Büyük buluşmaların adresi Çanakkale olacak

Çanakkale Savaşları`nın 100. yıldönümü olan 2015 yılı etkinlikleri kapsamında, ulusal ve uluslararası programlara Çanakkale ev sahipliği yapacak. 2015 yılına dolu dolu hazırlanan Çanakkale`de kurumsallaşma çalışmalarını tamamlayan Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi, bir yandan proje başvurularını kabul ederken, diğer yandan ise 2015 yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek olan `Balkan Coğrafyası Çanakkale Buluşuyor` , `1915 Vatan Coğrafyası Çanakkale`de Buluşuyor` Projesi ve Çanakkale Feshane Tanıtım Günleri için tüm hazırlıklarını sürdürüyor.

906
 
 
Barışın kenti Çanakkale; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve çok sayıda Bakan`ın katılması beklenen Çanakkale Savaşları`nın 100. yıldönümü olan 2015 yılı etkinlikleri için gün sayıyor. Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi, büyük buluşmalara tanıklık edecek olan Çanakkale`de 2015 yılı çalışmalarına tüm hızıyla devam ederken, devletin üst kademesinden alt kademesine kadar bir çok önemli ismin ağırlanacağı 2015 yılı etkinlikleri çerçevesinde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yanı sıra Çanakkale`de ilklere de imza atılacak. Çanakkale Savaşları`nın 100. yıldönümü olan 2015 yılı etkinlikleri ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a bilgiler veren 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, Çanakkale Savaşları`nın 100. yılı olan 2015 yılının büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Bugüne kadar 2015 yılı için başvurulan 400`ü aşkın proje içerisinden yaklaşık 40`ın üzerinde projenin başarılı bulunduğuna dikkat çeken Akkuş; “Önümüzdeki günlerde bir çok proje hayata geçirilecek. Bu projelerin içerisinde sempozyumların yer aldığı gibi savaşa katılmış ülkelerin artık savaşın 100. yılında barış söylemini dile getirecekleri ve ülkeler arasında işbirliklerin artacağı, kültürel etkileşimin maksimum düzeyine çıkacağı bir fırsat yakalanmıştır. 2015 bu anlamda bir PR yılıdır” dedi.
 
 
Proje sayısı 400`ü aştı
Kurumsallaşma çalışmalarını tamamlayan Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi`ne 2015 yılı için 400`ün üzerinde proje başvurusu yapıldığını vurgulayan Akkuş, bu projelerden yaklaşık 40`ın üzerinde projenin başarılı bulunduğunu belirterek; “Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi olarak kurumsallaşma çalışmalarımızı tamamladıktan hemen sonra proje başvuruları gerçekleşti. Bugüne kadar 400`ün üzerinde proje müracaatı gerçekleşti. Değerlendirme Kurulumuz var. Yaklaşık 66 tane alanında uzman kişilerin yer aldığı değerlendirici kurulumuz, farklı gruplar oluşturarak gelen projeleri değerlendirdiler. 70`i geçen projeler başarılı olarak kabul edilmektedir. 400`ü aşkın proje içerisinden yaklaşık 40`ın üzerinde proje başarılı bulundu. Bu demek değildir ki, başarılı bulunmayan projelerin uygulanmayacağı, bu projeler zaman içerisinde değerlendirilebilecek projelerdir” dedi.
 
