Çalıştayda konuşan Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Özleyiş Çetin, Çanakkale’de 1994 yılından itibaren tüm yapılan çalışmalarda katılımcı ve sürdürülebilir bir süreçle öncelikli olarak katılımcılığa önem verildiğini ifade ederken, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman ise; belediye olarak kentin sahip olduğu değer ve kaynakları akılcı yöntemlerle sürdürülebilir kentleşmeyi sağlamayı amaç edindiklerini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut, Sürdürülebilir Kentsel Gelişme ve Yerel Kalkınma konulu bir sunum yaparken, Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Dinçer, Kültür Mirasının Korunması ve Planlanması için Çerçeve, Alan Yönetimi hakkında bilgiler verdi.
Çanakkale kentsel sit alanında sürdürülebilirlik analizi ve potansiyellerin değerlendirilmesi araştırma projesi çalıştay toplantısına Çanakkale Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Belediye Başkan Yardımcısı Handan Özyayla, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut, Dr. Kerem Koramaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Dinçer, Çanakkale Evleri Yaşatma Projesi Koordinatörü İsmail Erten, Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Özleyiş Çetin ve çok sayıda davetli katıldı.
“Cephe iyileştirme çalışmaları sürüyor”
Çanakkale de 1994 yılından itibaren tüm yapılan çalışmalarda katılımcı ve sürdürülebilir bir süreçle öncelikli olarak katılımcılığa önem verildiğini ifade eden Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Özleyiş Çetin; “Bu amaçla kentsel sit alanı kabul edilmiş ve bunun planları hazırlanmıştır. Çalışma bugünde gelişerek devam etmektedir. Cephe iyileştirme çalışmaları kapsamında Aynalı çarşı, Korfman Kütüphanesi, sosyal yaşam alanları, Kent Müzesi gibi birçok sivil yapının restorasyonu yapılarak bugünde kullanılabilir hale getirilmiştir. Cephe iyileştirme çalışmaları kent içersinde devam etmektedir” dedi.
“Sürdürülebilir kentleşmeyi sağlıyoruz”
Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman da “Çanakkale belediyesi GMKA tarafından sağlanan destek programlarına katılım projelerinin desteğe değer bulunması açısından başarılı bir yol izlemektedir. Kentimizin sahip olduğu değer ve kaynakları bugünün ve geleceğin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak akılcı yöntemlerle sürdürülebilir kentleşmeyi sağlamayı amaç edinen belediyemizin gösterdiği çaba hayata geçmiş ve geçmek üzere olan projelerle devam etmektedir” dedi.
“Yerel ekonomi canlandırılmalıdır”
İstanbul Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Erkut, Sürdürülebilir Kentsel Gelişme ve Yerel Kalkınma konulu bir sunum yaptı. Erkut şunları söyledi; “Sürdürülebilir gelişmenin tüketilmiş bir kavramdır. Toplumda üç kesim bulunuyor. Üreten, Koruyan ve idare edenler var. Toplumla etkileşim içerisinde olunmalı. Yerel ekonomi canlandırılmalıdır. Habitat 2’den sonra doğal, sosyal, ekonomik anlamda çevrenin bir arada ele alınması anlamında önemli bir süreç geçmiştir. Tüm yaşayanlara daha iyi bir hayat kalitesinin toplumdaki herkes için daha iyi ev güvenli cadde anlamına geliyor. Uygun iş fırsatları sağlanması anlamına geliyor.”
“Çanakkale ilklerin şehridir”
Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Dinçer, Kültür Mirasının Korunması ve Planlanması için Çerçeve, Alan Yönetimi hakkında bilgiler verdi. Çanakkale’nin sit alanı ve tarihi koruma anlamında Türkiye de bir ilk olduğunu bildiren Prof. Dr . Dinçer, “Geride bıraktığımız süreçte kültürle, tarih ve Kentsel peyzaj gibi kavramlara ulaştık. Kentsel ve Kültürel Peyzaj her ikisinin de birlikte olduğu kavramlar insan eliyle üretilmiş, bir durumdan söz ediyoruz. Yeni kentsel mimari konuları büyük önem taşıyor. Bunların içerisinde geçmişten gelen tarihi koruyun, yeni yüzyılda da günümüzü tarihini teknolojisini yansıtan eserler üretin anlayışı hakim olmaktadır. Mimarlar bu perspektifle ürünler çıkarmalı bugünün tasarımını mimarlar yaratmak durumundadır. Kaliteli bir peyzajın oluşturulması gerekmektedir” dedi.