Çan Termik Santrali`ne sıkı denetim

Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Termik Santrali`ne 3 yıl içerisinde bacagazı emisyon değerlerini aştığı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından toplam 438 bin lira idari para cezası kesildi. Öte yandan Almanya ile ortaklaşa yapılan bir proje kapsamında ise hükümet konağı bahçesine Marmara Temiz Hava Kalitesi Müdürlüğü tarafından kurulan cihaz sayesinde Çan ilçesinin havası ölçülüyor. Ölçülen hava değerleri 2-3 ay içerisinde resmi olarak internette yayınlanacak.

926
İl Genel Meclisi toplantısına katılarak Çan Termik Santrali ile ilgili bilgiler veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Abdurrahman Engin, Çan Termik Santrali`ne bacagazı emisyon değerlerini aştığı için 2010 yılında 64 bin lira, 2011 yılı içerisinde 150 bin lira ve 2012 yılında ise 224 bin lira idari para cezası uygulandığını söyledi. Engin, ayrıca Almanya ile ortaklaşa yapılan bir proje kapsamında hükümet konağı bahçesine Marmara Temiz Hava Kalitesi Müdürlüğü tarafından kurulan cihaz ile Çan ilçesinin havasının ölçüldüğünü ve büyük ihtimalle önümüzdeki kış dönemi gelmeden, Çan`ın havasını resmi olarak internette herkesin görebileceğini ifade etti.
 
Termik Santrale idari para cezası
18 Mart Çan Termik Santrali`nin hava kirliliği yönünden Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ile Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliği adı altında iki yönetmeliğe tabii olduğunu kaydeden Engin; “Çan Termik Santrali akışkan yataklı, kükürdü kireç taşıyla tutan bir termik santraldir. Hava kirliliği yönünden Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliğe ve Büyük Yakma Tesisleri Yönetmeliği adı altında iki yönetmeliğe tabidir. Bu yönetmelik baca gazından çıkan atıkların ve emisyonların online ölçülmesi. Ölçülen verilerinde yazılı olarak kaydedilmesi mecburiyetini koşar. Dolayısıyla bizim Çan Termik Santrali`nde iki tane ünitemiz var. İki ünite ayakta iki tane bacamız vardır. Her bir bacamızda, kütlesel verileri ölçen online yazılı ölçüm cihazlarımız vardır. Bu cihazlar, aldığı verileri otomatikman bilgisayar programına kaydeder. Kaydedilen veriler her ay düzenli olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne bildirilir. Aldığımız veriler, İl Müdürlüğümüzce çalışma süreleri, cihazdaki arızalar ve güven aralığı dediğimiz değerler çıkarılarak tekrar ortalamaları alınır. Bacadan çıkan bir emisyon limit değerleri vardır. Bu limit değerleri aşıyorsa, bugüne kadar yaptığımız işlemlerde 2010 yılı 12 aylık bacagazı değerlendirmesinde birinci ünitede 10 ay, ikinci ünitede 10 ay bacagazı kükürtdioksit emisyon değerlerini aştığı için Çan Termik Santrali`ne Çevre Kanunu kapsamında 64 milyar idari para cezası uygulandı. 2011 yılı içerisinde bacagazı değerleri İl Müdürlüğümüze geldi ve bunun tekrar güven aralığı çıkarıldı. Emisyon limit değerlerini aştığı için iki ünitede bu sefer 150 bin lira idari para cezası uygulandı. 2012 yılı içerisinde gelen değerlendirmede, yine sınırları aştığı için 224 bin lira idari para cezası uygulandı. 2013 yılı içinde emisyon verileri hala İl Müdürlüğümüze gelmekte, ama şu anda tam incelemeleri bitmemiştir. Bunların güven aralığı ve geçerli testleri yapılmaktadır” dedi.
 
