Çan cezalandırılıyor mu?

Çan-2 Termik Santrali için dün Çan Merkez`de bulunan Kardelen Düğün Salonu’nda ÇED toplantısı yapıldı. Santralin kurulacağı Yaya Köyü muhtarı Ali Çan başta olmak üzere çok sayıda vatandaş duruma tepki gösterdi. “Çan ikinci termek santral ile cezalandırılıyor mu?” sorusu ise cevapsız kaldı.

1070
 
Çan İlçesine bağlı Yaya Köyü mevkiinde Çan Kömür ve İnşaat AŞ. tarafından yapılmak istenen Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi’nin ÇED toplantısı dün gerçekleştirildi. Yılda 1 milyon 15 bin 500 KWH enerji üretimini kapsayan projenin ÇED Toplantısı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Yeğin başkanlığında yapıldı. Çan İlçesi Kardelen Düğün Salonunda yapılan ve katılımın az olduğu toplantıda vatandaşlar çevre köy halklarına toplantının yeterince duyurulmamasına tepki gösterdi. Yapılan toplantıya Çan Kömür ve İnşaat AŞ adına Proje Müdürü Mehmet Balkiş ve şirket yetkilileri, CHP Çan İlçe Başkanı İmalettin Meriç, Yaya Köyü Muhtarı Ali Can ile vatandaşlar katıldı. Yaya Köy Muhtarı Ali Çan toplantıda şu sözlerle tepkilerini dile getirdi; “ Ranta uygun şeyler bize en son duyuruluyor. Bizim fikrimiz baştan neden alınmıyor. Ayrıca yaşım 51. Yaya Köy Ocağı 60 yıllık. Son 25 yıldır yarım kalan arazilerimizi işleyemiyoruz ocak yüzünden. Çünkü sahibine ulaşamıyoruz. Kimisi Ürdün’e gidiyor kimisi Amerika’ya. Burada termik santralin kurulmasında en büyük rant Çan Belediyesi’nindir. Yaya Köye bir oyun oynandı ve 1400 metrelik yolumuz stabilize. Çan Belediyesi rant için bizim köyümüzü mücavir alana alıyor güya ama telefonla alınıyor resmi yazı olmadan. Ancak bizim yolumuz yapılmadı. Araçlarımız eskiyor. 18 Mart Termik Santrali çevre köylere yardım edecekti ancak biz şuanda Çan Termik Santralin içerisine muhtarlar olarak giremiyoruz. Neden iş bitti çünkü. Bize şart koyuldu sadece kepçe alabilirsiniz diye ancak şuanda onu da alamıyoruz. Bizler Yaya Köy, Durali ve Kulfa Köy muhtarı olarak şuanda santralin içerisine giremiyoruz. Ayrıca hiç bulunmayan şeyler vardır birincisi insan ve hayvan canı diğeri de tarım toprağıdır. Şuan dünya bir karış toprak kaybolmasın diye saksıda saklıyor. Kulfa Köyün arazisi çorak arazi diye rapor tutulup santrale izin verildi. Şuan köyde ya da kasabada ruhsatsız ev yapıyor olsanız gelip yıkarlar peki bizim santral neden yıkılmıyor. ÇED’i yok ya. Biz termik santrale arazi falan satmadık. Şimdiki santral 400 metre yanımızda. Eğer bu santral kurulacaksa herkes elini vicdanına koysun. Neymiş 90 kişi çalışacakmış. Bende 6 tane çoban var. Sabahları süt ile akşamları ayran ile bakıyorum. Böyle şey olmaz. Bu insanlar ranttan vazgeçsinler.”
 
 
“2. Bir Termik Santral Çan’da katliama yol açar”
Toplantıda söz alan Barış Dirik ise “Daha önce Termik Santralin etki alanı 75 km civarındandır. Eğer bugün bu toplantı gerçekleştiriliyorsa bu alanda yer alan herkesin haberdar edilip toplantıya çağrılması gerekmektedir. Bu santral toplamda 50 bin nüfusluk bir kitleyi etkilemektedir. Burada 100 kişi ile 200 kişi ile bu toplantı yapılamaz. Böyle bir süreç yok. Bu süreç herkesi etkilemektedir. Bu ÇED Toplantısının hukuken bir hükmü yoktur. Kim dinliyor burada konuşulanları dışarıda ekran var mı? Şu kadar kükürt miktarı var gibi detaylarla bu iş atlatılamaz. Yapacak olduğunuz santralle bu topraklarda katmerli bir gaz etkisi yaratacaksınız. Bunları bilim ve fen yönüyle açıklayalım. Hayvanlardaki ölüm oranı ürünlerde ki kayıp nedir bunları söyleyelim. Bu konularda bilgilendirelim. 2. Bir Termik Santral Çan’da katliama yol açar. Bunun herhangi bir şeyle açıklanma yönü yok. Bu geçiştirilecek bir toplantı değildir. Çan’ın nüfusu ne kadarsa hepsini haberdar etmeniz lazım. Kaymakamlığa 1 hafta öncesiyle yazı çekmekle bu iş olmaz. Bütün halkın sağlığını etkileyecek bir konuyu 1 haftaya sığdıramazsınız.” dedi. Toplantıda Çan Kömür ve İnşaat AŞ. yetkilileri kurulması düşünülen Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesinin detayları hakkında katılımcılara görsel olarak sunumda bulundular. Toplantının yeteri kadar duyurulmadığını belirten katılımcılar toplantıyı terk ederken “Çan, Türkiye’nin hava kirliliğinde 2 inci sırada iken 1 inci mi yapmak istiyorsunuz?”, “2. Termik Santraline hayır” ve “Temiz bir gelecek için biz buradayız” pankartlarını açarak tepki gösterdiler.
Paylaş