Büyük zaferin 96'ıncı yılı..

1925

 Büyük Taarruzun ardından 30 Ağustos 1922 yılında zafer ilan edildi. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96’ıncı yılında siyasilerden, Belediye Başkanlarından ve STK’lardan kutlama mesajları verildi. 30 Ağustos’un Türkiye Cumhuriyeti ve Devrimlerinin temelinin atıldığı günlerin en önemli zaferi olduğu belirtilen açıklamalarda, Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükran mesajları yer verildi.

   
30 Ağustos Zafer Bayramı için verilen kutlama mesajları şu şekilde;  
Vali Orhan Tavlı; Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında Türk Ordusunun 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 96. Yıldönümünü milletçe kutlamanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Aziz Milletimiz, yedi düvele karşı kanını ve canını ortaya koyarak var oluş mücadelesi vermiş, şanlı tarihini 30 Ağustos Zaferiyle taçlandırmıştır.  Milli birlik ve beraberlik ruhuyla vatanını canı pahasına koruyan Aziz Türk Milleti, eşine az rastlanır bir destan yazmış, vatan ve bayrak sevgisinin önüne hiçbir gücün geçemeyeceğini bütün dünyaya göstermiş, mazlum milletlere ilham ve umut kaynağı olmuştur. Eşsiz zaferlerle kurulduğu günden itibaren daima büyüyen, gelişen ve dünyanın önde gelen devletleri arasındaki müstesna yerini alan ülkemiz, 2023 hedeflerine doğru emin ve kararlı adımlarla yürümektedir.  Bu duygu ve düşüncelerle; Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanı ve milletinin istiklali ve istikbali için canını ortaya koyarak bize bu toprakları vatan kılan tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum.”
 
“Özgürlük ve bağımsızlığın yüreklerimizde olduğu nice günler diliyorum”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “30 Ağustos 1922’de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığını yaptığı Büyük Taarruz’un yani diğer bir ismiyle Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin şanlı zaferi ülkenin her bir yanında yankılanmıştır. Bu zaferden sonra işgalci güçler topraklarımızdan çekilmek zorunda kalmış, milli mücadelenin ve bağımsızlığın önemi bir kez daha gözler önüne serilmiştir. 30 Ağustos özgürlüğe, bağımsızlığa, insanca yaşamaya dair umutların, ancak sonsuz cesaret ve fedakârlıkla gerçekleşebileceğinin resmidir şüphesiz. İşte şanlı zaferimiz tam da bu nedenle 96 yıldır tüm ezilmişlerin umudu olmuş, mücadelelerinin yol göstericisi olmuştur. Ben de bu vesile ile birlik ve beraberliğin gücünün her daim aklımızda, özgürlük ve bağımsızlığın yüreklerimizde olduğu nice günler diliyor,  başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin parçası olan kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!”
 
“Kurutuluş Savaşı din, etnik köken, mezhep, kadın erkek, genç, yaşlı ayrımının yok edildiği süreçtir” 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; “Tarihte kırılma noktaları vardır, ulusların kaderini belirleyen, geleceklerini çizen. Tarihi kararlar vardır, kimsenin cesaret edemediğine cesaret eden ve kimsenin göremediğini gören kişileri önder, ebedi Başkomutan yapan. İşte öyle bir tarihin varisiyiz ve öyle bir öndere, ebedi Başkomutana sahibiz. Bu, övünç nedeni olmakla birlikte, bizlerin omuzlarına ağır sorumluluklar da yüklemektedir. Atatürk`ün izinde olan herkesin, sadece belli dönemlerde, göstermelik değil, her zaman antiemperyalist olmasının nedenlerinden biridir bu sorumluluk. Sorumluluğumuzu biliyoruz! Türkiye Cumhuriyeti`nin ve devrimlerin temelinin atıldığı en önemli günlerden ve en büyük zaferlerden biridir 30 Ağustos. Halkın birlik içinde olduğu; din, etnik köken, mezhep; kadın erkek, genç yaşlı ayrımının yok edildiği süreçtir Kurtuluş Savaşı. Bir olduğumuzda nelerin başarılabileceğinin kanıtıdır cephenin önü ve arkası. En zor günlerde halk iradesine önem vermenin, Meclisi devre dışı bırakmamanın neleri kazandıracağının göstergesidir o günler. Değerli Arkadaşlar, Bu bilinçle ebedi Başkomutanımız önderliğinde kazanılan Büyük Zaferin yıldönümü kutlu olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehit, gazi ve Büyük Zafere katkı sunan büyüklerimi saygı ve minnetle anıyorum.”
 