Bacada emisyon ölçen cihazlar değişiyor
Çan ilçesinde önemli iki tane daha çalışmanın olduğuna dikkat çeken Engin; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri diye bir sistem kurdu ve bir tebliğ yayınladı. Bu tebliğ, bütün cihazların özellikle bacada emisyon ölçen cihazların yeniden elden geçirilmesi, yeniden Avrupa normlarında cihazların değiştirilmesiyle ilgili bir tebliğ. Bununla ilgili bakanlığımızdan bir uzman geldi. Bacada bir kaç cihazın değişmesi gerektiği tespiti yapıldı. Şu anda bunun çalışmaları devam ediyor. Türkiye`nin genelinde yapıldığı için yavaş ilerliyor” diye konuştu.
 
 
 
Çan`ın havası ölçülüyor
“Marmara Temiz Hava Merkezi`nce proje kapsamında Almaya ile ortak bir proje yapıldı” diyen Engin; “Türkiye`de problemli olan il ve ilçeler, biz Çan ilçesini teklif ettik. Çan ilçesindeki hükümet konağı bahçesinde şu anda bizim bir tane seyyar sabit hava kalitesi ölçüm cihazımız var. Ölçüm cihazı, Marmara Temiz Hava Kalitesi Müdürlüğü tarafından kuruldu. Bu cihaz, şu an Çan ilçesinin havasını ölçmekte. Yalnız, verilerini hala resmi olarak kabul edemiyoruz. Çünkü, Almanlarla şu an geçerli testleri yapılmakta. Büyük ihtimalle önümüzdeki kış dönemi gelmeden, Çan`ın havasını resmi olarak internette herkes görebilecek. İşte o zaman sanayi kaynaklı termik santralden mi insanlar çok rahatsız, yoksa ısınma kaynaklı kirlilikten mi rahatsız bunları daha net söyleyebileceğiz” şeklinde konuştu.
 
“Çevre kirlendiğiyle kalıyor. Bu daha nereye kadar böyle gidecek?”
Bilgilendirmenin ardından Engin, İl Genel Meclis üyelerinin yönelttiği sorulara da cevap verdi. İl Genel Meclisi CHP Grubu üyeleri ise, Çan Termik Santrali`ne cezaların kesildiğini ancak ilçede bulunan vatandaşların da mağdur olduğuna dikkat çektiler. Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi anlamında herhangi bir işlem yapılmadığını kaydeden CHP`li üyeler; “Termik Santral çevreyi kirletiyor. Para cezası uygulanıyor. Çevre kirlendiğiyle kalıyor. Bu sonuç nereye varacak? Vatandaşlar hep mağdur oluyor” dediler.
 
Engin; “Şikayetler üzerine istasyonu kurduk”
Tepkilerin üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Abdurrahman Engin; “Bacada emisyon değerleri yüksek, ama çevreyi ne kadar kirlettiğiyle ilgili bir çalışma yapamadık. Onun için zaten istasyonu oraya kurduk. Bacadan her tesis için bir limit değer vardır. Limit değerleri belirlersiniz. Bu bacadan çıkan rüzgar, sıcaklık, coğrafi şartlara göre bunun bir dağılım modellemesi çıkarılır. Biz de zaten bu şikayetler geldiği için o istasyonu oraya kurduk. O istasyon verileri önümüzdeki kış ayında gelmeye başladığı zaman insanların ne kadar kirlendiğinin tespiti yapılabilecek” dedi.
 
“Kirlilik yüksek çıkarsa, tesisin faaliyetini yarı yarıya düşürebilirsiniz”
CHP`li üyelerin `Hava kirliliği çok yüksek çıkar ise ne olacak?` şeklindeki soruyu da yanıtlayan Engin şu şekilde konuştu: “Yaptırımları şunlardır. Eğer o değerler yüksek çıkarsa, bu mevzuattada vardır. Çan`da kömürü yasaklayabilirsiniz. Tesisin faaliyetini yarı yarıya düşürebilirsiniz. Ama bunun için o teknik verileri almanız gerekli. Bu da ölçümlerle belli olacaktır. O cihazın belirlediği verilerle olacaktır. Isınmadan kaynaklı ise kömürü değiştirmeniz bile gerekebilir.”
Paylaş