Çanakkale’de yeni teşvik sistemi hakkında bilgilendirme yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açıklamaları iş dünyasına olumlu yansırken, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini ise tatmin etmedi. Kentte yatırım yapmaya çalışan işadamları, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ÇTSO’daki yeni teşvik sistemi ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Kentin tanınmış işadamlarından çoğu Bakan Çağlayan’ın açıklamalarından dolayı tatmin olduklarını ifade ederken, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ise toplantıda konu ile ilgili görüş bildirmek için söz verilmemesi nedeniyle tepki gösterdi ve Bakan Çağlayan’ın Çanakkale ile ilgili açıklamalarının tatmin edici olmadığına dikkat çekti.
Engin; “Umut verdi”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yeni teşvik sistemi ile ilgili açıklamalarının umut verici olduğunu belirten ÇTSO Başkanı Bülend Engin; “Hepimizin hayatını doğrudan belirleyen konu ekonomidir. Ekonomi Bakanımızın Çanakkale’ye gelmesi ve burada bizim sesimize kulak vermesi çok önemlidir. Bu vesileyle ziyaretlerinden dolayı Sayın Zafer Çağlayan’a Çanakkale TSO adına tekrar teşekkür ediyorum. İş dünyasının en önemli beklentisi ülkemizin ekonomik gelişme hızının kesilmemesi, bu konuda doğru adımların atılmasıdır. Sayın Bakanımızın bu konudaki duruşu ve açıklamaları bize umut verdi” dedi.
“Düşüncemizi doğrudan iletme fırsatı yakaladık”
Çanakkale’ye gelen Bakan Çağlayan’a iş dünyası olarak bir çok konuyu iletme fırsatı yakaladıklarını ifade eden Engin; “Teşvik sistemi hakkında bilgi sahibiyiz. Çanakkale olarak gelişim için yıllardır büyük teşvik verilen birçok ilden büyük potansiyellerimiz var. Asıl konu bu potansiyelleri reel ekonomiye dönüştürecek altyapı ve planlamayı oluşturmak. Konuşmamda da vurguladığım gibi Çanakkale Boğaz Köprüsünü Güney Marmara’nın gelişim projesine dönüştürmeliyiz. Bu ziyaret Sayın Bakanımıza düşüncemizi doğrudan iletme fırsatı oldu” diye konuştu.
“Türkiye’nin yıldızı olur”
Çanakkale’nin coğrafik konum avantajını lojistik altyapı ve akılcı bir planlamayla birleştirirse Türkiye’nin yıldızı olacağını kaydeden Engin şu şekilde konuştu: “Ekonomik doğruları yaptıkça büyümeniz hızlı ve sürekli olur. Gaz fren meselesi Türkiye ekonomisinin büyümesi meselesidir. Sayın Bakanımız özellikle bu konuya vurgu yaptı. Bizlerde Çanakkale olarak büyüyen ülke ekonomisine artan bir katkı vermek için köprü-demiryolu ve sahil bandı planlamasının önemini dile getirdik. Çanakkale coğrafik konum avantajını lojistik altyapı ve akılcı bir planlamayla birleştirirse Türkiye’nin yıldızı olur.”
Yıldız; “Kesinlikle tatmin etmedi”
Bakan Çağlayan’ın toplantıdaki açıklamaların, Çanakkale için cazip olmadığına dikkat çeken ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız, yeni teşvik sistemi hakkındaki açıklamaların kendisini tatmin etmediğini söyledi. Toplantıda Çanakkale açısından büyük önemi olan STK temsilcilerine söz verilmemesini de eleştiren Yıldız; “Kesinlikle beni tatmin etmedi. Tatmin olduk demek, bence Çanakkale’ye saygısızlık olur. ÇTSO’da düzenlenen toplantıda oturma sırasından konuşma sırasına kadar düzenleyen kim? Bir bakan geldiğinde tabi ki, Türkiye’nin ekonomisinden ve teşviklerini anlatması çok doğaldır. Fakat nedense, Çanakkale’nin can alıcı noktalarına ve teşvikteki sıralamaya hiç değinmeden direk Türkiye genelinde konuşmalar oldu. Bu çerçevede Çanakkale’nin yatırımını, turizmine ve gelişimine katkı sağlayacak detaylar görmek mümkün olmadı. İş dünyasını temsil eden sivil toplum örgütlerine madem değer veriliyor, neden bu toplantıda bizlere söz hakkı verilmiyor? Niçin biz toplantıda söz alıp Çanakkale’nin sorunlarını dile getiremiyoruz. 2013 tarihinde 15-19 Mayıs tarihleri arasında turizm fuarı düzenliyoruz. Bu fuardan bahsetmemiz gerekirken, çünkü bu fuarın Çanakkale’nin ekonomik yapısına uluslararası anlamda katkı sağlamak için yoğun bir şekilde çabalıyoruz. Bizler, profesyonel iş yapan sivil toplum örgütleriyiz. Bu toplantıda bize söz vermeyenler, STK’lar çok önemli diyor. Bize konuşma fırsatı verilmezse, biz neyi söyleyeceğiz ve düşüncelerimizi nasıl bildireceğiz. Biz Bakan Çağlayan’dan şunu da beklerdik. Buraya geldiğinde özellikle ticaretle ve sanayi ile ilgili Bakanların bu tür STK’ları da ziyaret etmelerini beklerdik. STK’larında fikirlerinin alınmasının çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bu tür toplantılarda bu konular dikkate alınırsa, şehrin dinamikleri Bakan gelmeden bir araya gelip belli konular üzerinde hem fikir olursa, öyle sanıyorum Çanakkale’ye çok daha fazla katkı sağlarız diye düşünüyorum. Bakan Çağlayan’ın konuşmasındaki açıklamalar, Çanakkale için çok cazip değil” dedi.
Mildon; “Çanakkale 1. bölgede olsaydı daha farklı olurdu”
Çanakkale’nin 2. bölgedeki teşviklerle çok fazla bir şey kazanacağını düşünmediğini bildiren işadamı Can Mildon ise; “Sayın Bakan, Türkiye geneliyle ilgili ekonomik politikalardan da bahsetti. Çanakkale ile ilgili biraz daha bir şeyler söylemesini isterdik. Fakat, Türkiye’deki ekonomik gündemi gereği bazı konuları hızlı geçmek zorunda kaldı. Sayın Bakan, Çanakkale’de daha fazla kalmak isterdim dedi. Ama Ankara’daki toplantı nedeniyle Çanakkale’deki toplantı hızlı oldu. Fakat sayın Bakan Çağlayan’ın söylediklerindeki en önemli konu, gazdan ayağımızı çekmememiz gerektiği konusuydu. Zaten Çanakkale’nin 2. bölgedeki teşviklerle çok fazla bir şey kazanacağını düşünmüyorum. Eğer, Çanakkale teşvikler anlamında daha çok desteklerin olduğu diğer bölgelerde olmasının tabiî ki katkıları daha çok olacaktır.Fakat esas olan Çanakkale’nin kendi dinamikleriyle daha fazla yatırım yapabilmesidir. Bizler aslında, bu yatırımcı sayısını yerel dinamiklerle daha fazla artırmamız gerekiyor. Bunun için seferber olmalıyız ” şeklinde konuştu.
Önen: “Teşvikler güzel”
Bakan Çağlayan’ın teşvikler ile ilgili açıklamalarından memnun kaldıklarını vurgulayan ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen ise şu şekilde konuştu: “Sayın Bakan Çağlayan’ın açıklamalarından son derece memnun oldum. Doyurucu ve teşvikler kapsamlı. Bu teşviklerden istifa eden müteşebbislerimiz çıkarsa, Çanakkale’ye de yatırımlar gelir inşallah. Sayın Bakan’ın Çanakkale ile ilgili açıklamaları yeterli. Yani teşvikler gayet güzel.”
Üzen; “Teşvik yasası iyi analiz edilmeli”
Yeni teşvik yasasının işadamları tarafından doğru bir şekilde analiz yapılması ve incelenmesi gerektiğinin altını çizen ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen; “Bana göre yeni teşvik yasası, bütün kriterlerin gündeme alındığı ve göz önünde bulundurulduğu bir konu. Teşvik paketinin içeriği de güzel ve altı dolu olan bir paket. Dolayısıyla bu teşvik paketini iyi özümsediğiniz zaman, çok değerli bir teşvik yasasının ilk defa gündeme geldiğini görüyoruz. Bunun biz işadamları tarafından doğru bir şekilde analiz edilmesi ve incelenmesi gerekiyor. Buna göre de yatırımcıların yatırımlarını yönlendirmesi gerekiyor. Dünkü toplantı sadece Çanakkale’de yapılmıyor. İl il dolaşılarak sayın Bakan bunu anlatıyor. Teşvik paketi ile ilgili bütün detayları kendi diliyle anlatmaya çalışıyor. Sayın Bakan’ın açıklamalarından tatmin oldum. Zaten sayın Bakan Çağlayan iş dünyasından gelen birisi. İnanmadığı hiçbir şeyin sunumunu yapmaz. Bu teşvik yasasına gerçekten güveniyor ve ona göre de sunumunu yapıyor. Ama Çanakkale’nin şöyle bir dezavantajı var. Teşvik paketleri ne kadar doğru olursa olsun, belirli alt yapıları olmadıktan sonra yatırımcıları teşvik etmek çok zor. Yalnız mevcut konjektörde bizi çok yatırıma teşvik etmiyor. İnsanlar biraz daha önünü görerek hareket etmek istiyor. Yatırımcı düşük faizden faydalanmak istiyor. Çanakkale’nin dinamikleri belli. Aslında sayın Bakan Çanakkale’ye de değindi. Çanakkale’yi 2. Bölge teşvikten faydalandırıyorsun, Balıkesir’i ise 3. bölgeden faydalandırıyorsun. Bu tür adaletsizlikleri lütfen ortadan kaldırın dedik. Sayın Bakan ise bir çok kriterin göz önünde bulundurulduğunu ve bu yüzden 2. bölgeye aldıklarını söyledi. Sayın Bakan Çağlayan’ın geliş amacı da teşvik yasasının tanıtımını yapmaktı. Genel olarak teşvik yasasının tanıtımını yaptı” dedi.