“2015 PR yılıdır”
Çanakkale Savaşları`nın 100. yılı olan 2015 yılının büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Akkuş; “Yeni kurulan bir yapı söz konusu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kuruldu. Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezimizin hiç şüphesiz en önemli kanısı şu oldu. Yeni yapı tesis edilinceye kadar burada bir proje datası oluştu. Bu data içerisinde hem bir taraftan projeler toplanırken hem de diğer taraftan da değerlendirilme fırsatı yakalandı. Dolayısıyla bir zaman kaybının önüne geçilmiş oldu. Çanakkale Valiliği ile birlikte Alan Başkanlığı`nın 2015 yılı içerisinde düzenleyeceği bir dizi etkinlikler olacak. Bu etkinliklerin önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çanakkale Valiliği ile Alan Başkanlığı`nın koordinasyonu içerisinde başarılı projeler değerlendiriliyor. Önümüzdeki günlerde açıklama yapılarak bir çok proje hayata geçirilecek. Bu projelerin içerisinde sempozyumların yer aldığı gibi savaşa katılmış ülkelerin artık savaşın 100. yılında barış söylemini dile getirecekleri ve ülkeler arasında işbirliklerin artacağı, kültürel etkileşimin maksimum düzeyine çıkacağı bir fırsat yakalanmıştır. 2015 bu anlamda bir PR yılıdır” diye konuştu.
 
“Büyük bir heyecan oluşmaya başladı”
Çanakkale`nin 2015 yılında hem ulusal hem de uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacağına dikkat çeken Akkuş, Türkiye`nin çeşitli illerinden 2015 yılı için önerilerin yanı sıra proje başvurularının gerçekleştiğini ve bu anlamda da 2015 yılı öncesi büyük bir heyecanın oluşmaya başladığını söyledi. Akkuş; “2015 yılında ilimiz ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak ve bir fırsat yakalanacak. Burada barış söylemleri gerçekleşecek. Burada hem savaşa katılan ülkelerle basketbol müsabakalarından tutun futbol müsabakalarına, savaşa katılan ülkelerin ressamlarından, heykeltıraşlarına yani bütün sanatçılarına kadar ortak işbirlikteliğinin sağlanacağı önemli bir etkinlik yakalanmış olacak. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın da 2015 ile ilgili düşüncelerini ifade etmesi önemliydi. Çünkü devletin en tepesinden en alt kademesine kadar 2015 aslında herkes için önemli bir yıl olarak kabul ediliyor. 2015 yılı devletimizin hedeflemiş olduğu 2023 yılı hedefleri için önemli bir sıçrama tahtası olacaktır. Bu anlamda gerek yerelde gerekse ülke genelinde sayın Cumhurbaşkanımızın da söylemleriyle büyük bir heyecan oluşmaya başladı. Biz bu heyecanı nereden anlıyoruz? Mesela İstanbul, İzmir Ankara ve Eskişehir gibi büyük şehirlerimizden ve diğer vilayetlerimizden 2015 yılı ile ilgili neler yapabiliriz diye öneriler geliyor ve proje başvuruları gerçekleşiyor. Çok kısa bir sürede 400`ün üzerinde proje sayısına çıktık. Ayağı yere basan projeleri kabul ediyoruz ve bunları değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale 2015`e dolu dolu hazırlanıyor
Anma törenlerinin gerçekleştirileceği 2015 yılı içerisinde konser, sempozyum, konferans, panel, sportif faaliyetleri içinde barındıran bir dizi kültürel ve sanatsal etkinliklerin yer alacağını kaydeden Akkuş; “Yıl içerisinde 3 Kasım 2014 yani ilk bombardımanın gerçekleştiği günün 100. yıl dönümünü Çanakkale Valiliğimizin öncülüğünde geçtiğimiz gün gerçekleştirdik. Bir anma programı gerçekleşti. Burada 81 erimiz ve 5 tane subayımız şehit olmuştu ve Seddülbahir`de ilk kez bir devlet töreni gerçekleşti. Koca Seyit`in vefatının 75. yıldönümü anma törenleri gerçekleştirildi. 9 Ocak tarihinde itilaf devletlerinin ülkemizi terk edişi ile ilgili bir etkinlik düşünülüyor. 18 Mart ve 24-25 Nisan törenleri zaten devlet törenleri olarak uygulanıyor. 10 Ağustos törenleri var bir de alternatif tören olarak 6 Ağustos ve 8 Ağustos 2015 tarihlerinde Avustralyalılar ile Yeni Zelandalıların katılım gerçekleştireceği törenler var. Bu törenlerin sonucunda yıl içerisinde konser, sempozyum, konferans, panel, sportif faaliyetleri içinde barındıran bir dizi kültürel ve sanatsal etkinliklerin yer alacağı çalışmalar yürütülmektedir. Bugüne kadar yayınlanmamış görüntülerin yer aldığı gazilerimiz ile röportajların gerçekleştirildiği belgeseller söz konusudur. Aynı zamanda sergiler ile ilgili çalışmalar var. Kitaplar ile ilgili projeler var. Kültürel faaliyetler 2015 yılı içerisinde gerçekleştirilecek ama kalıcı eserlerde bırakmak gerekiyor. Bu 400 projemizin içerisinde sosyal, kültürel faaliyetlerin yanı sıra kalıcı eserlere yönelikte projeler sunuluyor. Önümüzdeki günlerde hem 2015 yılı içerisinde gün gün neler yapılacağına dair taslak bir çalışmayı koyacağız. Bunun içerisinde yeni ilavelerin olacağı bir takvime dönüşecek. 3 Kasım 2014 tarihinde başlayıp 9 Ocak 2016 yılında bitecek şekilde etkinliklerin planlaması gerçekleşecek” şeklinde konuştu.
 
Büyük buluşmaların adresi Çanakkale olacak
2015 yılı etkinlikleri kapsamında 14 Aralık Pazar günü `Balkan Coğrafyası Çanakkale Buluşuyor` Projesi`nin Gelibolu Mevlevihanesi`nde gerçekleştirileceğinin altını çizen Akkuş, ayrıca 18 Mart Deniz Zaferi`nde Osmanlı coğrafyasından şehit torunlarının katılacağı `1915 Vatan Coğrafyası Çanakkale`de Buluşuyor` isimli proje düzenleneceğini dile getirdi. Ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Çanakkale`de 2-5 Ocak tarihleri arasında ise Feshane`de Tanıtım Günleri düzenleneceğini belirten Akkuş; “Çanakkale 2015 yılında ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak dedik. Bunun ilk örneğini 14 Aralık Pazar günü yaşayacağız. 14 Aralık Pazar günü `Balkan Coğrafyası Çanakkale Buluşuyor` projesiyle Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kırım`a kadar Balkan Coğrafyası`ndan Başbakan Yardımcısı, Bakanlar, Milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlarının katılacağı buluşmayı Gelibolu Mevlevihanesi`nde gerçekleştireceğiz. Bu yıl 4.`sü gerçekleşecek buluşmaya Başbakan Yardımcımız Prof. Dr. sayın Numan Kurtulmuş katılacak. Diyanet İşleri Başkanımızın da katılması bekleniyor. Çünkü Balkan Coğrafyası`ndan gelip 1915`te şehit olan kahraman askerlerimiz vardı. İkinci buluşma ise 18 Mart Deniz Zaferi`nde 1915 Vatan Coğrafyası Çanakkale`de Buluşuyor Projesi`yle az önce ifade ettiğim Balkan Coğrafyası`nın yanı sıra Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, Filistin, Azerbeycan`dan ve ismini sayamadığımız o günkü Osmanlı coğrafyasından şehit torunlarını getirip burada buluşturacağız. Burada iki amacımız var. Birincisi, savaşın büyüklüğünü göstermek ikincisi ise kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin torunlarını milletimizle buluşturmak. 2-5 Ocak tarihleri arasında da Feshane`de tanıtım günleri gerçekleşiyor. Çanakkale için bu ilk olacak. Bir çok Feshane etkinliğinde şunu görmüşüzdür. Gıda değerleri biraz daha öne çıkmıştır ama Çanakkale Feshane Tanıtım Günleri`nde kültür ve tanıtım daha fazla öne çıkacak. 2015 yılının henüz ilk başlarında gerçekleşecek bir etkinlik olması açısından da önemli. Feshane Tanıtım Günleri 200-500 bin ziyaretçinin katılacağı önemli bir etkinlik olacak ve kenti tanıtma fırsatı yakalayacağız” dedi.
Paylaş