havadurum

Burnumuzun dibinde elektriksiz köy!...

Türkiye’de iktidar olan AKP hükümetinin ve bürokratlarının her platformda dillendirdiği "Elektriksiz, susuz ve yolu olmayan köy kalmadı" ifadeleri, Çanakkale’de bir köyün elektriksiz olması nedeniyle havada kaldı. Merkeze bağlı Obaköy de yaşayan köylülerin, hayatını elektriksiz sürdürmesi dikkat çekti. Dünyanın gelişmiş ilk 20 ekonomisi içersinde olan Türkiye için bu durum nasıl açıklanabilir? Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi itibarıyla 2. bölgesi kentlerinden biri olan Çanakkale de durum böyle ise, 3. 4.5. bölgelerdeki illerimizin vay haline...

1159
 
Çanakkale merkeze bağlı Obaköy sakinleri elektrik olmadan yaşamaya çalışıyorlar. 21. Yüzyılda elektrikten mahrum olan köylüler çağın nimetle-rinden yararlanamıyor. Çağ atlamaktan bahsedenler için burunlarının dibindeki ‘elektriksiz köy’, şatafatlı sözlerine kapak olsun!
 
21. yüzyılda elektrikten mahrum olan köylüler, yetkililere gazetemiz aracılığı ile çağrı yaptı. Elektriksiz bir şekilde yaşamın zorluklarını aşmak için çaba sarf eden köylüler, bir an önce köylerine elektrik istediler. Evlerinde aydınlanmak için gaz lambası ve lüks tabir edilen aydınlatıcı kullanmak zorunda kalan köylüler, elektrik olmaması nedeniyle buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi çağın nimetlerinden faydalanamıyor.
 
 
Köylerine elektrik istediler
Elektriğe kavuşmayı ümitle bekleyen köylüler, Obaköyü’nde yaşanan elektrik sorununa el atması için yetkililere seslendi. Elektrikten yoksun bir şekilde hayatlarını sürdürdüklerini belirten köylüler; “Elektrik olmadığı için evimizde hiçbir şeyi muhafaza edemiyoruz. Buzdolabımız var. Yiyeceklerimizi saklayamıyoruz. Çünkü elektriğimiz yok. Devletimizden yardım istiyoruz. Elektrik yok, su yok, yolumuz hiç yok. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Elektriğe ihtiyacımız var. Elektriksiz yaşanır mı?” dedi....
 
Çanakkale’ye 25 kilometre mesafede bulunan Obaköy’de elektrik bulunmuyor. Köyün sakinleri, elektriksiz bir yaşamın zorluklarını aşmak için yetkililerin bir an önce çalışma başlatmasını istiyor. Merkez’e bağlı Obaköy de yaşayanlar, yıllardır elektriğin sağladığı nimetlerden yararlanamıyor. Evlerinde aydınlanmak için gaz lambası ve lüks tabir edilen aydınlatıcı kullanan köy  sakinleri, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi çağın nimetlerinden de yararlanamıyor. Çanakkale de oturan ve köy hayrı için bölgeye gelmek isteyen vatandaşlar da köy yolunun yetersiz oluşundan yakındılar. Köy sakinleri başta elektrik olmak üzere, yol, su gibi hizmetlerin  bir an önce yerine getirilmesini istediler.
 
Köylere Hizmet Götür(eme)me Birliği
Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin bu köye yol, su ve kanalizasyon yapımı için herhangi bir çalışma yapmaması da köy halkını ve köy hayırına gelenleri şaşkına çevirdi. Birçok köye asfalt yolun yanı sıra köy içerisine parke taş döşenmesi için çalışmalar yapan birliğin köye ne zaman çağın gerekleri olan yatırımı yapacağı merak ediliyor. Yaşamın çok zor olduğunu ifade eden köylüler teknoloji çağında ilkel yaşam sürdürmek istemediklerini, yetkililerin konuyla ilgilenmesi gerektiğini bildirdiler.
 
Köylüler elektrik istiyor
Gaz lambası ve lüks ile aydınlanmaya çalışan, televizyon, çamaşır makinesi gibi elektrikli ev aletlerini kullanmaktan yoksun kalan köylüler elektriğe kavuşmayı ümitle beklediklerini ve bir an önce bu sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade ettiler. Köylerine bir an önce elektrik gelmesini isteyen vatandaşların görüşleri ise şu şekilde:
 
 
Münevver Karaduman
“Köyümüze geri döndük. Ev yaptık. Ama evimizde hiçbir şeyimizi muhafaza edemiyoruz. Elektrik yok. Buzdolabımız var. Cereyan yok. Yiyeceklerimizi saklayamıyoruz. Çayımıza da köprü istiyoruz. Devletimizden yardım istiyoruz. Elektrik yok su yok, yolumuz hiç yok. Elektriğe ihtiyacımız var.”
 
 
Zeliha Tunç
“Burada annem oturuyor. Biz de geliyoruz. Ama elektrik olmadığı için sürekli kalamıyorlar. Burada elektrik olursa daha güzel bir yaşam ortamı olacak. Annemler, bizler daha iyi koşullarda yaşayacağız. Köy Hayrımız öncesi biraz olsun yolları düzeltmişler. Elektrik gelme imkanı olursa buraya yerleşim daha da artacaktır. İnsanlar daha üretici olacaklar. Annem, Çanakkale de tüketici pozisyonunda. Ama buraya gelirse ekip biçiyor. Hem üretiyorlar hem daha sağlıklı yaşıyorlar. Bizim amacımız bu. Gerekli yerlere müracaat ettik. Başbakanımıza da bire bir ulaştık yardımcı olacağını söyledi. Vali yardımcımızı bekliyorduk herhalde gelemedi. UEDAŞ Müdürü hayrımızdan önceki akşam geldi. İncelemelerde bulundu. Bir an önce bu sorunun çözülmesi lazım.”
 
 
Saime Türker
“Sabah yemek yapıyoruz. Akşama ekşiyor yiyemiyoruz. Biz elektrik istiyoruz. Suyumuz yok. Hadi onu bırak, yolumuz yok hadi onu da bırak, ama elektriksiz hayat olmuyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı değil miyiz? Elektriksiz yaşanır mı? Bu zamanda elektriksiz olur mu? Elektrik istiyoruz.”
Paylaş