havadurum

ÇAKAB’dan çevre yatırımı

Çanakkale Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle kente kazandırdığı ÇAKAB Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi hizmete girdi. Türkiye’nin 18 tesisinden biri olan ve yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olan ÇAKAB Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde tıbbi atıklar bertaraf edilecek. 250 metrekare alana kurulan ve günde 2 bin kilogram tıbbi atığın bertarafının sağlanacağı tesiste, çevre illerden de gelen tıbbi atıklar da sterilize edilecek.

491
 
Türkiye’nin 18 tesisinden biri olan ve yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olan ÇAKAB Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde tıbbi atıklar bertaraf edilecek. Çanakkale’de toplanan tıbbi atıkları 2011 yılından bu yana Edirne’ye gönderen Çanakkale Belediyesi, ÇAKAB Katı Atık Düzenli Deponi Sahası’nda hizmete giren tesis sayesinde artık tıbbi atıkların bertaraf edilmesini sağlayacak. 250 metrekare alana kurulan ve günde 2 bin kilogram tıbbi atığın bertarafının sağlanacağı tesiste, çevre illerden de gelen tıbbi atıklar sterilize edilecek.
 
Kemel Köyü sınırları içerisinde yer alan ÇAKAB Katı Atık Düzenli Deponi Sahası’nda düzenlenen açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Lapseki Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim, Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, Çanakkale Konsolosu Andrew Koç McDonald, ÇAKAB Birlik Müdürü Aysun Kavcar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
 
 
“Tıbbi atıklar ilimizde bertaraf edilecek”
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, ÇAKAB Katı Atık Yönetim Birliği tarafından inşa edilen tesis sayesinde ildeki tüm tıbbi atıkların başka bir ile taşınmadan ve mevzuatlara uygun bir şekilde sterilize edilerek ÇAKAB Düzenli Deponi Sahası’nda bertaraf edileceğini belirterek; “2005 yılında yayınlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında başlattığımız tıbbi atıkların bertarafına yönelik çalışmalarımızda, açılışı yapılan sterilizasyon tesisi ile nihai sona ulaşmış bulunmaktayız. Bakanlığımızın genelgesiyle tıbbi atıkların sterilizasyon tesisinde sterilize edildikten sonra gömülmesi gerektiği, sterilizasyon tesisi olmayan belediyelerin ise bu tür tesise sahip belediyelere atıkları göndermesi gerektiği emredilmiştir. İlgili genelge kapsamında 2011 yılında tıbbi atıklarımız toplandıktan sonra belediye başkanlığımızla sözleşme yapmış olan Edirne Belediyesi’ne ait sterilizasyon tesisine gönderilmiş ve Edirne ilinde bertarafı sağlanmıştır. Günümüz itibariyle ÇAKAB Katı Atık Yönetim Birliği tarafından inşa edilen tesis sayesinde ilimizdeki tüm tıbbi atıklar başka bir ile taşınmadan ve mevzuatlara uygun bir şekilde sterilize edilerek ÇAKAB Düzenli Deponi Sahası’nda bertaraf edilecektir” dedi.
 
 
“Çevre yatırımlarına önem veriyoruz”
ÇAKAB Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, belediye olarak çevre yatırımlarına önem verdiklerini ifade ederek; “Artık dünyada her bir madde ayrı bir atık anlamı taşıyor. Her atığın ayrı ayrı toplanıp işlemden geçmesi gerekiyor. Tıbbi atık son derece önemli bir konu. Çünkü, direk temas halinde herhangi bir hastalığa sebep olabiliyor. Bu nedenle sağlık ocaklarından, doktorun muayenesinden, hastanelerde ve her yerde oluşan tıbbi atıkların mutlaka ayrı toplanması gerekiyor. Çanakkale Belediyesi 1997 yılından beri tıbbi atıkları ayrı topluyor. Daha önce tıbbi atıkları, çöp deponi alanı içindeki kireçli mekanlarda bertaraf ediyorduk. Fakat yeni mevzuat tıbbi atıkların sterilize edilmeden gömülmesini yasakladı. Bu nedenle tıbbi atıkları, Edirne’de bulunan bir tesiste bertaraf edilmesini sağlıyorduk. Ancak artık tıbbi atıklar, hizmete açacağımız bu tesisimizde sterilize edilerek bertarafı sağlanacak. Buraya çevre illerden de tıbbi atıklar gelecek” diye konuştu.
 
Başkan Gökhan, 1 Ocak 2012 tarihinden bu yana Çanakkale’de 78 bin 670 kilogram tıbbi atık toplandığını ve sterilize edildiğini sözlerine ekledi. 
 
Yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tesisin açılış kurdelesini öğrenciler ile birlikte kesti.  Törene katılan protokol üyeleri daha sonra, ÇAKAB Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ni inceleyerek yetkililerden bilgiler aldı.
 
 
Paylaş