havadurum

Çalıştay tartışma konusu oldu...

2-3 Haziran tarihlerinde Güre’de Saruhan otelde düzenlenecek “Kazdağları ve Madencilik” konulu Çalıştay tartışmalara neden oldu.

474
3 Haziran tarihinde Çan Etili’de düzenlenecek. “Siyanürcü şirket Memleketi terk et” mitingi ile aynı güne denk gelen Çalıştay’ın miting katılımını olumsuz etkileyeceği bu anlamda bir halk hareketi olarak gelişecek tepkinin zayıflamasına neden olacağı  bildiriliyor.
 
Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık “Çalıştay çok önceden programlanmıştı ertelenmesi söz konusu değil”  dedi.
 
Çalıştay katılımcılarından Ege Üniversitesi Halk sağlığı  Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa “Şu anda yapılması gereken bu örtüşmenin giderilmesi elbette. Aksi durumda önemli bir gücün mitinge gitmesini engellemiş olma gibi ciddi bir olumsuzluğun gerçekleşmesine neden olacağız. Kimse bizi affetmez” dedi.
 
Çalıştayın ikinci günü düzenlenen  panel katılımcılarından Jeoloji Yük. Müh. TMMOB -JMO Altın Çalışma Grubu Üyesi Tahir Öngör “Halkın ve yaşam savaşçılarının arasında, Etili’de olmak istiyorum” şeklinde görüş belirtti.
 
3 Haziran Günü panelist olarak programa yazılan Çanakkale Belediyesi Başkanı Ülgür Gökhan’ın, Özel kalem müdürlüğünün verdiği bilgi itibarıyla bu programın teyid edilmediği bildirildi.
 
 
Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen çalışamalarının birlik danışmanı Salih Sönmezışık’ın sürdürdüğü Çalıştay’ın tarih konusunda ısrarına ilişkin Sönmezışık “Çalıştay çok önceden programlanmıştı ertelenmesi söz konusu değil”  der iken Birlik üyesi belediye başkanları  iletişimsizlik sebebiyle bu tür bir karmaşanın yaşandığını ifade ettiler. Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık bu konuda belirleyici kararın birlik tarafından verileceğini ifade ederek; “Böylesi bir çakışmanın uygun olmadığını 3 Haziran günü öğleden sonraki Çalıştay programının iptali için görüşmelerde bulunacağını” bildirdi.
 
Karababa “Kimse bizi affetmez”
Çalıştay katılımcılarından Ege Üniversitesi Halk sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Osman Karababa bu konuda görüşlerini şöyle açıkladı: “Şu anda yapılması gereken bu örtüşmenin giderilmesi elbette. Aksi durumda önemli bir gücün mitinge gitmesini engellemiş olma gibi ciddi bir olumsuzluğun gerçekleşmesine neden olacağız.” Bugüne kadar verdiğimiz emekleri göz önünde bulundurduğumuzda etkinliğe konuşmacı olarak katılacak kimsenin bir yanda miting yapılmaya çalışırken varsın biz de bu toplantıya gidelim diyeceğini düşünmüyorum, Bu durumda henüz vakit varken 2-3 Haziran yerine 1-2 haziranda toplantının yapılmasını, 3 haziranda da topluca mitinge gitmek için gerekli düzenlemenin yapılmasını öneriyorum. Aksi durumda kimse bizi affetmez.”
 
“Halkın ve yaşam savaşçılarının arasında, Etili’de olmak istiyorum”
Çalıştayın ikinci günü düzenlenen panel katılımcılarından Jeoloji Yük. Müh. TMMOB -JMO Altın Çalışma Grubu Üyesi Tahir Öngör “Her yurtseverin yeri Etili olmalı” diyerek şunları söyledi: “Bana da hak ettiğimin üzerinde bir değer biçilerek, Çalıştay’ın ikinci günü öğlenden sonraki Panel’e katılmaya çağrıldım. Onurlandım. Katılmayı çok da istiyorum. Ama programı görünce bunun için daha bir hırslandım, katılmayı kafama koydum, görev olarak algıladım. Kazdağları’nın altını oymaya çalışanlarının hak ettiklerini söylemek boynumun borcu olsun dedim. Ama, ben halkın ve yaşam savaşçılarının arasında, Etili’de olmak istiyorum. Her yurtseverin yeri orası olmalı, çünkü. Şimdi ben ne yapayım? Çalıştay’ı düzenleyenler son oturumlarını Otel’den halkın  arasına taşımalılar. Söyleyecek sözü olanlar Otel’de konuşacaklarını halkın karşısında da konuşurlar elbette. Söyleyeceklerinin doğruluğuna inananlar için bu da halkı ikna etmek üzere bir fırsat olur, elbette”
 
Gökhan panel katılımını teyit etmedi
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da özel kaleminden alınan bilgi itibarıyla Çalıştayın ikinci günü düzenlenen panel için programda belirlenen katılımcı  konumuna ilişkin bir teyit vermediği ortaya çıktı.
 
