Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız kuruluşundan bu yana yaptığı çevre mücadelelerini ve etkinlikleri sıralayan bir açıklama yayınladı. 2 yıllık çalışma süresinde haksız eleştirilere maruz kalındığını belirtilen Yıldız, bugüne kadar birçok kurum ve kuruluştan yardım gördükleri belirtilerek teşekkür etti. Çevreyi tehdit eden, termik santral, ocak, maden… gibi birçok tehlikeye karşı mücadele verildiği belirtilen Yıldız açıklamasında; “Altıncılar ve termikçilerden beslenen bir belediye başkanının ``Çan`ın havası vallahi de billahi de temiz`` sözlerini dinlerken, bizler çocuklarımız ve torunlarımızla hastane koridorlarında sıra bekliyorduk” dedi. Kirazlı’da hayata geçirilmek istenen altın madenciliğine karşı, 19 Temmuz’da yapılacak mitinge vatandaşlara çağrı yapan yıldız; “Etkinliklerle Kirazlı’da ki altıncıların orman katliamını ve su kaynaklarımıza tehdidini protesto edeceğiz. Var mısınız? Yok musunuz? Bütün mesele bu. Biz, Çan ve Çanakkale için her zaman varız” dedi. Yıldız açıklamada; “Çan Çevre Derneği kurulalı henüz iki yıl oldu. Kuruluşundan itibaren haksız ve mesnetsiz eleştirilere, karalamalara maruz kaldı. İlk etkinliğimizi Menderes Parkı`nda panel olarak yaptık. Korkudan kimse yanımıza bile yaklaşmadı. Oysa Çan`ı ve çevresini bekleyen tehlike ve tehditleri anlatacaktık. Kendimiz anlattık, kendimiz dinledik. Bu gün bile sadece altmış inanmış ve kararlı üyemiz var. Aidatlar dışında bir gelirimiz hiç olmadı. Sevdamız sadece bu şehirdi oysa. Bu şehrin geleceğine dair kaygılarımızdı. Altı ay sonra ilk genel kurulda arkadaşlarım bana başkanlık görevini tevdi ettiler. Yönetim kurulu olarak beraber karar aldık ve çalıştık. Kendilerine fedakarca çalışmaları için teşekkür ediyorum. Yönetim kurulumuzla birlikte ÇÖMÜ Çan Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, Çan Orman İşletme Müdürlüğü, ÇLİ İşletme Müdürlüğü, Çan 18 Mart Termik Santrali Müdürlüğü, Çanakkale Seramik Fabrikaları Müdürlüğü... Hepsini ziyaret ettik. Kendileri de verdikleri sözleri tuttular. Teşekkür ediyorum. Bu gün biraz daha nefes alıyorsak bu kardeşlerimizin de bu şehre bizim gibi bakışlarındandır” ifadelerini kullandı.
“Çan`ın cehenneme çevrileceğini anlattık”
Çan Çevre Derneği olarak bugüne kadar yapılan çalışmaları sıralayan Yıldız; “İlk olarak Çan Asmalı köyü kalker ocakları için yapılan ÇED toplantısına katıldık. Çekincelerimizi anlattık. Asmalı köyü muhtara rağmen bize destek verdi. Çan Kızılelma köyü, Ağı Dağı altın madeni için yapılan ÇED toplantısına katıldık. Cesaretle Kaz Dağlarını ve çevreyi, su kaynaklarımızı savunduk. Sadece bir avuç insandık. Helvacı Köyü yer altı ve yer üstü kömür ocakları ÇED toplantısına katıldık. Arkasından Buraya bir termik santral geleceğini ve Çan`ın cehenneme çevrileceğini anlattık. Bize komünist diye baktılar. Ama camiye iki klima taktıran madencileri alkışladılar. Köy konağını boyatan kalkercileri bu şehrin çocuklarından ve geleceğinden üstün tutan muhtarlar gördük ve tanıdık. Oysa Helvacı kömür ocaklarının açılmasının ardından buraya bir termik santralin daha kurulmasının gündeme getirileceğini biliyorduk ve söyledik. Asmalı kalker ocakları, Helvacı kömür ocakları ve termik santralinin hakim rüzgar poyraz ile bir bereket vadisini ve çukurda kalan bir şehri yaşanmaz kılacağını anlattık” dedi.
“Çocuklarımız ve torunlarımızla hastane koridorlarında sıra bekliyorduk”
Çevre temizlik ve ağaçlandırma çalışmalarına devam edileceği ifade edilen Yıldız; “Altıncılar ve termikçilerden beslenen bir belediye başkanının ``Çan`ın havası vallahi de billahi de temiz`` sözlerini dinlerken, bizler çocuklarımız ve torunlarımızla hastane koridorlarında sıra bekliyorduk. ÇOMÜ`nün düzenlediği çevre konulu panellere biz kendi aracımız ve paramızla gittik, Çan`ı anlattık. Çanakkale Barosu`nun paneline de öyle gittik. Çan Tepeköy, Çekiçler, Hurma köy çamlığı kesiliyordu, muhtarlarımızla biz gittik mücadele ettik ve önledik. Kimin haberi oldu? Piknik alanlarını temizlemeye başladık. Belediye başkanı ve eşi, meclis üyeleri bizimle çöp topladılar. Yardım ettiler. Birileri küçümsedi. seneye çeşme başlarını ağaçlandıracağız” dedi.
“Çan ve Çanakkale için her zaman varız”
Kirazlı’da hayata geçirilmek istenen altın madenine karşı vatandaşlara mücadele çağrısı yapan Yıldız; “19 Temmuz`da Çanakkale Kent Konseyi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde düzenlenecek miting ve etkinliklerle Kirazlı’da ki altıncıların orman katliamını ve su kaynaklarımıza tehdidini protesto edeceğiz. Var mısınız? Yok musunuz? Bütün mesele bu. Biz, Çan ve Çanakkale için her zaman varız. Mucize yoktur, mücadele vardır. Kazdağları’nın binlerce yıl süren ve çocuklarımıza bırakacağımız bereketi bize yeter” dedi.
(Eren Aşnaz)