Büyüksaraç; “Depremden korunma hazırlanarak olur”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, MTA’nın yaptığı güncellemenin MTA tarafından bilinen ve eksik olarak kendi haritalarında gösterilmemiş fayların güncellenmesi anlamına geldiğini ifade ederek, Çanakkale halkı depremin vereceği zararları bilerek uygun yapılaşmanın gereklerini yerine getirmelidir şeklinde konuştu.

418
Maden Tetkik Arama (MTA), en son 1992 yılında güncellediği ``Türkiye Diri Fay Haritası`nı 6 yıllık çalışmanın ardından yeniledi. Çalışmayla bazı fayların boyu uzarken, yeni yerlerde yeni faylar olduğu da görüldü. Çalışmayı değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç; “Kuzeyde Ganos Fayı, doğu ve kuzey doğuda Yenice Gönen Fayı, güneyde Edremit Fayı, batı ve kuzey batıda Ege denizi içindeki fayların etkisiyle üretilen her deprem Çanakkale ye ciddi zararlar verecek durumdadır” dedi.
 
“MTA anlayış farklılığı ortaya koydu”
MTA 2004-2011 yılları arasında gerçekleştirdiği 6 yıllık çalışmayla Türkiye `deki deprem tehlikesini inceleyerek depremin kaynağı diri fayların coğrafik dağılımları, nitelikleri ve deprem davranışları gibi jeolojik, jeomorfolojik ve sismolojik bilgileri içeren diri fay veri tabanını güncelledi.
 
Gelişmeleri değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeofizik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç; “Güncellenen diri fay haritası aslında MTA tarafından bilinen ve eksik olarak kendi haritalarında gösterilmemiş fayların güncellenmesi anlamına geliyor. Ayrıca MTA anlayış farklılığı ortaya koydu” dedi.
 
Büyüksaraç şunları söyledi; “Yenilenen diri kırık fay haritası Çanakkale ve çevresine yeni bir bilgi eklememiştir. Çanakkale ve çevresinde deprem üretme potansiyeli olan faylar zaten bilinmekteydi. Daha önceden yüzeyde gördükleri fayları işaretleyip üstelik bunların da deprem üretip üretmediğini ayırt etmeden diri kırık haritası olarak tanımlamışlardı. Oysa diri kırık, deprem üreten fay demektir. Dolayısıyla yüzey ya da yüzeye yakın yerleşim birimlerinde çizgisellikten faya kadar farklı süreksizlikler olabilir. Ancak bunlar içerisinde deprem kaynağı olanlar diri kırık olarak tanımlanır. MTA bu ayrımı yeni yaptı ve yeni hazırlanan haritada bu bilgileri kullandı. Bu durum bizim uzun zamandır eleştirdiğimiz ve düzeltilmesini istediğimiz bir eksiklikti. Ayrıca böyle bir harita olmadan da diri kırık yerlerini rahatlıkla mikro deprem etkinliği ile izleyebilirsiniz.”
 
“Çevredeki faylar ciddi zarar verecek”
Çanakkale ve çevresinde özellikle Ganos fayının çok önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç; “Denize doğru devamını rahatlıkla depremlere bakarak izleyebilirsiniz. Bu bilgi MTA tarafından yeni işlenmiştir. Diğer yandan Marmara içindeki fayların detaylı yerleri, uzanımları, devamlılığı benzer şekilde rahatlıkla izlenebiliyor. MTA’nın yeni haritasında bu bilgiler güncellenmiştir. Bu konuda MTA’yı tek ve otorite olarak kabul etmek ve onların gösterdiği yerlerde fay var diğer yerlerde yok ya da tam tersi her yerde fay var diye yerleşim sorunlarını arttırmanın gereği yok. Şu anda Çanakkale Belediyesi örnek bir çalışma içinde ve imara açık alanlarda detaylı zemin çalışması yaptırarak etrafında var olan deprem tehlikesine göre gerekli önlemleri almaya hazırlanıyor. Temel olan budur. Depreme karşı önlem almak ve hazırlanmak bu yolla olabilir. Diğer yandan Çanakkale için depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu tüm bölge halkının bilmesi ve ona uygun yapılaşma yapması gerekiyor. Kuzeyde Ganos Fayı, doğu ve kuzey doğuda Yenice Gönen Fayı, güneyde Edremit Fayı, batı ve kuzey batıda Ege denizi içindeki fayların etkisiyle üretilen her deprem Çanakkale`ye ciddi zararlar verecek durumdadır” dedi.
Paylaş