“İkisine de katılacağız”
Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer; “Kaz Dağları ve Madra Dağı Belediyeler birliği yasal bir kuruluş. Burası devletten izin alınarak kurulan bir birlik. Bu birlik bir çalıştay düzenliyor. Çanakkale’ deki mitingi düzenleyenlere sorup ta çalıştay düzenleyecek hali yok.  Tabi çakışması iyi bir şey değil. Değiştirebilir miyiz diye sordum ben. Ama buradaki konuşmacılarla gerekli irtibatları yaptık denildi. 50 kişiden fazla davetli gelecek farklı illerden. Uzmanlar katılacak. Bunlarla ilgili oteller de yer ayrıldı uçak biletleri alındı onu değiştirmemiz mümkün değil dediler. İptal edilirse program ayarlamak zor oluyor. Birinci gün oraya katılırım ikinci gün de buraya katılırım. Çanakkale`dekiler alınıyorlar. Çakışmasına mani olunabilirdi. Biri çalıştay diğeri miting. Birbirine çok etki yapacağını sanmıyorum. Biz ikisine de katılacağız. Bir kısmımız buraya diğer kısmımız diğer yere gideceğiz. Keşke çakışmasaydı.”
 
“Uygun olan hangisiyse ona katılacağız”
Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte; “Geçen Kazdağları Belediyeler Birliği toplantısında konuyla ilgili bir çalışma yapılacaktı. Ama bence denk getirilmemeliydi. Aynı tarihlerde olmamalı. İki platformda aynı noktada toplanmalı. Şu an düşünmedim. Değerlendireceğiz. Oradaki toplantıda oraya katılımın geniş tutulması yönünde bir eğilim vardı. Bu konuyla ilgili aydınlatıcı bilgide gelmedi uygun olan hangisiyse ona katılacağız”
 
“Etilide yapılacak mitinge katılacağım”
Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan; “İki etkinliğin çakışmasını talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Organizasyon komitesinde ben yokum. Olsaydım bunu teke indirmenin yolunu bulurdum. Kişisel olarak Çan Etilide yapılacak mitinge katılmayı düşünüyorum.”
 
“Koordinasyonsuzluktan kaynaklanıyor”
Ezine Belediye Başkanı Halil Büyükerol; “Çanakkale’ deki kapsamlı bir konu bölgeyi ilgilendiriyor. Bu iki etkinliğinde çakışması iletişimsizlikten kaynaklanmıştır. Farklı anlamlara çekmemek gerekiyor. Koordinasyonsuzluktan kaynaklanıyor. Her ikisi de olabilir. Kısmen oraya gidilebilir.”
 
“Herkes Etili’ye gelecek”
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Kamuoyuna duyurulma açısından bizim etkinliğimiz diğer etkinlikten, çalıştaydan daha önce kamuoyuna duyuruldu. Biz bir ara düşündük etkinliği erteleyebilir miyiz diye. Ama baktık 10 bin bildiri dağıtmışız afişlerimizi aşmışız. Mümkün değil ertelemek. Onun üzerine karşı taraftan bekledik. O ertelenebilirdi. Daha programları bile netleşmemişti. Görüşmeleri sürüyordu. Onlar da ötelemeyi düşünmediler. Orada bu tür çok sayıda etkinlik yapıldı. Tabi yapılsın ama yapılmayabilirde. Etili de ilk defa yapılıyor. Bir de bu bölgede yangın var. ÇED raporları alındı. Yakında işlemeye geçmek gibi düşünceler oluştu. Öyle olunca burası öncelik kazandı. Yapılması gereken bu işi organize eden arkadaşlarımızın hemen o işten vazgeçip buraya olağanca güçleri ile katılmaları gerekiyordu. Çalıştaya katılacak olanların tümünün görüşü buraya katılmak yönünde. Artık herkes buraya katılmak istiyor. Doğru olan bu. Ya iptal edecekler ya bir gün önceye alacaklar. O etkinliğin katılımı çok düşük olacak. Gereksiz yere gerilmeye neden olacak. Aklın yolu o günün boşaltılması. Doğru olan körfezden gelmek isteyenler bu mitinge katılması” dedi.
 
 
Miting hazırlıkları son aşamaya geldi
Çan ilçesine bağlı Etili de organize edilecek olan geniş kapsamlı çevre mitingi için hazırlıklar sürüyor. “Doğamıza, suyumuza, toprağımıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkalım” sloganıyla gerçekleşecek olan mitingde Çanakkale ve yöresinde çevre felaketine neden olan altın madeni arama çalışmalarına tepki gösterilecek.
 
Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, 3 Haziran tarihinde Çan Etili de gerçekleştirilecek olan miting için hazırlıklarını sürdürüyor. “Doğamıza, suyumuza, toprağımıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkalım” sloganıyla gerçekleşecek olan mitingde Çanakkale ve yöresinde çevre felaketine neden olan altın madeni arama çalışmalarına tepki gösterilecek. Yoğun bir katılımın olacağı miting öncesi bir toplantı gerçekleştiren Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, halkı özgür bir gelecek için Etili de toplanmaya davet etti. Toplantıda konuşan Çevre Platformu Dönem sözcüsü Hicri Nalbant; “Bu mitinge Çanakkale Çevre Platformu’nun yanı sıra Etili halkı, Bayramiç, Çan ve çok sayıda vatandaş destek veriyor. Hazırlıklarımız tamamlıyoruz. Köyleri gezerek halkımız davet ediyoruz” dedi.
Paylaş