"Bütçede pandemi koşulları dikkate alınmadı"

679
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu tarafından TBMM`de görüşülmeye devam eden 2021 Merkezi Yönetim Bütçesi`ne dair açıklama yapıldı. 2021 yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısı görüşmeleri TBMM`de görüşülmeye devam ettiği ifade dilen açıklamada, 2021 Merkezi Yönetim Bütçesi`nde harcamalar yönünden bütçenin en büyük payı güvenlik harcamalarına gittiği ifade edildi. Savunma Sanayi Destekleme Fonu`nun gelirleri ve harcamaları, iç güvenlik aygıtlarına verilen ödenekler ve adalet bütçesi için ayrılan ödenekler bir arada düşünüldüğünde bunun toplamda 300 milyar lirayı ve toplam bütçe ödeneklerinin yüzde 23`ünü belirtildi. Öte yandan 2021 yılındaki yatırım bütçesindeki en büyük payın ulaştırma yatırımlarına ayrılmış olduğu ve bütçeden şehir hastaneleri için 16 milyar lirayı aşan bir kaynağın ayrıldığı ifade edilen açıklamada; "Yani bütçe verileri, iktidara yakın inşaat gruplarının bu bütçeden en büyük payı almayı sürdüreceğini ortaya koyuyor" denildi. 
 
"Milli Eğitim Bakanlığı bütçe teklifi önceki dönem yapılan tekliflerden farklı değil"
Milli Eğitim Bakanlığı bütçe teklifinin önceki dönem yapılan tekliflerden çok farklı olmadığı belirtilen açıklamada; "Okullar ve üniversitelerimizde eğitim bileşenlerinin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve veli örgütlerinin bütçe sürecine katılmadığı, yani bütçe hakkının, yıllarca olageldiği gibi, hayata geçirilmediği bir bütçe süreci ile karşı karşıyayız. 2021 bütçesi, tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi, toplumsal cinsiyete duyarlı olmayan; kamu hizmetleri alanında yaşanan tek tipleştirme, kutuplaştırma, piyasalaştırma, ticarileşme ve okul türleri açısından ayrımcı uygulamalara paralel bir anlayış ile hazırlanmıştır" denildi. 
 
"Eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçelerde gerçek anlamda bir artışın yapılmadığı görülmekte"  
Açıklamada; "13 Aralık Pazar günü TBMM Genel Kurulu`nda görüşülecek olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, eğitim sisteminin, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin ciddi sorunlar yaşadığı pandemi koşullarında bile en temel ve zorunlu ihtiyaçlarını görmezden gelmiş, sadece zorunlu harcamalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bütçe gerekçesinde, pandemi koşullarında eğitimin nicel ve nitel durumuna ilişkin hiçbir değerlendirmeye rastlanılmamıştır. Yıllardır eğitime ayrılan kaynaklar sadece rakamsal olarak artmakta, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçelerde gerçek anlamda bir artışın yapılmadığı görülmektedir. 2020 yılında 125 milyar 397 milyon TL olan MEB bütçesi, 2021 yılında 146 milyar 920 milyon TL`ye yükselmiştir. MEB bütçesinin her yıl olduğu gibi rakamsal olarak arttığı görülse de, merkezi yönetim bütçesine oranı 2020 yılında yüzde 11,45 iken, 2021`de bu oran yüzde 10,69`a gerilemiştir. MEB bütçesinin milli gelire oranında ise kayda değer bir artış görülmemektedir" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş