"Büyük Zafer"in 105'inci yılı kutlu olsun...

1388

 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105’inci yılı kutlu olsun. Birinci Dünya Savaşı’nın en çetin çatışmalarına sahne olan, savaşın stratejisi içinde Osmanlı’nın en önemli cephelerinden biri haline gelen, sonuçları itibariyle farklı olaylara, savaşlara ve tarihsel süreçlere neden olan Çanakkale Deniz Zaferi, dünya savaş tarihindeki yerini aldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı, “Anafartalar Kahramanı” olarak değerlendirildiği Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105’inci yılı kutlanıyor. Bu yılki kutlamalar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemik” kategorisinde, yani küresel salgın kategorisinde değerlendirilen ve mücadele edilen corona virüsü (Covid-19) gölgesinde gerçekleşirken, çelenk sunumu haricindeki tüm etkinlik, tören ve programlar iptal edildi. Çanakkaleli siyasiler ve sivil toplum kuruluşları Deniz Zaferi’nin 105’inci yılı nedeni ile mesaj yayınlayarak kutlama dileklerini paylaştılar. 

 
Turan: “Çanakkale, Cumhuriyeti önsözüdür” 
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan: Çanakkale Zaferi, bir milletin bağımsızlık ve vatanı uğruna kahramanca dünya tarih sahnesine çıkarak altın harflerle yazdığı bir destanın adıdır. Çanakkale Destanı, bir milletin yeniden doğuşu ve şeref abidesidir. Her tarafı kuşatılan milletimiz, tüm imkansızlıklarla bir varoluş mücadelesi gösterdi. Milletimiz birlik ve beraberliği, eşsiz fedakarlığı, dayanışması ve manevi gücüyle dünyaya önemli bir mesaj verdi. Bu yıl, Çanakkale Zaferi’mizin 105. yıl dönümünü, 83 milyon olarak büyük bir gurur ve heyecanla idrak ediyoruz. Çanakkale`de verilen bu destansı mücadele, tarihin onurlu sayfalarında yerini koruyor. Çanakkale, ülkemizin manevi hudut karakolu, Cumhuriyeti önsözüdür. Bağımsızlık iradesinin Anadolu’ya yayıldığı topraklardır. Çanakkale’de yazılan destan, İstiklal Harbimizi zafere ulaştıracak direniş ruhuna ilham vermiştir. Çanakkale, bir asrı aşkın zamandır Anadolu’ya rehber olma niteliğini sürdürüyor. Çanakkale’de yalnızca bir destan yazılmadı, yüzyıllara ışık tutacak bir ruh doğdu. Bugün İdlib başta olmak üzere, millet ve ülke olarak yaşadığımız bu hassas süreçte de Çanakkale Ruhu’nun ne kadar diri ve canlı olduğunu bir kez daha gördük. Mehmetçiklerimiz, milletimizin huzuru, ülkemizin güvenliği için, bugün de aynı inançla, aynı kararlılıkla mücadele ediyor. Büyük fedakarlıklarla bizlere emanet bırakılan bu vatanı, her alanda büyütmeyi tarihin bize yüklediği bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu duygularla, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi`nin yıl dönümünde tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. Çanakkale Zaferi’miz kutlu olsun. 
 
Erkek: “Çanakkale Savaşı, dünyanın en büyük savaşlarından biridir”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek: Çanakkale Savaşı, dünyanın en büyük savaşlarından biridir, ama aynı zamanda barış demektir. Kardeşlik ve centilmenlik anlamına gelir.  Çanakkale`de, Vatan savunması için binlerce şehit verdik. Ancak milletin, yeni ve bağımsız bir devletin dirilişini sağladık. Çanakkale Zaferi, Kanla sulanmış toprağın, kan kırmızısı olan denizin üstünde, mavi gökyüzünün altında özgürce yaşamamızın mimarı, kurtuluşun ve kuruluşun önderi ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk`ün tarihte parladığı başarıdır. Kadını erkeği, genci yaşlısı, doğulusu batılısı, söz konusu vatan toprağı denilince neler yapabileceğini Çanakkale`de göstermiştir.  İşgal varsa ve bağımsızlığımıza kastedilmişse "neden, nerede ve ne için" diye sorulmayacağının göstergesidir Çanakkale.  Günümüzde ilginç söylemlerle karşılaşıyoruz. Bunlar tarihi olarak büyük yanılgılardır. Çanakkale Savaşları, Kurtuluş Savaşı ve destansı yurt savunmaları hiçbir şeyle kıyaslanmamalıdır. Kimse kendisini cephede ölüm emri veren, başka ülkelerin toprakları ve iç işleriyle değil, yurduyla ilgilenen, barışı yurtta ve dünyada savunan, aklın ve cesaretin sembolü Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk`e benzetmemelidir. Bir savaşa ev sahipliği yapsa da barışın ve kardeşliğin kenti olarak anılan Çanakkale`den, büyük zaferin 105. yılını kutlar, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anarım.
 
İskenderoğlu: “Hiçbir zaman unutulmayacaktır” 
AKP Çanakkale Milletvekili ve Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Jülide İskenderoğlu: Tarihi şanlı zaferlerle dolu bir milletin asırlık uykusundan uyandığı ve küllerinden yeniden doğduğu, yedi düvele meydan okuyarak dönemin en modern ordularını dize getirdiği, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın akışını değiştirdiği yerdir Çanakkale… Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleriyle “Çanakkale bu günümüzü kurtaran, maziye kahramanlığını ve büyüklüğünü iade eden bu toprakları bize ebedî vatan yapan zaferin adıdır.” Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış olan Türkiye Cumhuriyeti, ölümsüz kahramanlarımızın fedakârlıkları ile elde edilen eşsiz zaferlerin sağlam temelleri üzerinde yükselmiştir. Ülkemizin bağımsızlığı, vatanın bölünmez bütünlüğü, milli birlik ve beraberliğimizin korunması uğruna üstün fedakârlıklar göstererek, canını düşman namlularına siper eden ve bunun nişanını gururla taşıyan şehitlerimizin kahramanlıkları hafızalarımızdan asla silinmeyecek ve hiçbir zaman unutulmayacaktır. Çanakkale şehitlerinin torunları olarak, istiklalimizden, istikbalimizden ve özgürlüğümüzden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Bize düşen en büyük sorumluluk, bizlere bırakılan bu mirasa, vatanımıza, birliğimize ve beraberliğimize layıkıyla sahip çıkarak, Çanakkale Savaşları’ndaki ruhu, heyecanı, azmi, kararlılığı, birliği ve beraberliği kalbimizde her zaman hissetmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü’nde bu toprakları bize vatan olarak emanet eden bütün şehitlerimizi, başta Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanı ve milleti için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden bütün kahramanlarımızı rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum
 
Vali Tavlı: “Çanakkale Zaferi,  esaret altında yaşayan bütün mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı: 8 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105. Yıldönümünde Şanlı Ecdadımızın Çanakkale Destanını yazarak vatan kıldığı bu topraklarda  Çanakkale Destanını yazan Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmanın manevi onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. 105 yıl önce dönemin en güçlü donanmasına sahip İtilaf Kuvvetleri`ne karşı, Çanakkale Ruhuyla kenetlenen ecdadımız, istiklalini ve istikbalini korumak isteyen bir milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağını bütün dünyaya göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünün yazıldığı, kurtuluş mücadelemizin temellerinin atıldığı, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanının canla, kanla, imanla yazıldığı Çanakkale Zaferi,  esaret altında yaşayan bütün mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur. Tıpkı 105.yıl önce verdiği istikbal ve istiklal mücadelesiyle tarihe altın harflerle adını yazdıran Aziz Türk Milleti, Kahraman Ordusuyla bugün de yarın da vatanına, geleceğine ve bağımsızlığına sahip çıkma azim ve kararlılığında olduğunu Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı ve Bahar Kalkanı Harekatlarıyla da bütün dünyaya ilan etmiştir. Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı ve Bahar Kalkanı Harekatlarında destan yazan kahramanlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum. Cenabı Allah’ım Kahraman Ordumuzun, Mehmetçiğimizin yar ve yardımcısı olsun. Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferini kutluyor; başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silah Arkadaşları ve topraklarımızı vatan kılan Aziz Şehitlerimizin ve Gazilerimizin manevi hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun.
 
