havadurum

Çan’da “Türkçeye Tehdit” konferansı

Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, ``Gerileme ve yıkılma döneminde lisana yeteri önem verilmemesi Osmanlı`nın sonunu hazırlayan en önemli nedenlerden birisidir`` dedi.

353
 
Bakiler, Çan ilçesinde, Gençlik Haftası kapsamında, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nde düzenlenen ``Türkçe`ye Tehdit`` konulu konferansa, Türkçe`nin önemini anlattı. Hayatının, fakültede Namık Kemal`in bir makalesinin eline geçmesiyle değiştiğini ifade eden Bakiler, ``Makale, çok kelime bilmenin ne kadar önemli olduğundan, az kelime bilmenin de ne kadar kendimize zarar verdiğinden bahsediyordu. Bu nedenle çok kitap okuyalım arkadaşlar. 1-2 sayfa okuyup, bir yerlere bırakmayalım kitaplarımızı. Onlar ki, bizim hayatıma yön verir. Onlar ki, bizim geleceğimizi belirler`` diye konuştu. Osmanlı Devleti`nin çökmesindeki nedenlerden birinin de dilindeki zayıflama olduğunu vurgulayan Bakiler, ``Gerileme ve yıkılma döneminde lisana yeteri önem verilmemesi Osmanlı`nın sonunu hazırlayan en önemli nedenlerden birisidir. Eğer düzgün konuşmak istiyorsak okumamız, okumamız, okumamız lazım. Okumak, inanın ki, zarar değildir. Okuyun. Okuyun ki, geleceğimiz sağlam olsun`` dedi.
 
Gençlere, ``Kelime dağarcığınızı artırın`` çağrısında bulunan Bakiler, kendisinin artırdığını ve hiçbir zararını görmediğini söyledi. Konferansa, Çan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkan Vekili Halil Turhan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Paylaş