırımlar kazandırmaktır. Organizasyonlar etkinlikler bittikten sonra bizim en büyük kârımız, en önemli kazancımız Çanakkale’nin büyük yatırımlar kazanması, büyük atılım yapması olacaktır” dedi.
 
“Amacımız büyük yatırımlar kazandırmaktır”
İlk amaçlarının 2015 vesilesiyle Çanakkale’ye çok büyük yatırımlar kazandırmak olduğunu ifade eden Vali Tuna; “Boğaz Köprüsünün projesini 2015’e kadar bitirmeyi planlıyoruz. Yine çok geniş kapsamlı, çok amaçlı, estetiği olan, büyük kapasiteli ve çok özellikli toplantılarımızı düzenleyebileceğimiz Çanakkale’ye yakışan bir Kongre ve Kültür Sarayı planlıyoruz. Milli parklarımızda çok geniş bir yatırım programı planlıyoruz. Kültür varlıklarımızda, tarihi eserlerimizde restorasyonlar, düzenlemeler planlıyoruz. Hepinizin malumudur Hamidiye tabyalarını yeniden ele aldık. Limanlarımızda, yollarımızda çok büyük çaplı adımlar yatırımlar planlıyoruz. Bu konularda ilgili Bakanlarımızla ve Başbakanlığımızla görüşmeler ve temaslar yürütüyoruz. Kısacası bizim ilk amacımız 2015 vesilesiyle Çanakkale’ye çok büyük yatırımlar kazandırmaktır. Bu çalışmalarda Çanakkale’nin ikinci önemli kazancının tanıtım olacağını düşünüyorum. Çanakkale’nin belki de uzun vadede tanıtımdan, turizmden daha büyük kazanım sağlayacağını düşünüyorum. Aslında bizim yatırımlarımızı ve çalışmalarımızı sürdürülebilir hale getiren, etkilerinin uzun vadeli olmasını sağlayan, kazancımızı artıran da bu tanıtım olacaktır. Bunun için de yurt içinde ve yurt dışında büyük fuarlara katılacağız. Fuarlarda stantlarımızı aldık. Avustralya, Yeni Zelanda gibi savaş taraf olan ülkelere ziyaretler yapıp davetler yapacağız. Bu yıl kasım ayı başında Londra Turizm fuarına giderek orada 2015 yılı davetlerimizi yapacağız. Çalışmalarımızı anlatacağız. Dünyanın büyük medya kuruluşlarını, ana akım medya kuruluşlarını, turizmcileri, duayenleri çağırarak tanıtımlar, organizasyonlar, açılımlar yapmak istiyoruz” diye konuştu.
 
“Çalışmalarımızın ön hazırlıklarını başlattık”
2015 yılı nedeniyle çalışmaların ön hazırlıklarını başlattıklarını kaydeden Vali Tuna, bu kapsamda ilk temasları da gerçekleştirdiklerini söyledi. İl Özel İdare binasında Koordinasyon Merkezi adı altında iki odayı 2015 çalışmaları için tahsis ettiklerini de vurgulayan Vali Tuna; “Bu konularda da Kültür Bakanlığımız ile de görüşmelerimizi yaptık. Bu konuda Başbakanlığımızda muhtelif kurumlar ve bakanlıkların temsil edildiği bir çalışma grubu kuruldu. Bu grupta Çanakkale Valiliği olarak biz de varız. Bu grup halen çalışmasını sürdürüyor. Eylül ayı içinde tekrar bir toplantı daha yapacağız. Burada hemen şunu da ifade edeyim. Bizim için 2015 sadece anmalar ve törenler yılı olmayacak. Tüm yıla yayılan, uzun vadeli, ilimize daha büyük katkısı olacak olan çalışmalar, organizasyonlar, yatırımlar ve etkinlikler planlıyoruz. Ancak bizim de her şeyden önce hazırlıklı olmamız, yatırımlarımızı yapmamız, ekibimizi, organizasyonumuzu hazırlamamız gerekiyor. Çünkü bu çalışmaların en temel ihtiyacı ekip, personel. Bizler bu konuda da geçtiğimiz hafta içinde gereken adımları attık. İl özel idare binasında Koordinasyon Merkezi adı altında iki odayı 2015 çalışmaları için tahsis ettik. Yazışmalarımız, görüşmelerimiz çalışmalarımız oradan yürütülecek. Yine geçtiğimiz hafta içinde İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde canakkale2015.gov.tr isimli web sayfamıza deneme yayınına başlattık. Bu web sayfası aracılığıyla sizlerden Türkiye kamuoyundan dış dünyadan proje önerileri alacağız. Tüm dünya ile bağlantımızı yürüteceğiz. Çalışmalarımızı duyuracağız. İlanlarımızı davetlerimizi organizasyonlarımızı duyuracağız” dedi.
 
