Çan'daki 4.3'lük deprem korkuttu

493

 Çan’da merkez üssü Çomaklı Köyü olan bölgede, Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saat 01:12`de 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre il ve ilçelerde de hafif şekilde hissedilirken, deprem sonrası artçılar da yaşandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün internet sitesinden alınan bilgiye göre, 01:12 Çomaklı depreminin ardından, 01:16’da 2.0’lık Hacılar’da, 01:40’ta Bostandere, 01:49’da Yuvalar’da, 02:51’de Doğaca’da, 03:40’ta Hacılar’da artçı depremler meydana geldi. Depremlerde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmazken, başta Çan halkı olmak üzere bölgedeki yurttaşlar tedirginlik yaşadı. 

 
Prof. Dr. Perinçek; “Bölgeye gideceğim”
Çan’da meydana gelen depremlerin ardından, dün sabah saatlerinde sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çan ve köylerinde incelemelerde bulunacağını ifade etti. Prof. Dr. Perinçek, “Bu gece yarısı saat 1.12 sularında Çan yakınında 4.3 büyüklükte bir deprem yaşadık. Daha sonra 5 artçı deprem oldu. Öncelikle yöre halkımıza geçmiş olsun diyorum. Çan ve köylerine inceleme yapmaya gidiyorum. Yöre halkının sorularını alacağım, yetkililerle görüşeceğim. İlk yapacağımız iş deprem sırasında ve öncesinde neler yapılmalı sorularına cevap veren bu konuda eğitimi veren gönüllü kuruluşlarla irtibat kurmaktır. Bunu yapmak çok zor bir iş değil. Eğitim alırsak bunun yararını muhakkak göreceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
“280 yıldır büyük deprem olmuyor”
ÇOMÜ’den emekli öğretim görevlisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Çan yöresinde 1737 yılından beri büyük bir deprem olmuyor. Aradan 280 yıl geçti. Büyük depremlerin tekrarlanma aralığı yöreye göre değişiyor. Tekrarlanma aralığı genellikle 150 yıl ile 300 yıl arasında değişiyor. Bayramiç-Çan-Biga arasında büyük deprem olmayalı 280 yıl olmuş. Zamanımız az ve en kısa zamanda yöredeki köylerde güçlendirme çalışmaları gözden geçirilmeli. Her şeyi devletten beklememeliyiz. Yerel yönetimler, halkımızın kendi çabaları ve devletin katkısıyla hep birlikte bu sorunun üstesinde gelebiliriz. Var mısınız? Ben gönüllü olarak varım” ifadelerine yer verdi. 
 
Sıkışma mı gerilme mi olacak? 
Prof. Dr. Perinçek, sosyal medya hesabından yayınladığı bir başka açıklamasında ise; “Jeolog arkadaşlarım, meslektaşlarımın dikkatini çekmek istediğim ilginç bir durum ile karşı karşıyayız. Mayıs ayı ortalarında Etili Fayı`nın kuzeydoğu ucunda Duman Köyü dolayında depremler yaşadık (alttaki harita). Bu gün ise bu kez Çan`dan Biga yönünde uzanan fay zonunun en güneybatı ucunda Çomaklı köyü dolayında depremler yaşıyoruz. Sözünü ettiğim iki fay zonu arasında sıçrama noktasındayız. Doğrultu atımlı fayların atım yönlerini düşündüğünüzde sıçrama alanında sıkışma mı gerilme mi olacaktır?” ifadelerine yer verdi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş