ÇABA’dan kadınlara dayanışma çağrısı

669
Dünya Ekonomik Forumu`nun yayınladığı `Küresel Cinsiyet Eşitsizliği` raporunda Türkiye’nin, kadın erkek eşitliği konusunda 134 ülke içinde 126. sırada yer aldığını belirten Çanakkale Bağımsız Kadın Kolektifi (ÇABA),yetkilileri, 2012 yılının kadınların öldürülmediği, şiddet görmediği ve daha özgür bir yıl olmasını diledi.
 
Tüm kadınları dayanışma içinde olmaya çağıran Çanakkale Bağımsız Kadın Kolektifi (ÇABA); “Türkiye 2011 yılında kadının isminin bakanlıktan çıkarılması başta olmak üzere; erkek şiddeti nedeniyle koruma talep eden kadınların %73`nün öldürüldüğü, 70 kadının da ataerkil baskılar nedeniyle intihar ettiği bir ülke oldu.  Türkiye`de kadın cinayetleri yüzde 1400 oranında arttı. Basına yansıdığı kadarıyla 2011 yılında 250`nin üzerinde kadın erkekler tarafından çeşitli bahanelerle öldürüldü, 100`ün üzerinde kadın tecavüze uğradı, binlerce kadın evde, sokakta, iş yerinde tacize maruz kaldı, her üç kadından biri şiddet gördü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın şiddete uğrayan kadınlar, çocuklar ve özürlüleri için kurduğu "Alo 183" hattına sadece eylül ayında 1005 kişi başvurdu. İstanbul`da 518, Ankara`da 46, İzmir`de ise 228 kadın "Sığınma evinde kalmak istiyorum" talebinde bulundu. Sığınma evlerinde kalmak için geçen yıl 5 bin 66 kişi başvurmuştu. Günde ortalama 35 kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`na sığınma talebinde bulunuyor.
 
Biz ev içi dahil her türlü şiddeti yaşayan kadınları yıllardır destekleyen kadın örgütleri olarak Çanakkale`de ve her yerde kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze, kadına yönelik her türden şiddete karşı mücadeleyi birileri bizleri kışkırttığı için değil; insan olmanın bir gereği olarak yukarıdaki tablonun farkında olduğumuz için, kadınların haklarından, eşitliğinden, özgürlüğünden yana tavır aldığımız için yürütüyoruz. Biz kadınlar 2012 yılında da Çanakkale`de ve her yerde kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadele bağlamında  8 Mart Dünya Kadınlar Günün`de 3. duruşması yapılacak Çanakkale’de kamuda taciz davasının takipçisi olmaya ve mağdur edilen kadın arkadaşımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. 2012 yılının kadınların öldürülmediği, şiddet görmediği, daha özgür, daha güzel bir yıl olmasını diliyor; tüm kadınları dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz” dediler.
Paylaş