 
“Herkes Çanakkale hakkında bilgi sahibi olacak”
Yurt dışında yaşayan vatandaşları Çanakkale’ye davet edeceklerinin altını çizen Vali Tuna şu şekilde konuştu: “Yurt dışında yaşayan seçilmiş milletvekili, belediye meclis üyesi, belediye başkanı gibi vatandaşlarımızı davet etmeyi planlıyoruz. Tüm dünyada faaliyet gösteren işadamlarımızı Çanakkale’de toplamak istiyoruz. Yine tüm dünyada ülkemizi temsil eden Türk Büyükelçilerini Çanakkale’de toplamayı düşünüyoruz. Savaşa katılan eski Osmanlı coğrafyası ülkelerinin üniversite gençliğini Çanakkale’ye getirmek istiyoruz. Ben sizlerden de bizlere benzer proje önerileri, etkinlik önerileri getirmenizi istiyorum. Yine geçtiğimiz hafta içinde logo tasarımlarımızı başlattık. Bu logo ile tüm dünyaya kendimizi tanıtmaya çalışacağız. Yazışmalarımızda, levhalarımızda, ilanlarımızda, konferanslarımızda, promosyonlarımızda, fuarlarda kullanacağız. İlimizi tanıtan barkod tasarımı yaptırmak istiyoruz. Bu barkodumuzu da her yerde özellikle de fuarlarda, promosyon malzemelerimizde kullanmak istiyoruz. Yine etkinliklerimizi, salonlarımızı, kültürel varlıklarımızı, organizasyonlarımızı tanıtan haritalı bir cep rehberi hazırlamak tasarlamak istiyoruz. 2015 için Çanakkale’ye bakan, Çanakkale’ye gelen herkes bu rehber vasıtasıyla hem yer bulacak, hem etkinliklerimize katılabilecek hem de kısa bilgi sahibi olacak. Etkinliklerimizi, faaliyetlerimizi bir cep telefonu uygulaması haline getireceğiz. Bu uygulamayı isteyen herkes çanakkale2015.gov.tr web sayfamızdan cep telefonlarına bilgisayarlarına indirecek. Bu sayede hem görsel hem de yazılı bilgiye ulaşma imkânı kolayca olacak. Dünyanın her yerindeki herkes bu uygulamaya sahip olarak 2015 hakkında, Çanakkale hakkında bilgi sahibi olacak.”
 
“Beyin fırtınası yapacağız”
2015 yılı için Sivil Toplum Platformu kurmayı planladıklarını belirten Vali Tuna, faaliyetleri yürütmek ve koordine etmek için de bir Yürütme Kurulu ve 4 adet de Çalışma Grubu oluşturacaklarını dile getirdi. Vali Tuna; “Bu çalışmalarda sivil toplum katılımına çok önem veriyorum. Bu konuyla ilgili olmak üzere, önümüzdeki günlerde ilimizdeki tüm meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, düşünce kuruluşlarının katılımıyla bir Sivil Toplum Platformu kurmayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konuda geniş katılımlı bir beyin fırtınası toplantısı, fikir alışverişi toplantısı, proje görüşme toplantısı yapmak istiyoruz. Bu konudaki davetimizi en kısa zamanda yapacağız. Sivil Toplum Platformu çalışmamızı bir adım daha ileri götürerek 40-50 kişilik bir Danışma Kurulu oluşturacağız. Farklı uzmanlıklardan, farklı kurumlardan, muhtelif kuruluşlardan oluşan bir 40 – 50 kişilik bir kurul oluşturarak derinlemesine çalışmalara araştırmalara yer vermeye çalışacağız. Hem çalışma gruplarında yer alan arkadaşlarımız, hem de farklı kurumları temsil eden ve farklı uzmanlıkları olan arkadaşlarımız bu Danışma Kurulu’nda görev alacaklar. Yine faaliyetlerimizi yürütmek ve koordine etmek için bir Yürütme Kurulu ve 4 adet de Çalışma Grubu oluşturuyoruz. Bu gruplar yapısal projeler çalışma grubu, etkinlikler ve organizasyonlar çalışma grubu, kültürel ve bilimsel projeler çalışma grubu, sivil toplum örgütleri ve medya çalışma grubu’dur” şeklinde konuştu.
 
“2015 yılı önemli bir fırsat”
2015 yılının hem ülke hem de Çanakkale için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Vali Tuna; “Bütün bu çalışmalarımızda gruplarımızda bulunan temsil edilen tüm kamu kurumlarından, vatandaşlarımızdan, basın ve medya kuruluşlarımızdan, sivil toplum kuruluşlarımızdan, işadamlarımızdan destek istiyorum. İşadamlarımızın özellikle konaklama tesisleri, turizm hizmetleri gibi konularda harekete geçmeleri gerektiğini düşünüyorum. İşbirliği sinerji geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ve hepsinden önemlisi 2015’in İlimiz ve ülkemiz için önemli bir fırsat önemli bir atak olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle ben burada bulunan herkese sizlere tekrar katılımınız ve destekleriniz için teşekkür ediyorum. Başarılı, etkili ve güzel bir 2015 için hepinizi beraberliğe çalışmaya davet ediyorum” dedi.
 
Gökhan; “Barışı ön plana çıkarmak durumundayız”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise işin sivil ayağıyla meşgul olacaklarını söyledi. Barışı ön plana çıkarmak durumunda olduklarını belirten Gökhan; “Yerel yönetim olarak bize, bu kent içinde, bu kentle ilgili yani savaş alanının karşı yakasında barışın vurgulanacağı, barışın ön plana çıkacağı, bu bağlamda da bizim yapmamız gereken etkinlikler ya da yatırımlarla ilgili çalışmalara başlamak durumundayız” dedi. Gökhan, 2015 yılına kadar alt yapı çalışmalarını tamamlayıp, üst yapı programlarının da bitirilmesini hedeflediklerini ifade ederek; “Bununla ilgili zaten yoğun bir çalışma içindeyiz. Önerilerimizin içinde Barış Müzesi ve Kütüphanesi var. Savaşlara dair yazılan kitapların, makalelerin, afişlerin, belgesellerin sergilendiği bir müze ve kütüphane öngörümüz var. Çanakkale`de, `barış anıtı` yapmamız gerekir. 100`üncü yılda tüm dünya ülkelerinden getirilecek taşlarla, malzemelerle olabilir bu. Barış filmleri festivali düzenleyebiliriz” diye konuştu. 2015`in aynı zamanda sözde Ermeni soykırımının da 100`üncü yılı olduğuna işaret eden Gökhan, şunları kaydetti: “Dolayısıyla dünyada Ermeniler tarafından da bir etkinlikler dizini oluşturulacaktır. Buna karşı da ne yapabiliriz- Bunu nasıl barışa dönüştürebiliriz- Belki onlarla ilgili projeler üretilebilir. Artık dünyada bu tür sıkıntılı konuların barışa yönelik çözümlerle dile getirilmesi ve bununla ilgili birtakım etkinlikler yapılması gerekir. Burada, aynı toprakların insanları acıları yaşamış. Bu acıları nasıl barışa dönüştürebiliriz- Belki bu bağlamda da bir proje üretilmesi gerektiğini düşünüyorum.” ÇTSO Başkanı Bülend Engin ile ÇTB Başkanı Kaya Üzen ise, sivil toplum kuruluşları olarak 2015 yılına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdiler.
Paylaş