havadurum

Büro Emekçileri grevde

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri bugün grevde. “AKP yaptığı zamları vergilerle geri alıyor” diyen BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, iş güvencesiz çalıştırılmaya ve özellikle vergi politikalarına karşı bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını bildirdi.

742
Büro Emekçileri Sendikası (BES), iş güvencesinin kaldırılması ve AKP`nin vergi ve ücret politikalarına karşı “İnsanca Yaşam, Güvenceli İş Güvenli Gelecek, Vergide ve Ücrette Adalet İstiyoruz" talebiyle bugün grev yapıyor. Konu ilgili değerlendirmede bulunan BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, grev kararının, 2012 Kasım ayında 2013 yılı bütçe görüşmeleriyle ilgili başlattıkları eylem programlarının sonucu olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye`de adaletsiz bir vergi politikası uygulandığını ifade eden Kesik, dolaylı vergilerin yüzde 70 civarında olduğunu belirtti. "İşsiz güçsüz, düşük ücretle çalışanlar, yine kamu işçileri önemli oranlarda vergi ödemeye mahkum ediliyor. Vergilerden bütçe oluşturuluyor; zenginle yoksulu aynı yere koyuyorlar. Aynı vergiyi alıyorlar" diyen Kesik, vergi politikasında açlık ve yoksulluk sınırının dikkate alınmasını savunduklarını kaydetti.
 
Dolaylı vergilerin AB normlarına, yüzde 30`a çekilmesini talep ettiklerini kaydeden, BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, şu an bunun yüzde 70 olduğu bilgisini verdi.
 
Açlık sınırının 1060 TL olduğuna vurgu yapan Kesik, ekledi: "Bu bakımdan kesinlikle hiçbir vergi, sosyal güvenlik primi kesilmemeli. Yine yoksulluk sınırı da 3 bin civarında. Kamu çalışanları yoksulluk sınırında. Bu yüzden bütün kesintilerin en düşük gelir vergisinden vergilendirilmesini, ya da muafiyetini istiyoruz."
 
Hükümet çalışanların ücretlerine 3 artı 3 zam uyguladığını anımsatan Kesik, "Böylece Yüzde 8 oldu. Ama zam aslında uygulanmamış oldu. Çünkü hükümet manipülasyon yaparak, zammı vermiş gibi gösterip vergilerle geri aldı. Adaletli bir vergi sistemi uygulamadığını gördük" dedi. "Pırlantanın vergisi sıfır ama temel gıdadan yüklü vergiler alınıyor; sıfırlanmasını istiyoruz" diyen Kesik, ayrıca 666 sayılı kararname ile çalışanların ikramiyelerinin sosyal güvenlik kurumunda gasp edildiğini; adliyede yol paralarının, vergi daireleri ya da devletin çeşitli kurumlarda çalışanların almış oldukları mesailerin gasp edildiğini söyledi.
 
BES`in grevi için Ankara`da YKM önünde toplanılacak ve Maliye Bakanlığı`na yürüyüş düzenlenecek. Yurt genelinde de merkezi yerlerde eylemler düzenlenecek.
Paylaş