“Başkomutanlık Meydan Muharebesi, bağımsızlığın müjdesini veren bir zaferdir”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “30 Ağustos, Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutan olarak bizzat yönettiği ve bu nedenle Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak bilinen ve Anadolu’ya bağımsızlığın müjdesini veren bir zaferdir.  30 Ağustos Zaferi, aziz milletimizin gücünün ortaya koyulması bakımından da büyük anlam ifade etmektedir. 30 Ağustos, ümmetten millete; Sevr’den Lozan’a; İmparatorluktan Cumhuriyet’e geçişin dönüm noktası, Türk Halkı’nın emperyalizme verdiği derstir. 30 Ağustos, yalnızca bir askeri başarı değil, Türkiye’nin laik ve demokratik bir Cumhuriyet olarak yoluna devam etmesinin yolunu açan zaferdir. Kurmaya çalıştıkları saray rejimi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasal kurumlarını teslim almaya çalışanlar, uyguladıkları yıkım projesiyle ulus devleti hedef almaktadırlar. Çanakkale’de yazılan destan ve Başkomutanlık Meydan Muharebelerini Atatürk’ü yok sayarak anmaya çalışanlar bilmelidirler ki Mustafa Kemal Atatürk’ü ne bu milletin kalbinden nede dünya harp tarihin sayfalarından silmeye güçleri yetmeyecektir. Bu anlamlı zaferin 96. yıl dönümünde büyük önderimiz, Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk`ü ve vatanı uğruna canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, yüce milletimizin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyorum.”
 
“Çanakkale’nin avukatları olarak minnet ve şükranla anıyoruz”
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan; “30 Ağustos zaferinin yıldönümünde, vatanımızı kurtararak bağımsızlığımızı bize kazandıran kahramanlarımızı, Çanakkale’nin avukatları olarak minnet ve şükranla anıyoruz. Bu zafer, Mustafa Kemal Atatürk gibi bir liderin ve özverili bir toplumun eseridir. Karşısında donanımı ve imkanları daha fazla olan kuvvetlere karşı koyarak ülkesini kurtaran geçmişimiz bize her olanaksızlığın; vatan sevgisi ve birliktelikle aşılabileceğini göstermiştir.  Biz Avukatlar, her zaman kahramanlarımızı örnek aldık almaya da devam edeceğiz. Bizler yüklendiğimiz sorumluluğun bilinci içerisinde aynı ülkemizi savunanlar gibi hukuk devletini ve adaleti savunmaya devam edeceğiz. Büyük zafer için verilen mücadelenin sonunda önce bağımsızlığın ardından da cumhuriyet değerlerinin elde edilmesini borçlu olduğumuz başta Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum.”
A.D.D Şube Başkanı Necmi Akyalçın; “Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak 30 Ağustos bizler için önemli bir tecrübedir. Böylesi süreçleri de başarıyla atlatabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olmanın özgüveni ve soğukkanlılığıyla bölgemizin örnek ülkesi olarak olayları akıl süzgecinden geçirip irdeleyerek karşı karşıya kaldığımız sorunlarımızı çözeceğimize olan inancımız tamdır. 30 Ağustos büyük zaferimizin 96. yılını kutlar; bu zaferi sağlayan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm yiğitlerimize şükranlarımızı sunarız.”
 
“Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı”
ÇYDD Çanakkale Şubesi yönetim Kurulu; “Büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk bu zafer için “Ulusal tarihimiz çok büyük, parlak zaferlerle doludur. Ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı.” dedi. 30 Ağustos 1922’de tüm varlığını ortaya koyarak özgürlük ve bağımsızlığın bedelini ödeyenlere Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, İsmet Paşaya, tüm cephe arkadaşlarına ve gelecek kuşaklara borcumuz var.”
Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar; “Bizlere bağımsızlığımızı armağan eden Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile canlarını bu vatan için feda eden tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor, tüm ulusumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramı`nı en içten dileklerimizle kutluyoruz.”
 
“Sömürgeci devletlerin kirli emelleri boşa çıkmıştır”
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin; “30 Ağustos`un Türkiye`nin geleceği için binlerce şehidin, milli birlik ve beraberlik ruhu içinde canları pahasına, özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin sonsuza dek sönmemek üzere yakıldığı büyük bir zaferdir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu zaferi bize armağan eden İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, bu tarihi günde, devletimizin kurucusu Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi derin saygıyla anıyor, büyük fedakarlıklarla kazanılan 30 Ağustos Zaferi’nin bu mutlu yıldönümünde, değerli hemşerilerimin, Aziz Türk Milletinin ve Silahlı Kuvvetlerimizin şanlı bayramını yürekten kutluyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.”
Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş; “Eşsiz kahramanlık ve fedakârlıkların öyküsü niteliğindeki kurtuluş mücadelemiz Allah’a hamdolsun ki 30 Ağustos 1922 günü zaferle taçlanmış, sömürgeci devletlerin vatan toprağımız üzerindeki kirli emellerini boşa çıkartmıştır. Öte yandan, tarihimizin en şanlı zaferleri arasında yer alan 30 Ağustos Zaferi, dünyanın farklı noktalarında baskı ve zulme uğrayanlara bağımsızlık yolunda ilham vermesi açısından da emsalsiz bir örnek teşkil etmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlık uğrunda canlarını feda eden kahraman şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyor, aziz hatıralarının önünde saygıyla eğiliyorum.”
(Oya Koyuncu)
Paylaş