Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER),sağlıkta şiddetin giderek artması nedeniyle açıklamada bulundu. ÇASEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Ulviye Çalıdağ, "Sağlık sektöründen hizmet alınırken siyasetin etkin olduğu ve iş akışında adaleti zedeleyici taleplerden vazgeçilmeli, herkes için adaletli davranılmalıdır. Görevlendirilmelerde siyasetin etkin olma halinden vazgeçilmeli, liyakat sistemi uygulanmalıdır. İtibarsızlaştırılan sağlık çalışanlarının meslek itibarı tekrar kazandırılmalıdır" dedi.
"Şiddet insanlığı yok ediyor"
Başkan Çalıdağ, şiddetin insanlığı da yok ettiğini vurgulayarak, "Sağlıkta ve her alanda giderek artmakta olan şiddet, insanı, en önemlisi de insanlığı yok etmektedir. 6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi`nde çalışan Dr. Ekrem Karakaya görevi başında silahlı saldırı sonucu hunharca öldürülmüştür. Üzüntümüz çok büyüktür. Sağlık camiamıza ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Bu durum bir insanın kızgınlığının yarattığı öfkenin ötesinde bir durumdur. Bir kişi çok sevdiği bir insanın kaybında üzülebilir, ağlayabilir, yoksunluğunu çok derinden hissedebilir. Ancak bir başkasını öldürecek boyutlarda bir öfke patlamasında olamaz, olmamalıdır" ifadelerine yer verdi. Çalıdağ tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, "Kendisiyle ilgili yaşadığı duruma başka bir profesyonel yardımla tedavi alabilir. Bir kişinin canına kast edemez. Hal böyleyken gelinen nokta çok üzücü olmakla birlikte çok düşündürücüdür. Derhal çözüm yolları aranması ve gereken tedbirlerin alınması şarttır" diye belirtti.
"Sağlık çalışanlarının meslek itibarı tekrar kazandırılmalı"
Sağlık politikaları ve şiddetin önlenmesi için önerilerde bulunan Başkan Çalıdağ, "Sağlık hizmeti verilen her yerde üst düzey güvenlik önlemleri alınmalı, silah ve benzeri aletlerin tespit edilebileceği sistemler kurulmalı, kontroller yapılmalıdır. Hasta haklarının önemi sürekli vurgulanırken, hasta sorumlulukları da aynı düzeyde konuşulmalıdır. İtibarsızlaştırılan sağlık çalışanlarının meslek itibarı tekrar kazandırılmalıdır" sözlerine yer verdi.
"Ayrımcılığa yol açan davranışlardan vazgeçilmeli"
Ayrımcılığa yol açan davranışlardan derhal vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Çalıdağ, "Ötekileştirmeye sebep olan, `Hekimlere yapılan saldırı terörist saldırıdır` deyip, acillerin ve hastanelerin girişine asılan yazı ve uyarıların sağlık hizmetinde çalışan kişilerin (hekimler dışında) `O halde bizlere saldırılabilir duygusunu yaşattığı` kendilerini değersiz hissetmesinin yanı sıra, aslında hekimlerin de hedef tahtası haline gelmesine sebep olan afiş, fotoğraf, yazılar kaldırılmalıdır" dedi.
"Liyakat sistemi uygulanmalı"
Başkan Çalıdağ, görevlendirilmelerde siyasetin etkin olma halinden vazgeçilmesi ve liyakat sisteminin uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, " Sağlık sektöründen hizmet alınırken siyasetin etkin olduğu ve iş akışında adaleti zedeleyici taleplerden vazgeçilmeli, herkes için adaletli davranılmalıdır. Personel işe giriş için alınan raporlar formalite olarak alınan raporlar olmaktan çıkarılmalı gerçek verilere göre alınmalıdır. Çalışan personelin tanı koyulmuş ya da şüpheli bir durum hissedildiğinde ruh sağlığı açısından değerlendirilmeli, duruma önem verilmeli, ihtiyaç halinde tedaviye yönlendirilmeli, destek olunmalı hatta gerekirse kişi malulen emekli edilmelidir" sözlerine yer verdi. Stres faktörleri konusunda çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Çalıdağ sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Hastanede çalışan sağlık personeline muayene ve tetkik birimlerinde öncelik tanınmalıdır. Çalışanın muayenesi biran evvel bitip hizmet yerine dönebilmesi hizmet akışı açısından önemlidir. Ayrıca kendisine öncelik tanınmayan ya da randevuda kendisi için öncelik tanınmazken bir başka siyasi tarafından gelen talebe cevap verilebilmektedir."
"Özlük hakları hak ettiği şekilde verilmelidir."
Sağlık çalışanlarının çocukları için ekonomik, sağlıklı, güvenli ve kolay ulaşılabilir gündüz ve gece kreşleri olması gerektiğini vurgulayan Başkan Çalıdağ, "Sağlık çalışanlarının çalışırken ya da emekliliğinde bakmak durumunda olduğu kişiler için destek sağlanabilecek ekonomik, güvenli ve yakın mesafede bakım alanları sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının ve emeklilerinin özlük hakları hak ettiği şekilde verilmelidir. Yaşanan ölümler ve saldırılar nedeniyle Anayasal haklarını kullanan sağlık çalışanlarına güvenlik güçlerince uygulanan şiddet, insanlarda şiddetin uygulanabilir olduğu algısı uyandırmış olup bu uygulamalara ivedi son verilmelidir. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı hukuki cezalar artırılmalıdır" dedi.
(Damla Yeltekin)