Çanakkale ‘Baz’a karşı

Çanakkale’de insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen baz istasyonları protesto edildi. Kentte her geçen gün mantar gibi çoğalan baz istasyonlarına karşı ayaklanan çevreciler ile mahalle sakinleri, İsmetpaşa Mahallesi’ndeki çocuk parkına yakın olan baz istasyonunun, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle tepki gösterip kaldırılmasını istediler.

502
“Sağlığımız baz istasyonlarının tehdidi altında”
Eylemde bir konuşma yapan Gürer Gürses,  insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen baz istasyonlarını yaşam alanları içinde görmek istemediklerini belirterek; “Baz istasyonlarına onay veren tüm kurum ve kuruluşları kınıyor ve protesto ediyoruz. En kısa zamanda kentimizdeki tüm baz istasyonlarının derhal kaldırılması ve yaşam alanlarının dışına taşınmasını istiyoruz” dedi.
 
 
 
 
Kentte her geçen gün mantar gibi çoğalan baz istasyonlarına karşı ayaklanan çevreciler ile mahalle sakinleri, İsmetpaşa Mahallesi’ndeki çocuk parkına yakın olan baz istasyonunun, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle tepki gösterip kaldırılmasını istediler. Söz konusu baz istasyonun önünde toplanan çevreciler, mahalle sakinleriyle birlikte eylem düzenleyerek şu anda faal durumda olan baz istasyonuna tepki gösterdi. Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Kemal Özkan’ın yanı sıra aralarında çocuklarında bulunduğu çevreciler, baz istasyonunu çocuk parkının yakınına kurduran zihniyeti kınayarak bir an önce baz istasyonunun çocuk parkından kaldırılması istediler.
 
“Sağlığımız baz istasyonlarının tehdidi altında”
Eylemde bir konuşma yapan Gürer Gürses,  insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen baz istasyonlarını yaşam alanları içinde görmek istemediklerini belirterek; “Burada; Çanakkale’yi baz istasyonu cehennemi haline getiren kurum ve kuruluşlara dur demek için toplandık. Baz istasyonları "Telekomünikasyon Kurumu Güven Sertifikası" adıyla kullanım belgesi alınarak `Yerel Yönetimler`in izni ve onayı ile kurulmaktadır. Yasal limitler bu cihazların, istasyonların erken dönem etkileri incelenerek hazırlanmıştır ve bu limitler çok yüksektir. İstasyonların uzun dönem etkileri tam olarak bilinmemektedir. Yasal limitlerin altındaki değerlerde bile, uzun erimde, baz istasyonu antenlerinin ışıma açısı içinde kalan kişilerde, maruziyetin süresi, baz istasyonununa olan mesafe, yayılan elektromanyetik alanın şiddeti ve kişisel vücut dirençleri ile ilişkili olarak sağlık riskleri gelişebilir. Yönetmeliklere aykırı olduğu halde `Baz İstasyonları` Çanakkale`mizde hastane yanlarında, okulların dibinde, çocuk bahçesi, spor sahaları ve oyun parkları gibi yerlerde boy göstermeye başlamış ve hızla sayıları artmıştır. İnsan sağlığı ve halk sağlığı zararlısı bu direkleri yaşam alanlarımız içinde, görmek istemiyoruz” dedi.
 
“Yaşam alanlarının dışına taşıyın”
Baz istasyonlarının yaşam alanlarının dışına taşınması gerektiğini kaydeden Gürses; “Çevre hukukunun "ihtiyat ilkesi" hareket noktası olmalıdır. İlkenin özü, her şeyden önce insan sağlığının düşünülmesi, bilimsel veriler kesin bir neden-sonuç` bağı çerçevesinde belirgin bir zarar ortaya koymasa bile xrisk olasılığı` düşünülerek önlemler alınmasıdır. Böylece risk ile ihtiyat arasındaki seçimde bu ikincisinden yana tavır takınılmakla, riskten kaçınılmaktadır. İnsan sağlığı ve yaşamı ile ilgili riskler, zarar ve tehlikeler göz önüne alındığında GSM operatörleri ile iletişim göz ardı edilebilir. Anayasamızın 56. maddesine göre "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir." hükmü yer almaktadır. Anayasanın bireylere vermiş olduğu bu hakkın kullanılması için devlet ve bireyler her türlü çabayı göstermek zorundadır. Bu hakkın kullanılması doğrudan veya dolaylı olarak engellendiği takdirde, anayasaya aykırılık suçu oluşur. Halkın sağlığını tehdit eden baz istasyonlarına nasıl ve neye göre izin veriliyor? Buna onay veren tüm kurum ve kuruluşları kınıyor ve protesto ediyoruz. En kısa zamanda kentimizdeki tüm baz istasyonlarının derhal kaldırılması ve yaşam alanlarının dışına taşınmasını istiyoruz. Bu konunun her aşamasında ve platformunda takipçisi olacağımızı Çanakkale kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye konuştu.
 
Vural; “Halkımız baz istasyonlarını istemiyor”
İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Özkan Vural ise; “Hızla çoğalan baz istasyonları kentimizin büyük bir sıkıntısı olmaya başladı. Her mahalleden ziyade her sokağa kurulmaya başlandı. Dikildiğimizden yerden bile bir çok baz istasyonu görebiliyoruz. Baz istasyonunun insan sağılığına olumsuz yönde etkilediğini yasayla da kanıtlanmış. Mahalle sakinleri olarak baz istasyonlarının kaldırılmasını istiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Bu kentte savaşlar ile birlikte çok acılar çekildi. Bu acıları tekrar yaşamak istemiyoruz. Bu kenti bize miras bırakanlara karşı bir görevimiz var. Biz de bu konuda mücadele ederek çocuklarımıza temiz bir çevre bırakmak istiyoruz” dedi.
 
Öte yandan İsmetpaşa Mahallesi’ndeki baz istasyonun kaldırılması için daha önce mahallesi sakinleri imza toplamıştı.
Paylaş