Gökhan: “Eldeki kısıtlı imkanlar ancak yüksek bir inançla kazanılan deniz zaferinin şahididir bu kent”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan: Çanakkale`yi devamlı surette “Barışın Kenti” olarak anarız. Bunun en önemli sebeplerinden biri, tarihimizin muazzam savaşlarla dolu olmasıdır. Bilinen en eski savaş, mitolojide sözü geçen Troia Savaşlarıdır. Günümüzden tam 105 yıl önce ise sadece bizim değil tüm dünyanın hafızasına kazınan Çanakkale Savaşlarına tanıklık etmiştir bu kent… Bu savaş; emsalsiz bir vatan sevgisini ve bu uğurda gösterilen benzersiz bir cesareti getirir akıllara. Daha çocuk yaşta sayılabilecek erlerden, gözü pek kumandanlara, cepheye mermi taşıyan analardan, askere üniforma diken genç kızlara kadar bir olmuş, kenetlenmiş bir milletin bağımsızlık ve özgürlük düşünceleri ile sarsılmaz inanç ve umutlarının can bulmuş halidir Çanakkale Savaşları… Ve bu savaşların seyrinde 18 Mart`ın anlamı büyüktür. 18 Mart 1915`te dünyanın belki de en büyük donanmalarına karşı, eldeki kısıtlı imkanlar ancak yüksek bir inançla kazanılan deniz zaferinin şahididir bu kent. Bu büyük zafer; elbette ki kolay kazanılmamış, kaybımız da çok büyük olmuştur. En acı detaylardan biri de Çanakkale Savaşı yıllarında ülkenin dört bir yanındaki pek çok okulun mezun verememesidir… Böylesi büyük bir zafer ve büyük acı, elbette bizlere de önemli dersler bırakmıştır. Savaşın en karanlık yüzüne şahit olan bu kenti; atalarımızın eşsiz vatan sevgisini onlardan devralarak “Barışın Kenti” olarak yüceltiyoruz bugün bizler de… Geçmişte mezun olamayan çocuklarımızın anısına, gelecekteki çocuklarımız savaş yüzü görmesin ve umutları hep taze olsun diye “barış” diyoruz… Vatan toprağı için yüz binlerce şehit verdiğimizi unutmadan bu topraklarda; her gün adımlarımızı barış için atıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; Dünya tarihinin akışını değiştiren, Çanakkale`yi dünyadaki ‘geçilemeyen` tek şehir yapan, vatan toprağına özgürlüğü, bizlere de barışı emanet bırakmış olan Deniz Zaferimizin 105. Yılını kutluyor; kentimizin, tüm dünyaya mal olmuş manevi sorumluluğu yüksek bu anlamlı gününde başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, kahraman gazilerimizi minnetle anıyor, saygı ve şükranlarımı sunuyorum.
 
Özacar: Çanakkale Zaferi’nin  105.Yıldönümü Kutlu Olsun
Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar: “Bir asır geçse de zaferler ve onları gerçekleştiren kahramanlar asla unutulmaz. Çanakkale Deniz Zaferi,  bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik ruhuyla verilen onurlu bir mücadelenin ürünüdür. Eşine az rastlanır bir kahramanlığın, toprakları vatan kılan bir mücadelenin, bağrından lider çıkaran bu destanın, 105. Yıldönümü kutlu olsun. Yedi düvele karşı göğsünü siper edip, vatan aşkı ve özgürlük tutkusu için tarihin seyrini değiştiren bir mücadele bu topraklarda yaşanmıştır. Emperyalist güçlerin dünya sahnesinden silinmesinin en çarpıcı örneği bu topraklarda verilmiştir. Omuz omuza savaşıp, bugün koyun koyuna yatan kahraman şehitlerimiz, milletimizin bin yıllık birlik ve beraberliğinin en büyük nişanesidir. Çanakkale Zaferi; Türk milletinin gurur kaynağı, muzaffer tarihinin mümtaz sayfalarından biridir. Her bir Gelibolulu bu zaferin gururunu yaşamaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.’ sözlerinde ifadesini bulan bu destan, Türk askerinin istiklali uğruna nelerini feda edebileceğinin benzeri olmayan bir sembolüdür.  Bu nedenle, Gelibolulular olarak, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizin canları pahasına bizlere emanet ettiği bu mukaddes vatanı, daha yükseklere taşımanın gayreti içindeyiz. En büyük idealimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devletini sonsuza kadar yaşatmak ve korumaktır.  Bugün aynı zamanda, yok olacağına inanılan bir milletin gerektiğinde vatanı uğruna ölüme koşarak gittiğinin nişanesi olan “Şehitler Günü”dür. Vatan, şehitlerimizin sayesinde dimdik ayaktadır ve onların kahramanlık ve cesaretinden aldığı güçle aydınlık istikbale doğru kararlılıkla yürümektedir. Bizler, şehitlerimizin kutsal emanetine kararlılıkla sahip çıkacak, ülkemizi hak ettiği yarınlara taşımak için birlik ve beraberlik içerisinde hedeflerimize hep birlikte yürümeye devam edeceğiz.  Tüm halkımızın bu gururlu gününü kutlarken, bu ruhu bize gösteren, bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere milli mücadelede hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum.
 
Yıldırım: “Destansı bir zaferdir”
Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanı Hüseyin Yıldırım: Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi, o dönemdeki tüm imkansızlıklara rağmen, aziz milletimizin bağımsızlığı, onuru ve vatanı uğruna hiçbir fedakarlıktan çekinmediğini gözler önüne seren şanlı bir zaferdir. 20`inci yüzyıl başlarında, Çanakkale`de bu milletin yedi düvele dünyanın en güçlü devletlerine karşı verdiği destansı, bağımsızlık ve hürriyet mücadelesi, dünya tarihinin yeniden yazılmasına sebep olmuştur. Çanakkale, bastığımız yerlerin topraktan öte, binlerce insanın cesaretiyle, gücüyle ve azmiyle nasıl "vatan" toprağına dönüştüğünü bizlere anlatan destansı bir zaferdir. Bizler Çanakkale ‘de yaşayanlar olarak cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı topraklarda nefes aldığımız için kendimizi şanslı addediyoruz. Bu duygu ve düşünceler  ile Çanakkale Deniz Zaferinin 105.Yıl dönümünü kutluyor, Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimize Allah`tan rahmet diliyorum.
 
