havadurum

ÇAKAB’tan büyük başarı

2011 yılında Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği havzasında 4.498 ton ambalaj atığı toplandı.

578
Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği Geri Dönüşüm Projesi kapsamında 2011 yılında 36.739 konutta ambalaj atıklarının ayrı toplanmasını sağladı. 2011 yılında ÇAKAB Birlik havzasında toplanan ambalaj atığı miktarının ise 4.498 ton olduğu açıklandı.  2010 yılında toplanan ambalaj atığı miktarı ile karşılaştırma yapıldığında 2011 yılında toplanan ambalaj atığı miktarının %71 daha fazla olduğu belirtilirken, 2010 yılında bir günde toplanan ambalaj atığı miktarı 8 ton iken, 2011 yılında bir günde toplanan ambalaj atığı miktarı yaklaşık 13 ton oldu.
 
 
2011 yılında ambalaj atığı toplanan 36.739 konutun ÇAKAB Birlik havzasının %68’ini oluşturduğunu ifade eden ÇAKAB Birlik Müdürü Aysun Kavcar; “2011 yılında toplanan ambalaj atıklarının %70 kağıt-karton, %20 plastik, %6 cam, %2 metal, %1 alüminyum ve %1 çöp’tür. 2011 yılında toplanan ambalaj atığı ile, 85 bin ağacın kesilmesi önlendi, 170 hektar orman alanı kurtarıldı, 86 bin litre petrol tasarrufu sağlandı, 6 milyon ton su tasarrufu sağlandı, 195 bin ton CO2 salınımı önlendi, 63 bin Mw elektrik tasarrufu sağlanmıştır” dedi.
 
Kavcar, şunları söyledi; “Depolama alanlarının %35’ini ambalaj atıkları oluşturur. Ambalaj atıkları bu proje ile depolama alanlarına gitmeyerek yer işgal etmemiştir. Çevrenin korunması temel ilke ve yasaları çerçevesinde, değerlendirilebilir atıklar ve geri kazanım konusunda ilk kademe öğrencilerinin bilgilendirilmesi ve doğru alışkanlıkların kazandırılması amacıyla ÇEVKO tarafından sürdürülen  “Gelecek İçin Geri Dönüşüm Projesi “ doğrultusunda ÇAKAB Birlik havzasında bulunan ilköğretim okullarından ikişer öğretmene ÇEVKO Vakfı tarafından Eğiticinin Eğitimi semineri düzenlenmiştir. ÇEVKO Vakfı eğitim uzmanı tarafından gerçekleştirilen eğitim seminerinde seminere katılan öğretmenlerimizin okullarında verecekleri eğitim faaliyetlerini desteklemek amacıyla bilgilendirmeler yapılmış, eğitim kitlerinde yer alan videolar izletilmiş ve bu bilgileri öğretmenlerimizin çocuklara aktarmaları istenmiştir.”
 
“Kafeslerin sayısı artacak”
Ambalaj atıklarının toplanması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını, eksiklikleri giderdiklerini ifade eden ÇAKAB Birlik Müdürü Aysun Kavcar; “Ambalaj atıkları toplama kafeslerinin sayılarını arttırarak vatandaşlarımızdan bu tür atıklarını kafeslere getirmelerini istiyoruz. Bu şekilde daha önce ki aşamalarda yaşamış olduğumuz sıkıntılarında önüne geçmiş olacağız” dedi.
 
Kavcar, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan “Ambalaj Atıkları Yönetim Planı” doğrultusunda 2012 yılı ile birlikte ÇAKAB Birlik havzasında bilgilendirme yapılmamış mahallelerde de bilgilendirme çalışmaları başlamıştır. Bilgilendirme çalışmaları Çanakkale Merkezde İsmetpaşa, Cevatpaşa, Namıkkemal, Kemalpaşa ve Fevzipaşa mahallelerinde devam edecek, ilerleyen dönemlerde de Esenler ve Barbaros mahallelerine girilecektir. Şu an beş mahallede gerçekleştirilecek bilgilendirme ve bilinçlendirme ziyaretlerinde geri dönüşümün öneminden ve çevremize katkılarından bahsederken, mahalle sakinlerine broşür, kafes ve kumbara noktalarını gösterir liste ve bir adet çöp torbası bırakılmaktadır. Ayrıca bu bilgilendirme çalışmalarında ambalaj atıkları toplama sisteminde yapılan değişiklikte vatandaşlara anlatılmaktadır. Daha önce bilgilendirme yapılan mahallelerde ambalaj atıkları toplama günü bildirilmiş ve vatandaşlardan ambalaj atıklarını dış kapılarının önlerine bırakılması istenmişti. Ve belirtilen günde ambalaj atıkları toplama aracı ambalaj atıklarını konutların ve işyerlerinin önlerinden topluyor idi. Yaşanan bir takım sıkıntılar ile birlikte sistemde bir takım değişiklikler yapılmasına karar verilmiştir. Ambalaj atıkları toplama kafeslerinin sayılarını arttırarak vatandaşlarımızdan bu tür atıklarını kafeslere getirmelerini istiyoruz. Bu şekilde daha önce ki aşamalarda yaşamış olduğumuz sıkıntılarında önüne geçmiş olacağız. Ambalaj atıkları toplama kafeslerinin sayılarını her mahallede arttırarak bu sistemi tüm mahallelerde uygulanır hale getirmeyi planlamaktayız.”
Paylaş