havadurum

Çan’da özelleştirme protestosu

Türkiye Kömür İşletmeleri`nde (TKİ) örgütlü Türkiye Maden İş ile 18 Mart Çan Termik Santralinde örgütlü Tes-İş Sendikası temsilcileri iş yerlerinin özelleştirme kapsamına alınmasını protesto etti.

747
Maden İşçileri Sendikası lokalinde gerçekleştirilen ortak basın toplantısına Tes-İş ve Maden-İş Sendikaları Balıkesir Teşkilatlanma Sekreterleri Sertif Kartal ve Mehmet Yıldız ile Çan Linyit İşletmesi ve 18 Mart Termik Santralı Baş Temsilcileri Nurettin Köse, Bahattin Körükçü, iş yeri temsilcileri Mahmut Akkurt, Zafer Maraşlı ve Engin Yavaş ile işçiler katıldı. Tes-İş Balıkesir Şubesi Teşkilatlanma Sekreteri Sertif Kartal, TBMM`de görüşülmekte olan 6353 sayılı torba yasaya eklenen hükümle termik santrallere kömür veren TKİ havzalarının da 4046 sayılı yasa kapsamında özelleştirilecekleri hükmü altına alındığını söyledi.
 
Özelleştirme planlamasının tüm kesimler tarafından üzüntü ile karşılandığını belirten Kartal; “Bu güzide iki işletmede stratejik birer kamu hizmet alanıdır. Hepimizin ortak ihtiyacı olan elektrik enerjisi ile kömür kamu tarafından en ucuz, kesintisiz, kaliteli, herkesin ulaşabileceği koşullarda ve güvenilir şekilde sağlanması gerekmektedir. Çünkü enerji insanın yaşamı için hassas ve kamusal bir haktır. Ülkemizde enerji ile kömür sahalarının 4046 sayılı yasayla özel sektöre satılması yolunun açılması sonunda kamu hizmeti dışına atılmaya çalışılması üzüntü ve kaygılarımızın başlıca nedenidir” dedi.
 
Gerek termik santralin ve gerekse linyit işletmesinin bölgeye doğrudan ve zincirleme olarak istihdam ve katma değer sağladığını, sosyal ve ekonomik açıdan da büyük bir önem taşıdığını ifade eden Kartal, şunları kaydetti: “Ödediğimiz vergilerle yapılmış ve halihazırda kâr etmekte olan 18 Mart Çan Termik Santrali ile önceden kamulaştırılmış olan ÇLİ`nin 4046 sayılı yasaya dayanılarak haklı ve makul bir gerekçesi olmayan muhtemel zararları büyük olacak olan olası bir özelleştirme planlamasına dahil edilmemesi yolunda biz her iki sendika olarak vereceğimiz bu haklı mücadelemizde kararlı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Özelleştirme işsizlik, yoksulluk ve yoksunluktur.”
Paylaş