Şarlan: “Çanakkale Zaferi, bir özgürlük destanıdır”
Çanakkale Baro Başkanı Avuukat Bülent Şarlan: 18 Mart 1915, tarihimizde askeri ve siyasi başarının yanında, inanç ve azimle yaratılmış bir özgürlük destanıdır. Çanakkale Zaferi, vatan topraklarını korumak için kenetlenen bir milletin bağımsızlık ve egemenlik aşkının ibret verici kahramanlık öyküsüdür.  18 Mart 1915 Çanakkale, bir milletin bağımsızlığını yok etmeye yemin etmiş emperyalizmin, boğazın sularında boğulduğu yerdir.  Anadolu’dan Ortadoğu’ya, Balkanlar’dan Kuzey Afrika’ya kadar kökeni ne olursa olsun Mehmetçikler, aynı dava uğrunda Çanakkale’de bir araya gelmişler, aynı toprağa kanlarını akıtmışlardır. Çanakkale Barosu Avukatları olarak, şehitlerimizin omuzlarımızdaki sorumluluğuyla, kahramanların ruhumuzdaki onuruyla onlara layık olmak için çalışıyor, onların bıraktığı mirası gelecek nesiller aktarmayı kendimize bir görev biliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 105. yıl dönümünü kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.
 
Üzen: “İnanmanın ve sonunda zafere ulaşmanın bir abidesidir” 
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen: Çanakkale Şehitleri, yazdıkları destanla, yaşattıkları onurla, insanlara ışık ve ilham oldular. Çanakkale Kahramanları, aynı amaçta, aynı idealde, aynı davada buluşmuş şanlı insanlardır. Çanakkale Zaferi; inanmanın ve sonunda zafere ulaşmanın bir abidesidir. 105 yıl önce atalarımız vatanını almaya gelen düşman askerini bile kucağına alıp siperine bırakırken, en vahşet anlarda dahi centilmenliğini terk etmezken düşmana bile saygıyı gösterdi. Savaştan gönderilen nice mektup, cephede geçen nice anı bu savaşın bir şeref, onur ve namus savaşı olduğunu da bizlere göstermiştir. Çanakkale Ticaret Borsası adına, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105. Yıldönümü ve Şehitleri Anma günü vesilesiyle başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm Çanakkale Şehitlerini saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz
 
Kaya: “Bu zafer aynı zamanda milli mücadelenin de ilk kıvılcımı olmuştur”
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya: Dünya tarihinde eşine az rastlanır kahramanlık mücadelelerinden olan Çanakkale Zaferi`nin 105. yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşarken kutsal vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.  Maalesef ki bu sene dünya genelinde yaşanan Korona virüsünden dolayı Çanakkale Zaferi törenlerini kutlayamamanın burukluğu içindeyiz. Çanakkale Zaferi Türk milletinin imkânsızı başardığı, vatan sevgisini ve iman gücünü en üst safhada ortaya koyduğu eşsiz bir destandır. 18 Mart 1915 tarihinde `Çanakkale Geçilmez` diye yazılan bu destanla 783 bin km kare vatan toprağı içinde kardeşliğin ve ulus olma bilincinin de tohumları atılmıştır. Dünya tarihini ve masa başında yapılan hesapları değiştiren bu zafer aynı zamanda milli mücadelenin de ilk kıvılcımı olmuştur. Tarih boyunca, hürriyet ve bağımsızlığına düşkünlüğüyle temayüz etmiş milletimiz; her türlü zorluğa karşı durmuş, kanı, canı pahasına mücadele vermekten çekinmemiştir. Bu özelliğiyle hem esaret yüzü görmemiş hem yaşadığı coğrafyada barış ve huzurun teminatı olmuş, hem de diğer mazlum milletlerin umudu olmuştur.   Bu vatan için canlarını seve seve veren şehitlerimiz, emsalsiz özverileriyle, milletimizin değerlerinin ne kadar sağlam ve güçlü olduğunu tarih boyunca kanıtlamışlardır. Bugün bizlere düşen görev, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve emanet edilen bu kutsal toprakları, aynı şuurla sahip çıkarak korumak ve bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde aktarmaktır. Bu düşüncelerle, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi`nin 105. yıldönümünde başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatan uğrunda canlarını feda eden tüm şehit ve ebediyete göçmüş gazilerimizi rahmetle anarken, yaşayan gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diler, selam ve saygılarımı sunarım.” dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş